ОДТРК хочуть, щоб їх прибрали з закону про суспільне мовлення

00:00,
9 Липня 2014
1017

ОДТРК хочуть, щоб їх прибрали з закону про суспільне мовлення

00:00,
9 Липня 2014
1017
ОДТРК хочуть, щоб їх прибрали з закону про суспільне мовлення
Таким є один із підсумків конференції «Трансформація державного мовлення в суспільне: шляхи та проблеми», проведеної Національною радіокомпанією України 9 липня.

На конференції виступили генеральний директор НРКУ Тарас Аврахов, секретар НСЖУ Сергій Омельчук, представники ОДТРК (Львівської, Вінницької, Миколаївської, Черкаської, Одеської, Рівненської), медіа-юрист Ігор Розкладай, ведучий «Громадського радіо» Андрій Куликов, активісти Євромайдану та ін.

Обговорювали шляхи трансформації державного мовлення в суспільне загалом, юридично-правові аспекти процесу та долю обласних державних телерадіокомпаній. Питання ОДТРК стало центральним і найбільш дискусійним. Відповідно до Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» НСТУ створюється в тому числі на базі ОДТРК, але питання їхньої ролі та того, як реалізовуватиметься їх трансформація, лишається відкритим: чи будуть вони окремими регіональними суспільними мовниками, чи корпунктами у складі НСТУ.

Окрім того, на думку більшості представників ОДТРК, що взяли участь у конференції, їх варто взагалі виключити з закону про суспільне мовлення – тобто лишити ОДТРК державними. Наприклад, генеральний директор Одеської ОДТРК Марина Аксьонова вважає, що державне мовлення має продовжувати займати свою нішу, а якщо його ліквідувати, то місцеві громади, зокрема національні меншини, не матимуть трибуни.

Заступник директора ТО «ЧСН» (Черкаська служба новин) Олександр Чернега вважає, що створюючи суспільне мовлення, державне також варто зберегти як альтернативу. Позицію щодо виключення з закону про СМ ОДТРК також висловили представники Рівненської та інших ОДТРК.

Медіа-юрист Ігор Розкладай окреслив деякі проблемні положення закону про СМ, зазначивши, що закон має визначати основні засади та принципи, а не найдрібніші деталі процесу трансформації – хто і які конкретно кроки має робити. За словами Ігоря Розкладая, проблемним у законі є те, що деякі положення виписані недостатньо чітко. Зокрема про те, що є базою для НСТУ і як її використовувати, а також щодо форми власності (наразі однією з найбільш оптимальних експерти вважають форму публічного акціонерного товариства). Окрім того, на думку юриста, є коло проблемних питань стосовно медіа-сфери загалом, які стосуються й іншого законодавства. Йдеться в першу чергу про перехід на цифрове мовлення та ліцензування. Нагадаємо, Ігор Розкладай також брав участь у конференції «Від державного мовлення до суспільних медіа».

В результаті дискусій проект резолюції конференції було вирішено доопрацювати з урахуванням позицій представників ОДТРК. Найближчим часом документ із рекомендаціями учасників конференції буде готовий і опублікований на сайті «Суспільне мовлення».

Нагадаємо, дана тема обговорювалася також під час круглого столу «Шляхи реформування ОДТРК у суспільних мовників» 15 квітня, організованого «Телекритикою».

Джерело: Суспільне мовлення

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
112.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду