Сергій Омельчук: «Суспільне мовлення, особливо в регіонах, має бути найбільш критичним до влади»

00:00,
10 Липня 2014
717

Сергій Омельчук: «Суспільне мовлення, особливо в регіонах, має бути найбільш критичним до влади»

00:00,
10 Липня 2014
717
Сергій Омельчук: «Суспільне мовлення, особливо в регіонах, має бути найбільш критичним до влади»
Під час конференції «Трансформація державного мовлення в суспільне: шляхи та проблеми», організованої НРКУ, секретар Національної спілки журналістів України Сергій Омельчук представив позицію організації щодо суспільного мовлення.

«Знаєте, чим відрізняється розумний від мудрого? Розумний знає, як зробити. Мудрий – знає, як зробити і чим це завершиться. Так от, я хочу, щоб ми всі були мудрі. Ті наші колеги, які думають, що нинішня редакція закону змінить усе кардинально і завтра настане світле майбутнє, помиляються», – такими словами розпочав свій виступ журналіст.

За словами пана Омельчука, позиція НСЖУ спирається на три положення, два з яких наразі сформульовано у вигляді питань без відповідей. Першим є аксіома про те, що суспільне мовлення має бути убезпечене від політичного впливу з будь-чийого боку.

Друге положення стосується наглядових рад – чи мають вони бути окремими в кожного регіонального мовника.

«Суспільне мовлення, особливо в регіонах, має бути найбільш критичним до влади. Тому що якщо воно буде займати таку ж позицію, яку займало багато років, то це не буде суспільним мовленням. Керівникам мовників буде дуже важко маневрувати, тому їм необхідний захист. У законі про суспільне мовлення такий захист передбачено – наглядова рада НСТУ. Але чи є такий захист у керівників регіональних мовників? Чи потрібні наглядові ради кожному регіональному мовнику, які будуть буфером між ним і владою?», – зазначає пан Омельчук.

Третє положення стосується форми господарювання, яка має бути відмінною від теперішньої. В цьому контексті Сергій Омельчук навів приклад Польщі, де застосовано форму публічного акціонерного товариства. Таку форму більшість експертів пропонують і для України.

«Зараз регіональні мовники є бюджетними установами, як школи, дитячі садки. І зарплата співробітників прив’язана до всієї бюджетної сфери. Якщо форма господарювання лишиться такою ж, то про жодні нові можливості, що мають відкритися перед регіональними мовниками, не йдеться. Потрібно подумати над тим, яка форма господарювання має бути в суспільних мовників. Висловлено думку, що це має бути акціонерне товариство. Така форма використана в Польщі. Там суспільне мовлення працює непогано. В них зарплати на рівні $1,5 тис. – в 10 разів більше, ніж у нас. Але вони довго до цього йшли. Ми теж маємо рухатися поступово», – каже секретар НСЖУ.

Окрім того, Сергій Омельчук підкреслив, що найважливіше для суспільно мовлення – довіра аудиторії, яка формується в першу чергу тоді, коли «говорять правду».

Свій виступ пан Омельчук завершив пропозицією  врахувати зазначені положення, а також «звернутися до депутатського корпусу, щоб викреслити з закону ОДТРК і УТР»законопроекті про зміни до закону про СМ уже запропоновано викреслити УТР].

Нагадаємо, вчора в Києві відбулася конференція «Трансформація державного мовлення в суспільне: шляхи та проблеми», участь у якій взяли представники обласних державних телерадіокомпаній. Результатом конференції має стати резолюція, яку наразі доопрацьовують з урахуванням позицій представників ОДТРК, які здебільшого базуються на ідеї збереження державного мовлення в регіонах.

Джерело: Суспільне мовлення
 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
volga.lutsk.ua (С. Омельчук на фото ліворуч)
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду