Люди більш схильні співпереживати роботам, якщо ті проявляють емоції  — дослідження

Люди більш схильні співпереживати роботам, якщо ті проявляють емоції — дослідження

16:55,
4 Листопада 2020
1576

Люди більш схильні співпереживати роботам, якщо ті проявляють емоції — дослідження

16:55,
4 Листопада 2020
1576
Люди більш схильні співпереживати роботам, якщо ті проявляють емоції  — дослідження
Люди більш схильні співпереживати роботам, якщо ті проявляють емоції  — дослідження
Автори:
Якщо роботи реагували сумом на жорстоке поводження, то за результатами досвіду, 9 з 15 осіб втручалися і зупиняли того, хто ображав робота.

Група дослідників Machines Group з Єльського університету провела експеримент з метою дізнатися реакцію людей, як вони будуть реагувати на те,  з колегою-роботом погано поводяться. Як з'ясувалося, коли робот проявляє емоції, люди більш схильні до співчуття, повідомляє Wall Street Journal.

За задумом науковців, дві людини і три роботи разом працювали над проєктом. Один з учасників - дослідник, він заздалегідь проінструктований і знає, коли і як образити робота. Друга людина - випробуваний, чию реакцію вивчають вчені. Серед роботів - мініатюрні роботи Cozmo, які вміє показувати емоції.

Коли один з Cozmo помиляється, наприклад, вказує на неправильний об'єкт, учасник за інструкцією обзиває робота, штовхає і трясе його. 

Якщо роботи реагували сумом на жорстоке поводження, то за результатами досвіду, 9 з 15 осіб втручалися і зупиняли колегу. І тільки 3 з 15 втрутилися, якщо роботи не реагували на поведінку людини.

В іншому сценарії Cozmo знищив проєкт, створений командою. Другий учасник, також як і дослідник, насварив його, але м'якше. Це свідчить, що люди схильні проявляти співчуття до машин, стверджують науковців. 

Нагадаємо, найбільший американський рітейлер Walmart вирішив відмовитися від використання роботів компанії Bossa Nova, які сканували товари і відстежували їхнє розташування на складі супермаркету. Роботів приберуть з 500 магазинів компанії.

Фото: Amazon

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду