Антибіотики за е-рецептом: як це працює

Антибіотики за е-рецептом: як це працює

13:05,
1 Серпня 2022
3152

Антибіотики за е-рецептом: як це працює

13:05,
1 Серпня 2022
3152
Антибіотики за е-рецептом: як це працює
Антибіотики за е-рецептом: як це працює
В Україні з’явився новий цифровий інструмент – електронний рецепт, який буде потрібен при купівлі антибактеріальних препаратів.

У рамках боротьби з неконтрольованим вживанням протимікробних препаратів, зокрема антибіотиків, Міністерство охорони здоров’я України запровадило з 1 серпня продаж цієї категорії ліків за електронним рецептом. Про це повідомляє пресслужба МОЗ. Нововведення запроваджується поступово: спершу лікарі будуть виписувати рецепти як в електронній формі, так і на паперовому бланку. Протягом перехідного періоду медичні та аптечні установи повинні підготуватися до повного переходу до видачі рецептурних лікарських засобів лише за електронним рецептом.

МОЗ відповіло на найпоширеніші питання громадян стосовно отримання е-рецептів, закупівлі антибіотиків для військових, придбання ліків на тимчасово окупованих територій тощо.

Основні положення

Головна умова для виписки електронного рецепта полягає у тому, що заклад, лікарі та пацієнти мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоровʼя. Якщо заклад ще не працює з ЕСОЗ, лікар може оформити лише паперовий рецепт. Протягом перехідного періоду це не має значення, але після його закінчення пацієнт не буде мати можливості скористатися паперовим рецептом. Про завершення перехідного періоду МОЗ попередить заздалегідь.

Що стосується пацієнтів, то зареєструватися можна або через декларацію із сімейним лікарем, або безпосередньо під час візиту до будь-якого лікаря. Для цього пацієнту достатньо мати документ, що посвідчує особу (внутрішній чи закордонний паспорт, ID-картку, дітям – свідоцтво про народження), та реєстраційний номер облікової картки платника податків. Тобто українці, які тимчасово вимушені змінити місце свого проживання, зможуть отримати рецепт у лікаря без наявності декларації.

Як отримати е-рецепт на антибіотик

Електронний рецепт можна отримати, звернувшись до лікаря як державного, так і приватного закладу. Рецепт зможе виписати лікар будь-якої спеціалізації – терапевт, хірург, стоматолог та ін. У сільській місцевості у разі відсутності лікарів та обмеженого доступу до медичних послуг виписку рецептів на антибіотики можуть здійснювати фельдшери. В умовах лікування в стаціонарі медичні препарати, зокрема антибіотики, передбачені пакетом лікування, мають гарантовано надаватися пацієнту безоплатно. Для призначення та застосування таких лікарських засобів виписувати рецепт пацієнту не потрібно. Якщо пацієнт з певних причин потребує препаратів, які не передбачені пакетом лікування, лікар стаціонару має виписати пацієнту е-рецепт.

В якій аптеці можна придбати ліки за е-рецептом

Під час перехідного періоду придбати необхідні ліки за рецептом можна у будь-якій аптеці. Для цього треба надати фармацевту інформаційну довідку як підтвердження виписки е-рецепта або паперовий рецепт. Згодом буде створений перелік аптек, що мають право реалізовувати антибактеріальні препарати.

Чи можна придбати генерик або меншу кількість препарату, ніж вказана в е-рецепті

Лікар у рецепті вказує дієву речовину препарату, дозування та тривалість лікування. Пацієнт може самостійно обрати бренд лікарського засобу та частково погасити рецепт відповідно до свого бюджету. Функціонал електронного рецепта дозволяє розділити покупку на декілька разів. При цьому отримувати повторно рецепт у лікаря не потрібно. Придбати антибіотик за рецептом можна впродовж 30 днів з моменту його виписки.

Коли ви купуватимете потрібний вам антибіотик, фармацевт поставить на інформаційній довідці штамп «відпущено» та зазначить кількість лікарського засобу, що була продана. Далі пацієнт зможе використати той самий рецепт до повного погашення.

Чи будуть аптечні працівники при погашенні рецепта мати доступ до медичної інформації пацієнта

Ні, фармацевт при відпуску рецепта на антибіотик буде бачити тільки інформацію про призначення, яке зробив лікар. Повний доступ до медичної картки пацієнта за його згодою має тільки лікар, з яким пацієнт уклав декларацію, і вона є активною. Лікар-спеціаліст може переглядати лише релевантні епізоди, тобто ті, що повʼязані із направленням від сімейного лікаря. Доступ до інших медичних записів пацієнта лікарям вторинної ланки медицини надається лише за згоди пацієнта.

Як отримати потрібний антибіотик на територіях, де ведуться бойові дії/які перебувають в окупації

Для тих аптек, що знаходяться в районі проведення бойових дій або на територіях, які перебувають в тимчасовій окупації або в оточенні, буде діяти виняток. Такі аптеки тимчасово на час воєнного стану зможуть і далі відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря. Перелік таких населених пунктів затверджений відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Як волонтери зможуть здійснювати закупки антибіотиків

Як і раніше, волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоров'я можуть закуповувати рецептурні лікарські засоби безпосередньо у дистрибуторів без рецепта. В інших випадках, якщо йдеться про купівлю антибіотиків для індивідуального використання через аптеку, продаж здійснюється за рецептом лікаря.

Як можна придбати антибіотик для домашніх тварин

Лікарські препарати для тварин, як і раніше, можна придбати за ветеринарним рецептом.

Нагадаємо, що МОЗ спростувало найпоширеніші російські фейки про біологічну зброю в Україні.

Фото: Dids/ Рexels

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду