Павло Ар'є звинуватив авторів серіалу «Чорнобиль» у плагіаті

Павло Ар'є звинуватив авторів серіалу «Чорнобиль» у плагіаті

13:49,
30 Травня 2019
7651

Павло Ар'є звинуватив авторів серіалу «Чорнобиль» у плагіаті

13:49,
30 Травня 2019
7651
Павло Ар'є звинуватив авторів серіалу «Чорнобиль» у плагіаті
Павло Ар'є звинуватив авторів серіалу «Чорнобиль» у плагіаті
Український драматург Павло Ар’є звинуватив творців американського серіалу про Чорнобиль від HBO у порушенні авторських прав.

На своїй сторінці у Facebook драматург заявив, що у четвертій серії серіалу “Чорнобиль” без дозволу використали монолог баби Присі з п'єси “На початку та наприкінці часів”.

Я не знаю, як пояснити свій стан… Мене просто ви*бали і кинули. І не пишіть тут, будь ласка, про гроші або що я примазатися вирішив до чужого успіху. Або пишіть... Я не знаю як зібрати себе, у мене у носі згустки крові, бо тиск був вчора 215…”, — написав Павло Ар’є.

Епізод із серіалу "Чорнобиль"

Чи буде автор звертатися до суду — наразі не відомо. Він та його команда ситуації поки не коментують.

Автор Павло Ар'є сам надасть коментарі, коли буде до цього готовий. Нині питання переводиться до юридичної площини. Давати коментарі ані я, ані хто з групи підтримки наразі не буде і не має права. Мої спостереження і думки у постах прошу не використовувати публічно. Усі небайдужі, стежитимемо за ситуацією”, — написала Олена Ребрик.

Керуючий партнер адвокатського об'єднання "Богомазов та партнери" Павло Богомазов у коментарі “Детектору медіа” зазначив, що у цьому випадку автор може звернутися до власників серіалу та запропонувати як це вирішити. Наприклад, мировим шляхом — виплатити певну суму гонорару або прибрати цю сцену з серіалу і повідомити про це публічно.

Ситуація не нова і це трапляється й в прозових творах, і в пісенних композиціях, малюнках. За загальним правилом, якщо людина щось створила, то вона має виключне право користування і розпоряджання цим. Але це право спочатку потрібно підтвердити. Якщо людина написала книгу, то в цій книзі повинні бути всі реквізити і належним чином це зареєструвати (значок (С) підтверджує авторські права)”, — каже Павло Богомазов.

Він додав, що, якщо авторські права не зареєстровані, то можна провести експертизу, але це складний і далеко не завжди виграшний варіант.

Для того, щоб визначити, чи авторські права дійсно були порушені, також потрібно провести експертизу.

Лише експертиза може визначити, чи творці серіалу порушили авторські права. Вона проводиться за смисловим навантаженням і за лексичним навантаженням. Мовленнєві експертизи проводяться приблизно за 5 параметрами і експерт дає висновок. У нас в Києві є Інститут лінгвістичних експертиз. Якщо інститут дасть висновок, що за більшістю ознак усе співпадає, тоді можна навіть обгрунтовано звертатися до суду”, — каже юрист.

За його словами, якщо факт плагіату буде встановлений, то автор, за домовленістю обох сторін, може претендувати на певну суму гонорару. Якщо сторони добровільно не домовляться, то необхідно суму вимог обґрунтовувати в суді. При цьому враховуються рейтинги, тиражі, перегляди та поширення.

Як повідомляв “Детектор медіа”, міні-серіал "Чорнобиль" виробництва американської компанії HBO посів перше місце у рейтингу популярності International Movie Data Base, обігнавши навіть “Гру престолів”. Окремі епізоди серіалу знімали в Україні.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
dofaq.co
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду