«Пошта Семченко»: звідки взявся архів листування, чому саме зараз та як перевіряли його справжність

«Пошта Семченко»: звідки взявся архів листування, чому саме зараз та як перевіряли його справжність

16:46,
6 Жовтня 2020
4638

«Пошта Семченко»: звідки взявся архів листування, чому саме зараз та як перевіряли його справжність

16:46,
6 Жовтня 2020
4638
«Пошта Семченко»: звідки взявся архів листування, чому саме зараз та як перевіряли його справжність
«Пошта Семченко»: звідки взявся архів листування, чому саме зараз та як перевіряли його справжність
MediaSapiens розпитав про це у автора розслідування Дениса Бігуса та Михайла Ткача, який у 2013-2014 році працював під керівництвом Олександра Дубінського на каналі «1+1».

Проект Bihus.info оприлюднив матеріал, присвячений депутату Верховної Ради Олександру Дубінському ( «Слуга народу»). Це не перше розслідування журналістів щодо Дубінського: раніше розслідувачі вже публікували інформацію про численні квартири та земельні ділянки депутата, а також про його велику колекцію автомобілів. На питання про те, як мати депутата, пенсіонерка, могла дозволити собі дорогу спортивну модель авто, депутат відповів: «Мама любить швидкість». Ця фраза швидко перетворилася на мем у соцмережах, а сам депутат ходив на засідання Ради у футболці з таким написом.

Цього разу розслідування команди будувалося не на офіційних документах або даних, зафіксованих у декларації депутата. Як джерело журналісти використали архів поштової скриньки Vesna384@gmail.com, яка, ймовірно, належала Ользі Семченко, офіційній власниці медіахолдингу «Вести», цивільній дружині ексміністра доходів і зборів в уряді Азарова Олександра Клименка. З 2014 року ЗМІ регулярно називають Клименка реальним власником медіахолдингу, куди входила газета «Вести», однойменне радіо, а також канал UBR, журнал «Репортер» і ряд інших активів. І Семченко, і Клименко заперечують, що холдинг належить Клименко. Зараз колишній міністр переховується від слідства в Росії.

Архів поштової скриньки, що, ймовірно, належала Ользі Семченко, складається з листування з невеликою кількістю адресатів. Серед них – Ігор Гужва, на той момент головний редактор газети «Вести» і співвласник всього холдингу. Наталя Наталіна, на той момент – керівниця управління інтернет-комунікацій та аналізу інформаційного простору Інформаційно-комунікаційного департаменту Міністерства доходів і зборів України. А також журналіст Олександр Дубінський, на той момент – ведучий та керівник ряду програм на «1+1». Листування охоплює дуже невеликий період – з грудня 2013 року по травень 2014 року. В основному воно стосується різних планів з дискредитації Майдану. Зокрема, в листуванні докладно описана організація та вкидання фейку про «повій на Майдані»; дискредитації лідерів тодішньої опозиції. Велика частина переписки стосується питань розміщення в ЗМІ замовних статей на користь Клименка, Сергія Арбузова, декількох банків, а також захисту інших інтересів влади. Ключову роль у розробці стратегії дискредитації Майдану належить абоненту з поштовою скринькою alexandr.dubinsky@gmail.com – зараз цією поштою користується депутат Олександр Дубінський. Журналісти проекту Bihus.info знайшли докази, що Дубінський користувався цією скринькою у 2013 році (нею же журналіст Дубінський користувався і в 2009 році; докази є в редакції MS). Справжність листування також частково підтверджується гіперпосиланнями й текстами статей, які були надіслані Дубінським на затвердження Ользі Семченко: багато з них до сьгодні активні й розміщені на різних інтернет-ресурсах.

Раніше в ЗМІ вже писали про існування цього архіву – наприклад, прессекретар «Правого сектора» Артем Скоропадський у вересні 2016 року в своєму пості у фейсбуці написав і те, що такий архів існує, і те, що Дубінський пов'язаний діловими (неофіційними) відносинами з Клименком і холдингом «Вести». Однак архів листів тільки згадували – прямих посилань на документи не було. Писали, що нібито він був виявлений під час одного з візитів активістів Майдану в 2014 році до офісу «Вестей» – на комп'ютері, з якого була видалена вся інформація. Частину з неї пізніше вдалося відновити, і це саме листування з поштової скриньки Семченко. Але доказів такої історії ніхто не приводив і в загальному доступі архіву не було. До моменту, поки депутат Олександр Дубінський не почав цілеспрямовано, практично в щоденному режимі, писати «викривальні» пости про Дениса Бігуса і нібито його фінансові порушення в ГО (ми поговорили з Бігусом про претензії Дубінського і про те, з чим може бути пов'язана така інформаційна атака на журналістів-розслідувачів – докладніше читайте тут).

Через тиждень після того, як Дубінський став постійно писати по Бігуса, його сім'ю, доходи та фінансові рішення, журналісти проекту випустили розслідування, засноване на архівних документах і листуванні з ящика Vesna384@gmail.com.

MediaSapiens розпитав Дениса Бігуса про те, як був знайдений архів, де він зберігався і як журналісти проєкта підтверджували його справжність:

– Ви можете розповісти, як дізналися про існування цього архіву даних?

– Мені подзвонив не особливо близький, але вельми давній знайомий. Загальний зміст розмови був такий: «А чого ця нехороша людина (Дубінський - прим. MS) така активна і тебе тегає постійно? Його що, з часів Клименка не попустило?» Далі з'ясовується, що а) це листування існує, б) він про нього знає, в) теоретично, зрозуміло де його шукати. Ну ось, знайшли.

– Ви знаєте цю людину?

– Залежить від того, що ви вкладаєте в поняття «знаєте». В цілому, це один із сотень тисяч наших підписників/глядачів. На шашлики один до одного не їздимо, дітей не хрестили, паспорт я не перевіряв. Це все, що я можу сказати з міркувань збереження конфіденційності джерела.

– Він надіслав вам посилання на архів, що зберігався в мережі? Або якимось іншим чином передав інформацію? Чому ви залили архів на файлообмінник, а не залишили його там, де він зберігався раніше?

– Але ж все ще існують флешки. Я не знаю, «де він був раніше». Я два тижні тому взагалі не знав, що цей архів існує. У нас лінк веде на зручний і надійний файлообмінник. Не кращий і не гірший за інші. Ну і в усій цій історії дрібні технічні моменти на зразок того, на якому файлообміннику файл лежить, мені взагалі не здавалися значущими. Ключове було перевірити і підтвердити інформацію.

– Якщо про архів знали багато людей, як ви говорите, чому на нього ніхто не посилався раніше?

– Це вже точно не до мене питання. Мені надзвичайно, неймовірно шкода, що це все не стало відомо ще в 2014 році. Мені здається, наслідки для фігурантів були б іншими. І навіть рік тому, коли ми знімали розслідування про «мамалюбітшвидкість», ця інформація була б дуже важлива. Оскільки дає уявлення про те, якими діями і якою ціною для суспільства Дубінський заробив всю цю «швидкість». На жаль, раніше я про це просто не знав. Хоча вже під час підготовки з'ясувалося, що в мережі ще з 2015 року є згадки про ці архіви – не лінки, а саме згадки. Тобто про нього знали.

– Ви виклали в мережу всі дані або частину архіву?

– За посиланням повна копія того, що було «запаковано» в травні 2014 року. У властивостях файлів вказана точна дата і час створення. Ми взагалі ніяк не чіпали оригінал, не втручалися, нічого з ним не робили. Ну, крім читання та ох ... вання. Цього було в повний зріст.

– Ви вважаєте, його редагували до того, як ви з ним ознайомилися? Наприклад, видалили частину файлів?

– Взагалі нічого не можу сказати щодо цього. Думаю, питання викликане тим, що у поштової скриньки Vesna384@gmail.com не дуже багато співрозмовників. Але з контексту я можу припустити, що це один поштовий ящик із декількох. І всі вони були якось об'єднані внутрішньою локальною мережею офісу (це просто мої здогадки на підставі листів з відповідями внутрішнього сервера). По-хорошому, я був би тільки радий, якби хтось із технарів детально прошерстив цей архів на предмет ... усього, до чого можна дотягнутися. Для мене більш важливим було не питання, чи видалили звідти щось в 2014 році (не знаю, як це можна встановити), а впевненість в тому, що те, що я бачу – правда. Зараз правдивість цієї переписки підтверджена настільки, наскільки це в принципі можливо:

  • Зміст. Зараз багато хто хмикне, але все ж: це не парочка файлів, а величезний масив даних, з безліччю документів, контекстом, сюжетами, що вийшли, активними лінками, обшуками, фб-постами самого Дубінського, статтями, метаданими файлів, лінками на інтернет-диски;
  • Дата упаковки – 2014 рік;
  • Підтвердження одного з учасників листування (Бігус відмовився назвати людину, що підтвердила справжність листування – прим. MS).
  • Повне підтвердження технічної інформації. Якщо не вдаватися в деталі, то цей експорт містить не тільки тексти листів, а й всю технічну інформацію про їх проходження серверів від відправника до одержувача. Будь-який айтішник може це перевірити. 

У поштовій скриньці Vesna384@gmail.com є лист від абонента «Олександр Дубінський» з доданим файлом під назвою «Грошовий звіт за листопад-грудень 2013 + січень 2014». Це велика зведена таблиця з посиланнями на статті, блоги та відео, розміщені на різних ресурсах, якими Дубінський звітує за виконану роботу перед замовником – Ольгою Семченко. Частина посилань неактивна, частина все ще працює. Частина написана різними авторами, а частина – самим Дубінським. Серед іншого, він додає в таблицю посилання і на свій блог на «Українській правді», а також на один блог на тому ж «УП» журналіста Михайла Ткача, який тоді працював під керівництвом Дубінського в програмі «Гроші». У таблиці Дубінський вказує блог Ткача як спосіб просування відео, яке висміює опозицію. Також в архіві пошти є документ, створений на комп'ютері користувачем M.Tkach – це коротка інформаційна довідка про Вілкула та Порошенка. Дубінський писав у листі, що попросив «своїх хлопців» (тобто журналістів програми «Гроші») зробити для нього таку довідку.

Ми звернулися до Михайла Ткача, який зараз працює в програмі «Схеми», з проханням розповісти, чи може він підтвердити справжність документів із цього листування, розповісти про блог на УП і відео, в ньому розміщене, а також про те, чому Дубінський останнім часом публічно звинувачує (тайм-код – 7:10) Ткача в створенні замовних матеріалів під його, Дубінського, керівництвом. 

– Скажіть, будь ласка, ви готували документ-довідку про Вілкула та Порошенка для Дубінського під час роботи в «Грошах»? Якщо так, то як він пояснив вам, навіщо йому цей документ?

– Я працював в одному колективі з цією людиною п’ять років, він в числі інших керівників мав вплив на формування редакційних завдань. Він був редактором, а не політиком, і у нас були робочі відносини редактора та журналіста. Через сім років я не пам’ятаю кожну деталь моєї роботи там, але я точно пам'ятаю, що тему про лідерів опозиції, яка згадується у оприлюдненому Денисом Бігусом блозі, придумав і запропонував я. Я ходив на Майдан і бачив, що лідери опозиції там ненадовго з'являються тільки для того, щоб виступити зі сцени і поїхати. Чи це було чесно по відношенню до тисяч людей, які були там постійно, мерзли, пахли димом, витрачали свій особистий час на боротьбу за громадянську свободу?

Зазначений у листуванні файл я не впізнаю і не пам'ятаю, щоб я складав його, але не виключаю, що це могла бути довідка, яку мене або когось ще з редакції попросили зібрати в рамках розробки якогось сюжету для програми.

– У пошті є звіт Дубінського, де він вказує, що просував відео (доступне за посиланням) про опозицію через ваш блог на УП та отримав за це гроші. Йдеться про блог «Беркут, смс, страшні ролики у youtube – як влада ''залякує'' #Євромайдан». Зараз у ньому немає відео, але в архіві гугла видно, що воно там було. Ви пам'ятаєте це відео? Можливо, його вам показав саме Дубінський? Ви самі його видалили з блогу?

– Я вів блог на УП, коли працював на «1+1». Блоги УП тоді були ледь не найважливішим суспільно-політичним майданчиком у країні. В блозі я поширював свої сюжети та дописи про політику – критичні або жартівливі, схожі на те, що я зараз пишу на фейсбуці. Відео з цього допису детально не пам‘ятаю, але це було щось абсурдне про опозицію. Воно циркулювало в редакції і хтось показав його мені. Не можу стверджувати, що це був саме Олександр Дубінський. І я додав його до блогу про залякування Майдану.

Я ніколи не видаляв своїх блогів, але цей допис редагував: перечитував його в якусь річницю Майдану і побачив, що відео в ньому не відображалось – замість нього було порожнє місце. Я вирішив, що відео видалили з ютуба і просто прибрав цей шматок з тексту блога. Зараз бачу, що «відпали» відео з багатьох інших моїх блогів – хоча посилання на відео є в коді сторінки, але відео не відображаються. Мабуть, за ці роки щось змінилось в налаштуваннях ютубу або сайту.

– Ви здогадувалися, що Дубінський працює на Клименка або на когось іншого в холдингу «Весті»? У вас були якісь підозри про те, що частина матеріалів програми могла бути замовною?

– Я був журналістом і робив свою роботу сумлінно. Я не був посвячений в діяльність будь-кого з керівників, якщо така була поза редакцією. Зокрема, Олександра Дубінського. Я ніколи не чув, щоб він згадував про співпрацю з Олександром Клименком або холдінгом Вєсті. Ім’я Ольга Семченко я дізнався нещодавно.

Я пішов із каналу «1+1» п'ять років тому за власною ініціативою. 

– Останнім часом Дубінський обвинувачує вас у роботі над замовними матеріалами. Чому, на вашу думку, це відбувається саме зараз? 

– Натяки і висловлювання Олександра Дубінського стосовно мене почалися після того, як Олександр став фігурантом одного з моїх матеріалів минулого року.

Зважаючи на те, чим я займаюсь, і як багато найвпливовіших людей країни дратуються через мою роботу, хочуть дискредитувати або залякати мене (згадайте ймовірні спроби прослуховування в мене вдома та підпал авто редакції у серпні, я не особливо дивуюся через таку його поведінку.

Я чесно робив свою роботу і продовжую її робити в інтересах суспільства. За 10 років в журналістиці я не нажив великих статків. У мене немає автівки чи будинку. У мене є квартира в хрущовці площею 30 квадратних метрів, яку ми придбали разом з моєю дівчиною. І це все.

***

Архів ще неодноразово проаналізують, але його оригінальність чим далі, тим менше викликає сумніви. І навіть із цього невеликого об’єму даних можна оцінити розмах, з яким працювала колишня влада проти Майдану. За допомогою народних депутатів, колишніх журналістів, які чудово почувають себе й за нинішньої влади.

Фото: скрін з програми

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду