Вітамін D не допомагає під час важкого перебігу COVID-19 — вчені

Вітамін D не допомагає під час важкого перебігу COVID-19 — вчені

14:42,
18 Листопада 2020
4886

Вітамін D не допомагає під час важкого перебігу COVID-19 — вчені

14:42,
18 Листопада 2020
4886
Вітамін D не допомагає під час важкого перебігу COVID-19 — вчені
Вітамін D не допомагає під час важкого перебігу COVID-19 — вчені
Автори:
Прийом вітаміну не скорочував тривалість перебування в лікарні і не показував будь-які інші клінічно значущі результати в порівнянні з плацебо.

Дослідники з Університету Сан-Паулу стверджують, що одноразова велика доза вітаміну D3 практично не впливає на одужання «важких» пацієнтів хворих на COVID-19. Про це йдеться у статті, опублікованій на medRxiv.

Дослідження тривало понад місяці - 2 червня по 7 жовтня - серед  240 «важких» хворих. 90% з них вимагали кисневої терапії. Середній вік - 56 років, 56% чоловіки. Половині з них на 10-й день після появи симптомів дали перорально разову дозу D3 в обсязі 200 000 МО (близько 5000 мкг), ще 50% отримали плацебо.

Згідно з результатами дослідження, тривалість перебування в лікарні після дози - сім діб в обох групах, смертність - 7,0% (5,1% у плацебо-групи), надходження в реанімацію - 15,8% (21,2%), потреба в ШВЛ - 7,0% (14,4%).

На основі цього, автори дійшли до висновку, що прийом вітаміну підвищував рівень кальцидіолу (основний метаболіт вітаміну D3) в крові, але не скорочував тривалість перебування в лікарні і не показував будь-які інші клінічно значущі результати в порівнянні з плацебо.

Автори констатують, що відносно високі дози вітаміну D3 можуть добре переноситися і не мати побічних ефектів у пацієнтів з COVID-19. Але сам вітамін D3 сам по собі неактивний. Для перетворення кальцидіол необхідно кілька днів. 

Разом з тим, автори підкреслюють, що вони досліджували вплив разової великої дози D3 на важких хворих, і кажуть, що ефект профілактичних і лікувальних добавок D3 при перших же симптомах коронавірусу потрібно перевіряти окремо.

Нагадаємо, у 18% пацієнтів, у яких був позитивний тест на COVID-19, діагностується психічне захворювання, таке як тривога, депресія або безсоння протягом трьох місяців після позитивного тестування на вірус. 

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду