Фактор Саркозі

00:00,
10 Липня 2012
901

Фактор Саркозі

00:00,
10 Липня 2012
901
Фактор Саркозі
Днями завершився судовий процес проти французького журналіста Огюстена Скальбера, ініційований колишнім президентом Франції. Журналіста виправдали тільки після програшу Ніколя Саркозі на останніх президентських виборах.

Твітер-повідомлення Огюстена Скальбера (Augustin Scalbert) не могло краще передати всю радість і полегшення на Rue89, провідному французькому новинному сайті. Це сталося, коли паризький суддя оголосив, що він «через відсутність доказів» відкидає всі звинувачення проти журналіста.

Чотирирічний судовий процес у справі, що була лакмусовим папірцем незалежності французької преси у висвітленні діяльності президента, завершився.

У червні 2008 року Скальбер, відомий журналіст і медіакритик, вмістив відео з коментарем. На ньому було зображено тодішнього президента Ніколя Саркозі під час з бесіди з журналістами за декілька хвилин до виходу в ефір його інтерв’ю на суспільному телебаченні France 3. Схоже, президент був у кепському настрої, шпетив техніка, який відмовився з ним привітатися, поблажливо розмовляв з одним журналістом і навіть вказував інтерв’юерові, яке питання йому слід поставити.


Sarkozy en off sur France 3 по rue89

Відео переглянули на DAILY Motion понад 4 мільйони осіб. У Єлисейському палаці зреагували негайно та енергійно. Згідно з тодішніми повідомленнями, медіаменеджмент France 3, всупереч думці більшості членів Асоціації журналістів і редакторів телемережі, змушений був подати позов «про крадіжку, зберігання краденого майна і підробку».

2009 року Скалберта та видавця Rue89 П’єра Аскі (Pierre Haski) викликали в поліцію на допит. 2010-го журналіста Rue89 і техніка France 3 звинуватили в тому, що вони завантажували відео й відмовилися розкрити джерело своєї інформації на телемережі. Це могло призвести до 5-річного тюремного ув’язнення і штрафу 375,000 євро (US$462,000).

Журналіст Огюстен Скальбер / pilt.delfi.ee

Більшість спостерігачів розцінила судовий позов як обурливий знак політичного втручання французької держави в суспільні медіа, а також спробу залякати журналістів, які висвітлюють президентську діяльність.

Реагуючи на рішення судді, співзасновник Rue89 Аскі не минув нагоди про це згадати. «Минуло не більше двох місяців після відставки Саркозі з Єлисейського палацу, – написав він, – як довга плутана процедура, від якої тхне політичною помстою, скінчилася».

«Цей результат цілком закономірний для техніка France 3 і для мене. То була, передусім, політична справа, чинився напад на свободу преси. Я вважав би за краще, щоб судова система довела свою незалежність, оприлюднивши рішення до зміни влади, – сказав Скальбер КЗЖ. – Однак судову процедуру спричинив, тиснучи на France 3, Ніколя Саркозі. Прокурор, аби заявити, що немає підстав для судового переслідування, чекав, поки президентом виберуть Франсуа Олланда».

Рішення вітали як перемогу свободи слова. «Це чудова новина не тільки для осіб, причетних до справи, а й з погляду права на інформацію з проблеми, що становить суспільний інтерес, – виконання своїх функцій головою держави», – написав Аскі.

«Усе добре, що добре завершується», – робить він висновок. І пустотливо додає: «Це ще й можливість ще раз подивитися на легендарне відео "Sarko off..."».

Автор: Жан-Поль Марто (Jean-Paul Marthoz) – старший радник КЗЖ. Бельгійський журналіст і письменник. Професор журналістики Лувенського католицького університету.

Джерело: Комітет захисту журналістів (CPJ)

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
www.lexpress.fr
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду