«Маргарита» Ксав’є Джаннолі відкрила 7-й Одеський міжнародний кінофестиваль

«Маргарита» Ксав’є Джаннолі відкрила 7-й Одеський міжнародний кінофестиваль

12:19,
16 Липня 2016
1852

«Маргарита» Ксав’є Джаннолі відкрила 7-й Одеський міжнародний кінофестиваль

12:19,
16 Липня 2016
1852
«Маргарита» Ксав’є Джаннолі відкрила 7-й Одеський міжнародний кінофестиваль
«Маргарита» Ксав’є Джаннолі відкрила 7-й Одеський міжнародний кінофестиваль
Автори:
15 липня в Одеському національному Академічному театрі опери та балету пройшла урочиста церемонія відкриття 7-го Одеського міжнароднародного кінофестивалю, під час якого були представлені члени журі та фільми-учасники конкурсних програм, а також відбувся показ стрічки-відкриття Ксав’є Джаннолі «Маргарита». «Золотий Дюк» за внесок у кіномистецтво був вручений британському сценаристу та режисеру Крістоферу Гемптону. Завершенням урочистої частини вечора став виступ Джамали.

Церемонія відкриття ОМКФ-2016 розпочалася хвилиною мовчання в знак співчуття сім'ям і близьким загиблих під час теракту в Ніцці. Після цього голова Державного агенства України з питань кіно України Пилип Іллєнко зачитав слова міністра культури України Євгена Нищука на підтримку Олега Сенцова. 

Президент ОМФК Вікторія Тигіпко привітала всіх гостей з відкриттям «одного з наймасштабніших кінофорумів Центральної та Східної Європи» — 7-го ОМКФ. «Мені дуже приємно, що ми повернулися до Оперного театру, це як повернення додому. У свій час, коли Дюк де Рішельє був ініціатором будівництва Оперного театру, його ідеєю було об’єднання культурної еліти. Нашому фестивалю вже сім років, і ми переслідуємо не менш амбіційну мету: об’єднати культурні, бізнесові та мистецькі еліти, лідерів суспільної думки: усіх, кому небайдужий розвиток платформи нового українського кіно».

 

З її рук цьогоріч почесну нагороду «Золотий Дюк» за внесок у кіномистецтво отримав володар Оскару — британський сценарист та режисер Крістофер Гемптон, який також очолив журі Міжнародної конкурсної програми. «Зазвичай нагрода за заслуги вручається наприкінці кар’єри, але навіть після 50 років, які минули з тих пір, коли була поставлена моя перша п’єса, я хочу сприймати цю нагороду як заохочення творити далі», — радісно зауважив він. 

Окрім Крістофера Гемптона до складу міжнародного журі увійшли: членкиня Європейської кіноакадемії Ребекка О’Браєн, призер ОМКФ-2015 Єва Нейман, американський режисер Алекс Росс Перрі та знаменитий продюсер Умберто Пазоліні

Ведуча урочистої церемонії відкриття Маша Єфросініна також представила склад журі національної програми, конкурсу європейських документальних фільмів, а також FIPRESCI. 

Журі національної конкурсної програми: 

  • український режисер Валентин Васянович
  • ізраїльська актриса Шані Кляйн
  • російський режисер та сценарист Міхаїл Сегал
  • заступниця директора Міжнародного кінофестивалю в Софії Міра Сталєва

Журі конкурсу європейських документальних фільмів: 

  • нідерландський документаліст та кінокритик Рада Шешич
  • російська режисерка, сценаристка, продюсер та керівник Школи документального кіно і театру Марина Разбєжкіна
  • український продюсер та програмний директор Docudays UA Геннадій Кофман

Журі FIPRESCI: 

  • український кінокритик та журналіст Дар’я Бадьор
  • російський режисер, кіно- і театральний критик Олексій Гусєв
  • французький кінокритик, радіоведучий, письменник Ґідео Кутс

Разом зі складом журі були оголошені стрічки конкурсних програм: у міжнародному конкурсі ОМФК-2016 буде перезентовано 12 кінокартин, до конкурсу європейських документальних фільмів увійшли 6 робіт, а національна програма побила рекорд фестивалю - через заяви на участь було подано більше 300 стрічок, з яких до конкурсу потрапили 5 повнометражних та 21 короткометражна картина. 

«Одеса — це надзвичайний світовий бренд. Ми активно працюємо над залученням в місто інвестицій, у тому числі в сферу кіноіндустрії», — заявив голова Одеської обласної адміністрації Міхеіл Саакашвілі після невеличкого екскурсу в історію міста. Окрім нього, гостей привітали голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський та мер міста Геннадій Труханов.

Завершальним виступом урочистої частини стало виконання українською співачкою Джамалою власної версії знаменитої арії «Summertime» американського композитора Джорджа Гершвіна, за основу якої була взята українська колискова «Ой ходить сон коло вікон».

Цього ж вечора свій документальний фільм «У пошуках Бабеля» на Ланжеронівському узвозі представив Девід Новак

Відкрила фестиваль драма-трагікомедія «Маргарита» французького режисера Ксав’є Джаннолі, яку представив публіці виконавець головної чоловічої ролі Андре Маркон. Цю стрічку знімали у Франції, Чехії та Бельгії, а її дія відбувається в Парижі 1921 року. Фільм розповідає про багату й шановану Маргариту Дюмон, яка співає щиро, але цілковито фальшиво. Щороку у її палаці збираються любителі музики. Маргарита живе у своєму маленькому світі, а лицемірна публіка вдає, що вона - діва, якою себе вважає. Коли молодий епатажний журналіст вирішує написати захоплений відгук про її останній виступ, Маргарита Дюмон ще більше починає вірити у свій талант і зрештою, не зважаючи на протести чоловіка, вирішує спробувати себе в ролі оперної діви.

Ксав’є Джаннолі — французький кінорежисер, сценарист і продюсер. Він закінчив філологічний факультет Сорбонни, а дебютував у кіно короткометражним фільмом «Засуджений», у якому знявся Філіп Леотар. Одна з короткометражок режисера — «Інтерв’ю» (1998) з Матьє Амальріком у головній ролі, — отримала на Каннському кінофестивалі «Золоту пальмову гілку» як найкращий короткометражний фільм та премію «Сезар» у цій самій категорії. У 2003 році Ксав’є Джаннолі зняв свій перший повнометражний художній фільм «Пристрасні тіла». У 2010 він був удостоєний звання кавалера Ордену Мистецтв та літератури. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
zn.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду