87% росіян ніколи не дивилися новини закордонних ЗМІ - опитування

87% росіян ніколи не дивилися новини закордонних ЗМІ - опитування

11:50,
9 Червня 2016
2245

87% росіян ніколи не дивилися новини закордонних ЗМІ - опитування

11:50,
9 Червня 2016
2245
87% росіян ніколи не дивилися новини закордонних ЗМІ - опитування
87% росіян ніколи не дивилися новини закордонних ЗМІ - опитування
Автори:
87% росіян ніколи не дивилися іноземні телеканали і не читали новини на іноземних сайтах.

Такі дані оприлюднив Левада-Центр.

Згідно з опитуванням, ще 4% опитаних роблять це рідше, ніж раз на місяць. Щодня проглядають іноземні джерела лише 1% респондентів.

При цьому щоденно новини по телевізору дивляться 60% респондентів. Ще 22% - дивляться 2-3 рази на тиждень.

Як показало опитування, росіяни мало знають про тиск на ЗМІ в країні. Про зміну керівництва холдингу РБК вперше почули від соціологів 77% людей, які прийняли участь в опитуванні. 46% нічого не знають про причини відключення два роки тому від кабельних мереж телеканалу «Дождь».

Як підкреслив «Левада-Центр», у росіян зникла впевненість в тому, що влада не загрожує свободі слова і не обмежує діяльність російських ЗМІ. В 2000 році впевнених у відсутності такої загрози було 58%. В 2016-му число знизилося майже до третини  - 35%. Це мінімальний показник за весь час проведення аналогічних опитувань.

Змін в поведінці влади щодо ЗМІ не очікують 48% респондентів. 16% найближчим часом очікують посилення цензури та закриття незалежних телеканалів. Ще 13% прогнозують більшу свободу думок у майбутньому.

На думку члена президентської Ради з прав людини, телеведучого Миколи Сванідзе, росіяни можуть бути впевнені в наявності цензури і нічого з цього приводу не відчувати.  «Їх в цілому не дуже  турбують демократичні свободи і свобода слова зокрема, адже останню не можна намазати на хліб», - відзначив Сванідзе.

За його словами, кількість тих, хто вибирає телевізор як джерело для отримання інформації, навіть більше, ніж показує опитування. При цьому альтернативні джерела інформації - наприклад, інтернет - використовуються для інших цілей: в першу чергу для спілкування.

Нагадаємо, згідно з дослідженням Нью-Йоркського університету, російське телебачення здатне посилювати антиросійську позицію. Один з найцікавіших ефектів, який показало дослідження: меседжі російського телебачення переконують тих виборців, які вже мали проросійські настрої, але змушують ставитися до Росії ще гірше тих виборців, які мали прозахідні настрої. 

Також щорічне опитування Інтерньюз показало, що українці поступово відмовляються від споживання російських ЗМІ. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Pinterest
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду