Єгор Cоболєв пропонує зробити рейтинг "тютюнових джинсовиків"

00:00,
23 Грудня 2010
472

Єгор Cоболєв пропонує зробити рейтинг "тютюнових джинсовиків"

00:00,
23 Грудня 2010
472
Єгор Cоболєв пропонує зробити рейтинг "тютюнових джинсовиків"
Сьогодні відбувся круглий стіл Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну», присвячений проблемі тютюнопаління в нашій країні.

Представники громадських організацій підбили підсумки антитютюнової діяльності за минулий рік. Втішним є те, що Україна хоч і залишається країною з великою кількістю курців, останнім часом у нас відбувся якісний прорив: українці почали відмовлятися від тютюнокуріння. Про це свідчать результати (оприлюднені у вересні цього року ВООЗ разом із МОЗ) опитування дорослих щодо вживання тютюну, згідно якого намітилася тенденція до зменшення куріння серед населення: якщо в 2005 році курили 67% чоловіків, то в 2010-му вже 50%. Якщо в 2005 році курила майже кожна п’ята жінка, тобто 20%, то в 2010-му ‑ 11% жінок.

 

Обговорювалася проблема лобіювання інтересів великих тютюнових компаній у парламенті. У своєму виступі директор Інституту медіаправа Тарас Шевченко зазначив: «Ми маємо розуміти, що всі мінімальні лазєйки, які залишаються в законах, тютюнові компанії активно використовують…», і навів приклад, як відверта реклама в аеропорту Бориспіль видається за виставковий захід.

 

«Експерти Верховної Ради в заключенні до закону пишуть тезу, що ніким не доведено, що заборона реклами якимось чином впливає на рівень споживання тютюну. Це одна із тез, яку тютюнові компанії активно просувають. Виникає запитання: хто взагалі пише ці заключення? Але головне те, що юристи Верховної Ради пишуть тезу, яка прямо суперечить Конвенції, ратифікованій Верховною ж Радою, де в статті 13, яка стосується реклами, чітко написано, що сторони визнають, що повна заборона реклами стимулювання продажу і спонсорства приведе до скорочення споживання тютюнових виробів».

 

Єгор Соболєв запропонував у протидію навалі джинси, що просуває приховану рекламу тютюнової продукції в ЗМІ, зробити антирейтинг видань, які публікують подібні матеріали.

 

Також організатори круглого столу оприлюднили звернення до широкої громадськості підтримати Законопроект №5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів)».

 

«Медіаграмотність»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду