МОЗ пропонує безкоштовно тестувати українців на COVID-19 у приватних лабораторіях. Що про це думають представники галузі?

МОЗ пропонує безкоштовно тестувати українців на COVID-19 у приватних лабораторіях. Що про це думають представники галузі?

18:40,
18 Вересня 2020
2350

МОЗ пропонує безкоштовно тестувати українців на COVID-19 у приватних лабораторіях. Що про це думають представники галузі?

18:40,
18 Вересня 2020
2350
МОЗ пропонує безкоштовно тестувати українців на COVID-19 у приватних лабораторіях. Що про це думають представники галузі?
МОЗ пропонує безкоштовно тестувати українців на COVID-19 у приватних лабораторіях. Що про це думають представники галузі?
Mediasapens запитав думку щодо передачі тестування на COVID-19 у приватні лабораторії у лікарів і колишніх чиновників МОЗ.

Сьогодні на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що МОЗ Міністерство охорони здоров'я розглядає варіант залучення приватних лабораторій для проведення тестів на виявлення COVID-19.

«Ми розглядаємо питання щодо залучення приватних клінік. Зараз ведуться розрахунки. Уже проводяться консультації з великими операторами ринку, щоб ми могли визначитися в який спосіб це робити. За кілька днів запропонуємо механізм, як можна залучити приватні лабораторії для тестування, щоб ми сплачували», — заявив очільник МОЗ.

З одного боку приватні лабораторії вітають ініціативу уряду, з іншого виникає низка запитань. Серед них  скільки буде коштувати тест на коронавірус у приватних лабораторіях і яким чином держава буде компенсувати ці витрати. Mediasapiens поспілкувався з лікарями та колишніми чиновниками МОЗ, що вони думають про ініціативу уряду. 

Володимир Курпіта, екс-очільник Центру громадського здоров’я України МОЗ

 - Якщо дивитися з точки зору загальнодержавних інтересів, то розширення тестування є одним із заходів протидії епідемії. Чим більше ми тестуємо, тим швидше ми знаходимо людей, які потенційно можуть поширювати вірус. Але цій історії є кілька моментів, на які варто звернути увагу.

По-перше, на жаль, держава так і не опублікувала свою стратегію щодо тестування на коронавірус. Тому досі не зрозуміло, кого будуть тестувати ці приватні лабораторії. На сьогодні вони проводять тестування людям, які мають кошти. Я так розумію, держава збирається якимось чином компенсувати тестування для людей, у яких немає грошей. Однак поки не зрозуміло, яким способом це буде відбуватися.

По-друге, якщо ми говоримо про тестування, то на сьогодні є декілька видів тестів. Це ПЛР-тест, тест на антиген, тест на антитіла. Потрібно зрозуміти, які саме види тестів можна запропонувати приватним клінікам.

По-третє, відкритим лишається питання відшкодування. Важливо вирішити, хто і як буде відшкодовувати вартість тестів. Вирішувати ці питання треба в діалозі з лабораторіями. Зараз тест у приватній лабораторії коштує мінімум 700 грн. У цю вартість закладаються витрати і прибутки лабораторії. 

По-четверте, зараз в інтернеті в інтернеті з’явились оголошення стосовно продажу довідок про проходження тестування. Держава має встановити над цим контроль і з’ясувати, хто за цим стоїть. Якщо цим займаються приватні лабораторії, то вони мають нести відповідальність.

Олексій Риков, медичний директор з педіатрії мережі клінік «Добробут»

- Залучити приватні лабораторії до тестування на COVID-19 - це, з одного боку, дуже хороша ініціатива. Адже приватні лабораторії мають потужні можливості для проведення тестування. Вони вже накопичили досить значний досвід тестування на коронавірус. Однак перш, ніж підключати їх до мережі тестування на COVID-19, слід дати відповіді на кілька запитань.

По-перше, хто буде компенсувати вартість розхідних матеріалів та реагентів, які використовують приватні лабораторії? Вони часто дорожчі за ті, які купує держава. Крім того, держава купує реагенти великими партіями значно дешевше, ніж приватні лабораторії. Тому важливо запропонувати таку ціну за тестування, яка б влаштовувала обидві сторони, адже приватні лабораторії мають платити зарплатню своєму персоналу, оплачувати оренду та податки.

Зараз це все закладено у вартість тестування на COVID-19. Однак чи погодиться держава компенсувати ще й ці витрати? Держава буде постачати у приватні лабораторії реагенти чи компенсувати їхню роботу постфактум? Це дуже важливі питання, без вирішення яких складно рухатись далі.

По-друге, треба враховувати, чи мають приватні лабораторії резерв при зростанні кількості пацієнтів. Вже зараз ми можемо спостерігати, що досить багато людей робить тести за гроші.

Звісно, що більше аналізів, то менше вони будуть коштувати. Але приватні лабораторії мають обмежені ресурси. Щоб налаштувати додаткові лабораторії й купити додаткове обладнання, потрібні час та гроші. Тому важливо знайти відповідь, скільки ресурсів є у приватних лабораторій, чи є в них все необхідне обладнання, чи забезпечені вони персоналом.

Павло Ковтонюк, ексзаступник міністра охорони здоров'я 

- Така ініціатива з боку приватних клінік була уже давно, однак уряд її весь час ігнорував. Цим створив дуже небезпечну ситуацію в країні, адже державні лабораторії не встигають робити тестування. Це означає, що потрібно екстрено залучати приватні лабораторії в єдину мережу, оплачуючи з бюджету вартість аналізів, щоб хоча б якось тримати ситуацію під контролем. Де-факто зараз приватні лабораторії роблять багато тестів, але це не рятує ситуацію, бо вони не є однією системою. 

Зараз у приватних клініках тести дорогі, бо вони продаються в рітейл, тобто окремим людям. Якщо уряд буде їх оплачувати, я думаю, чимало приватних лабораторій з розумінням поставлять до ситуації, що відбувається в країні і погодяться проводити тестування по собівартості.

У приватних лабораторій нас цікавить їхнє обладнання, їхній персонал та служба логістики. Уряд має передавати аналізи їм на аутсорс. Матеріали з горла і носа може брати сімейний лікар в амбулаторії, заморожувати і передавати тест у приватну лабораторію, а вже наступного для отримувати результат. Пацієнти не повинні ходити нонами в лабораторію, щоб здати тест.

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду