Телеканал BBC розповів про мільярди Путіна

Телеканал BBC розповів про мільярди Путіна

13:33,
26 Січня 2016
1312

Телеканал BBC розповів про мільярди Путіна

13:33,
26 Січня 2016
1312
Телеканал BBC розповів про мільярди Путіна
Телеканал BBC розповів про мільярди Путіна
Автори:
Телеканал BBC One показав документальний фільм Річарда Білтона «Таємні багатства Путіна», в якому російського президента звинувачують у тому, що він використовував свою владу для накопичення таємних статків.

Автор картини зустрівся з колишніми кремлівськими інсайдерами, які стверджують, що знають, як Путін «ховає свої багатства».

«Дождь» зробив добірку основних тверджень, викладених у фільмі.

– За оцінкою автора фільму, Володимир Путін – найбагатша людина в Європі й один із найбагатших у світі. Його статок оцінюють у 40 мільярдів доларів.

– Адам Шубін, офіційний представник Міністерства США, що відповідає за санкції щодо Росії, розповів, що уряду давно відомо про причетність Путіна до корупції. За його словами, офіційна зарплата Путіна складає приблизно 110 тисяч доларів на рік, але це «далеко не основна» частину доходів президента. Путін і його найближче оточення залучені в різні схеми збагачення. «Я вважаю це корупцією», – сказав Шубін. Водночас він не прокоментував інформацію із секретної доповіді ЦРУ 2007 року про те, що статки Путіна становлять понад 40 мільярдів доларів.

– У Володимира Путіна є нерухомість в Іспанії. Про це у фільмі говорив підполковник юстиції Андрій Зиков, який вів так звану «справу Путіна». Гроші на будівництво котеджів були нібито переказано в Іспанію корпорацією «Двадцятий трест». За фактом розкрадання бюджетних коштів керівництвом цієї корпорації було заведено кримінальну справу, яку розслідував Зиков, будучи тоді слідчим з особливо важливих справ. Він стверджує, що в розкраданні коштів цим акціонерним товариством задіяний особисто Путін, з чиєї ініціативи його й було створено.

– Російський бізнесмен Макс Фрідзон у фільмі звинувачує Володимира Путіна у тому, що той нібито отримав 4% нафтової компанії Фрідзона, коли був заступником мера Санкт-Петербурга. Компанія отримала ексклюзивні права на постачання авіапалива в аеропорт «Пулково». За словами Фрідзона, спочатку Путін просив собі частку в розмірі 15%, проте у жодних документах це не було зазначено. Кремль, у свою чергу, подібні звинувачення заперечує.

– Люди з близького оточення Путіна називають його Михайлом Івановичем – так звучить псевдонім президента, розповів журналісту колишній глава «Совкомфлота» Дмитро Скарга.

– Скарга також розповів телеканалу, що в березні 2002 року курирував передання Путіну яхти «Олімпія» від Романа Абрамовича за 45 мільйонів доларів. За твердженням Скарги, яхту було передано Путіну через офшорну компанію, але справжнім власником був особисто президент. «Поточні витрати на яхту оплачувалися з російського бюджету», – розповів співрозмовник BBC. Частим гостем яхти був, зокрема, друг президента Геннадій Тимченко, який до 2014 року був власником нафтотрейдера Gunvor. У фільмі мовиться, що в Путіна нібито були інвестиції в цій компанії. Адвокати Тимченка категорично заперечують звинувачення, називаючи їх пропагандою.

У Кремлі назвали «чистою вигадкою і наклепом» звинувачення на адресу президента Росії Володимира Путіна в корупції.

«Зміст цього матеріалу BBC - це чиста вигадка і наклеп, які не мають під собою жодних підстав», - сказав пан Пєсков, якого цитує російська агенція ТАСС.

«Ми звикли до журналістських «качок», які пов'язані або з некомпетентністю і гонитвою за «жовтизною», або ж є зрежисованими кампаніями», - додав він.

Він також зазначив, що у пана Путіна немає яхти, про яку йшлося у програмі.

Адам Шубін, який курує санкції держскарбниці США, сказав програмі BBC Panorama, що президент Росії корумпований і що уряд США знав про це протягом «багатьох-багатьох років».

За твердженням речника Володимира Путіна, коментар міністерства фінансів США - це офіційне звинувачення, яке потребує доказів, але Москва не буде їх вимагати.

«Ми не будемо вимагати доказів від міністерства фінансів США. Якщо вони залишать таку офіційну заяву без доказів, то це знову ж кидає тінь на репутацію цього відомства», - сказав пан Пєсков.

Нині стрічка вже викладена у мережу в російському перекладі. Оперативний переклад фільму підготував громадський активіст, музикант Арсеній Свінцов. «Переклав і озвучив хороше нове кіно, дивіться і поширюйте», - написав він на своїй сторінці ВКонтакте.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Володимир Путін, ipress.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду