У Черкасах презентували місцеве «Громадське телебачення»

00:00,
16 Травня 2014
550

У Черкасах презентували місцеве «Громадське телебачення»

00:00,
16 Травня 2014
550
У Черкасах презентували місцеве «Громадське телебачення»
15 травня було презентовано «Громадське телебачення: Черкаси». Підтримати колег до Черкас приїхала команда українського «Громадського телебачення» на чолі із журналістом Романом Скрипіним.

Голова громадської організації «Громадське телебачення: Черкаси» Олексій Хуторний розповів черкащанам, із чого почався їхній проект у місті.

«Мабуть, все розпочалося, як і події на Майдані. Журналіст Мустафа Найєм написав пост на facebook: "Давайте зберемось наприкінці листопада і вийдемо на мітинг за євроінтеграцію". Із такого звичайного посту почався Майдан. "Громадське телебачення: Черкаси" також почалося із посту у facebook. Я написав. Це було, як зараз пам’ятаю, 3 березня цього року: "Давайте створимо в Черкасах громадське телебачення". І відразу відгукнулося купа людей. І я зрозумів, що можна це робити в Черкасах», – зазначив Олексій Хуторний.

За словами Олексія, громадське телебачення зародилося тому, що журналісти не хочуть більше бути підконтрольними власникам каналу, спонсору чи політику, який його фінансує.

«Як відомо, "1+1" належить Коломойському, "5 канал" – Порошенку, ICTV– Пінчуку, ТРК "Україна" – Ахметову, "Інтер" – Фірташу, – зауважив Олексій. – Журналісти "Громадського" не хочуть бути підконтрольними».

Наразі журналісти «Громадського телебачення: Черкаси» знімають документальні фільми, політичні сюжети та планують влаштувати передвиборні дебати.

Під час презентації журналісти показали перший із п'яти документальних фільмів про героїв Небесної Сотні, який присвятили смілянину Юрію Пасхаліну.

«Ми пробуємо щось робити. Це не означає, що щось вийде. Коли ми збиралися, усвідомлювали ризики, що грошей немає. Ми не знаємо, чи будуть вони взагалі, чи люди перераховуватимуть кошти, чи допоможуть нам із грантами. Наразі частина апаратури в нас вже є. Бізнесмени купляли комп’ютери, мікрофони тощо. Наприклад, допоміг директор одного з інженерних заводів, депутат Андрій Більда, екс-депутат Нарек Казарян… Ми виграли грант на 8 тис. грн. Загалом пожертвування склали близько півсотні тисяч гривень. Особливість громадського телебачення в тому, що люди дають гроші просто так. Це не означає, що ти мені даєш гроші і я нічого поганого про тебе говорити не буду. У цьому основна фішка, щоб люди бачили, як це є», – говорить журналіст.

Через скептичне ставлення людей до нового формату телебачення автор ідеї черкаського «Громадського» пояснює: саме тому на презентацію запросили київських колег.

«Я запросив Романа, тому що до hromadske.tv досі скептично ставляться і поливають брудом. Нас також. Багато хто називає попрошайками. Просто люди не знають, як зсередини функціонує ЗМІ. Ми вважаємо, що це – афера для нас всіх. Не знаємо, що з цього вийде, але команда готова працювати. Всі працюють на голому ентузіазмі, у всіх – вогонь в очах. Це не є робота, це покликання», – переконує Олексій.

Черкаська команда «Громадського», яка складається із понад десяти осіб, поки не отримує зарплати. Зараз журналісти прцюють і роблять ремонт у своєму офісі, що знаходиться по вулиці Хрещатик, 223 (в одній будівлі із газетою «Нова Доба»).

Джерело: Прочерк

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
vk.com/hromadsketv_ck
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду