Google підтримує дезінформацію по всьому світу через рекламу — розслідування

Google підтримує дезінформацію по всьому світу через рекламу — розслідування

18:37,
4 Листопада 2022
1846

Google підтримує дезінформацію по всьому світу через рекламу — розслідування

18:37,
4 Листопада 2022
1846
Google підтримує дезінформацію по всьому світу через рекламу — розслідування
Google підтримує дезінформацію по всьому світу через рекламу — розслідування
Масштабний аналіз рекламних практик Google показав, що технологічний гігант робить дезінформацію прибутковою.

Американська неприбуткова організація ProPublica, що спеціалізується на розслідуваннях в інтересах громадськості, провела найбільший за всю історію аналіз автоматизованої цифрової реклами Google та з’ясувала, що компанія розміщує рекламу на глобальних вебсайтах, які поширюють дезінформацію про вакцинацію, COVID-19, зміни клімату та вибори. 

Як зазначили експерти ProPublica, публічно оголошена політика Google забороняє розміщувати рекламу в контенті, який містить неправдиві або шкідливі твердження щодо низки питань, зокрема здоров’я, клімату, виборів і демократії. «Проте розслідування виявило, що Google регулярно розміщує рекламу, в тому числі від великих брендів, у статтях, які, здається, порушують її власну політику»,  — повідомили в ProPublica.

ProPublica використовувала дані, надані редакціями новин, дослідниками та моніторинговими вебсайтами, щоб проаналізувати понад 13 000 активних сторінок статей із тисяч вебсайтів різними мовами. Дослідження показало, що оголошення від Google частіше з’являтимуться в оманливих неангломовних статтях і на неангломовних вебсайтах.

Як повідомили в ProPublica,  Google розмістила рекламу в 41% із приблизно 800 активних онлайн-статей, які члени Міжнародної мережі перевірки фактів Інституту Пойнтера оцінили як такі, що публікують неправдиві заяви про COVID-19.

Компанія також показувала рекламу у 20% статей про зміну клімату, які Science Feedback, акредитована IFCN організація з перевірки фактів, оцінила як помилкові. 

Кілька оголошень Google, які переглядала ProPublica, з’явилися в статтях, опублікованих кілька місяців або років тому, що свідчить про те, що нездатність компанії заблокувати рекламу в контенті, який порушує її правила, є давньою та постійною проблемою.

Наприклад, нещодавно Google розмістила рекламу бренду одягу St. John у сербській статті дворічної давності, в якій неправдиво стверджувалося, що власники кішок не заражаються COVID-19. Також компанія розмістила рекламу американського Червоного Хреста в статті від ультраправого німецького сайту від травня 2021 року, де стверджувалося, що COVID-19 за небезпекою порівнянний з грипом. Нещодавно до квітневої статті сербською мовою було додано рекламу роздрібної торгівлі люксового бренду Coach, у якій повторювалося неправдиве твердження про те, що вакцини від COVID-19 змінюють ДНК людей. Розслідування також показало, що Google регулярно розміщує рекламу на сайтах, які поширюють неправду про COVID-19 і зміну клімату у франко-, німецько- та іспаномовних країнах.

«Отриманий дохід від реклами потенційно коштує мільйони доларів для людей і груп, які керують ненадійними сайтами, а також заробляють гроші для Google», — зазначили в ProPublica.

На запит ProPublica в Google відповіли, що компанія «вживає масштабних заходів для боротьби з дезінформацією на платформі й працює над забезпеченням виконання своєї політики більш ніж 50 мовами». Політика Google полягає у видаленні реклами з окремих статей, які порушують її правила, і вживанні заходів на всьому сайті, якщо порушення досягають певного порогу.

«У 2021 році ми видалили рекламу з понад 1,7 мільярда сторінок видавців і 63 000 сайтів у всьому світі. Ми знаємо, що наша робота ще не завершена, і ми продовжуватимемо інвестувати в наші системи контролю, щоб краще виявляти неправдиві заяви та захищати користувачів у всьому світі», — заявив представник Google Майкл Асіман.

Після завершення розслідування, як повідомили ProPublica, Google видалила рекламу щонайменше з 14 вебсайтів, виявлених у ході розслідування.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що реклама фінансує російську дезінформацію про війну в Україні.

Фото: Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду