Все більше німців вірять російській пропаганді

Все більше німців вірять російській пропаганді

16:44,
7 Листопада 2022
1414

Все більше німців вірять російській пропаганді

16:44,
7 Листопада 2022
1414
Все більше німців вірять російській пропаганді
Все більше німців вірять російській пропаганді
Російська кампанія дезінформації у Німеччині спрямована на просування думки, що Москва нібито була змушена почати війну проти України. Недавнє дослідження показує, що такі наративи стають дедалі популярнішими.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну все більше людей у Німеччині вірять у проросійські теорії змови. Про це свідчать результати дослідження некомерційного Центру моніторингу, аналізу та стратегії CeMAS, повідомляє Der Spiegel.

CeMAS провів два опитування – у квітні та жовтні 2022 року, і за цей час відсоток людей, що виправдовують дії Росії, помітно збільшився.

Так, у жовтні 40% опитаних повністю або частково погодилися з твердженням, що російська загарбницька війна була безальтернативною реакцією Росії на провокацію НАТО. У квітні цей показник становив 29%.

44% повністю або частково впевнені, що Володимир Путін вживає заходів проти «світової еліти», яка таємно «тягне за ниточки». У квітні так думали 32% опитаних.

35% повністю або частково погодилися з тим, що Україна «історично не може мати територіальних претензій, тому що фактично була частиною Росії». У квітні з цим твердженням погоджувалися 26% опитаних.

24% повністю або частково вірять, що війна була необхідною, щоб «усунути фашистський уряд» в Україні. У квітні цю ідею підтримували 14%.

Також дослідження показало, що жителі східних регіонів Німеччини набагато частіше вірять у проросійські теорії змови про війну в Україні, ніж мешканці регіонів на заході країни.

Автори дослідження наголосили, що важливі не лише відповіді з повною згодою. «Не можна недооцінювати й порівняно велику кількість часткової згоди, оскільки російські дезінформаційні кампанії також мали на меті посіяти сумніви серед населення. Той, хто не впевнений, чи насправді НАТО винен у війні, менш однозначно підтримає санкції», – вважають дослідники. На їхню думку, йдеться про «розхитування довіри до демократії на користь власних цілей».

Опитування також показало, що люди, які вірять у проросійські теорії змови, також охочіше виходили на демонстрації проти коронавірусу чи енергетичної кризи.

«У часи складних криз ідеологія змови та праві екстремісти обіцяють прості рішення і таким чином поширюють антидемократичні та людиноненависницькі наративи», – кажуть дослідники центру CeMAS, наголошуючи, що суспільству потрібні «повне розуміння пропаганди та дезінформації» та стратегії боротьби з ними.

Дослідження CeMAS проводилось з 3 по 11 жовтня, в опитуванні взяли участь понад 2200 людей у віці від 18 до 90 років.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що Франція і Німеччина пропонують боротися з кремлівською пропагандою через підвищення медіаграмотності росіян.

Фото: Hendrik Schmidt / picture alliance

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду