Важкохворий кореспондент Al Jazeera передав листа із єгипетської тюрми

Важкохворий кореспондент Al Jazeera передав листа із єгипетської тюрми

00:00,
13 Травня 2014
542

Важкохворий кореспондент Al Jazeera передав листа із єгипетської тюрми

00:00,
13 Травня 2014
542
Важкохворий кореспондент Al Jazeera передав листа із єгипетської тюрми
Важкохворий кореспондент Al Jazeera передав листа із єгипетської тюрми
«Єдине місце тут для ув’язненого – це клаптик простору завбільшки у декілька сантиметрів, коли стоїш, чи у два-три метри – коли лежиш». Так у листі, переданому з-за ґрат, описує умови утримання в єгипетській тюрмі репортер арабської служби Al Jazeera Абдулла Ельшамі (Abdullah Elshamy).

У листі, повний текст якого опублікував сайт Al Jazeera, 26-річний журналіст розповідає, як обернувся для нього день народження. Виснажений тривалим голодним страйком, він лежав на нарах аж поки двоє охоронців підняли його й відвели за викликом до чергового наглядача.

З’ясувалося, що тюремна адміністрація отримала повідомлення із Міністерства внутрішніх справ щодо стану його здоров’я. Наступного дня з ним зустрівся високий посадовець і намагався переконати журналіста припинити голодний страйк. Він назвав дії журналіста «гріхом», а також стверджував, що той «потрібен Єгипту».

«Потрібен у тюрмі?» - запитав Ельшамі, який ще з серпня минулого року перебуває за ґратами.

Однак співрозмовник, удаючи доброзичливця, не зважав і продовжував «опікуватися» здоров’ям в’язня.

Безглузду розмову перервав Абдулла Ельшамі: «Мені, як і вам відомо, що мене арештували без будь-яких підстав. Свавільним, необґрунтованим рішенням».

Тоді невдоволений високопосадовець наказав тюремним охоронцям узяти журналіста «під постійний нагляд і ретельно стежити за ним».

У зв’язку із наближенням президентських виборів у Єгипті та бажанням ЄС відрядити спостерігачів Елшамі висловлює подив, що «верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики, баронеса Ештон задоволена кроками Єгипту до демократії».

«Як може вона вірити в демократію без вільної преси, коли я разом з іншими журналістами приречений на повільну смерть?» - запитує він.

Медичні аналізи свідчать, що стан здоров’я Абдулли Елшамі різко погіршується, він страждає на гостру форму анемії, відмовляють нирки й печінка, чоловік задихається від нестачі кисню. Молодий журналіст-в’язень «наблизився до смертельної межі».

Відколи у серпні минулого року він опинився за ґратами, не отримав жодної медичної допомоги й позбавлений будь-якої можливості зустрічатися з адвокатом.

Відвідувачі форуму сайту Al Jazeera, на якому розміщено тюремний лист Абдулли Елшамі, висловлюють  захоплення особистістю журналіста. Його називають «сміливою людиною», «справжнім героєм», «героєм та мучеником».

«Я молюся за тебе та за твою родину. Арабська молодь не змириться із тим, що прийняли попередні покоління. Ми боротимемося за тебе, за свободу і справедливість», - написав один із коментаторів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Абдулла Ельшамі, pr.aljazeera.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду