Доступ до інтернету в Туркменистані – найдорожчий у Євразії

00:00,
8 Лютого 2011
455

Доступ до інтернету в Туркменистані – найдорожчий у Євразії

00:00,
8 Лютого 2011
455
Доступ до інтернету в Туркменистані – найдорожчий у Євразії
Кожен твіт туркменського юзера коштує пів-барана.

Президент Туркменистану Гурбангули Бердимухамедов доручив урядові створити щонайменше три недержавні телекомунікаційні компанії, повідомляє Regnum.ru. Таким чином, держава відмовляється від монополії на комунікаційні послуги, яка призвела до того, що конект у країні є одним із найдорожчих і найменш доступних у світі.  

 

Так, за офіційними розцінками єдиного в країні провайдера – державної компанії «Туркментелеком» - щомісячна платня за безлімітний інтернет із швидкістю 2048 кБіт/с становить  понад 6800 доларів США, із швидкістю до 64 кБіт/с – 213 доларів на місяць Більшість користувачів інтернету від «Туркментелекома» мають швидкість близько 19 кБіт/с удень і до 32 кБіт/с уночі.

 

В інтернет-клубах швидкість може сягати 100 кБіт/с. Одначе година такого інтернету в столиці коштує понад 1 долар США. Ще чотири роки тому, коли в Ашгабаті відкривались перші інтернет-клуби, година коштувала близько 4 доларів. Компанія «МТС-Туркменистан», яка припинила свою діяльність у грудні минулого року, продавала мобільний інтернет по півдолара за мегабайт удень і чверть долара – вночі.

 

Згідно з даними Центрального розвідувального управління США, у 2005 році у Туркменистані інтернетом користувались 0,7% населення країни. 2008 року ця цифра, за даними Агентства міжнародної статистики, становила 1,4%.

 

Змінити цю ситуацію Бердимухамедов має намір, створивши приватні компанії із часткою туркменського капіталу понад 50%. «Для того, щоб між компаніями мобільного зв’язку виникла конкуренція, а також для систематичного розширення обсягу та підвищення якості населенню послуг, особливо із забезпечення високошвидкісного доступу в інтернет, необхідно створити не менше трьох самостійних, незалежних від держави компаній», - сказав президент Туркменистану.  На його думку, ці компанії мають створити спільні підприємства з відомими у світі компаніями. Бердимухамедов пообіцяв цим компаніям пільгові кредити, а також заявив, що вважає за необхідне роздержавити «Туркментелеком».

 

«Медіаграмотність»

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду