У Туреччині оштрафували телеканал Star TV за показ серіалу «Величне століття. Кьосем»

У Туреччині оштрафували телеканал Star TV за показ серіалу «Величне століття. Кьосем»

10:14,
25 Січня 2016
10955

У Туреччині оштрафували телеканал Star TV за показ серіалу «Величне століття. Кьосем»

10:14,
25 Січня 2016
10955
У Туреччині оштрафували телеканал Star TV за показ серіалу «Величне століття. Кьосем»
У Туреччині оштрафували телеканал Star TV за показ серіалу «Величне століття. Кьосем»
Автори:
Приводом для цього стали скарги глядачів на сцену страти 5-річного хлопчика.

Після виходу серіалу «Величне століття. Роксолана», який транслювався у більше, ніж 70 країн світу, турецька кінокомпанія TIMS вирішила відзняти його продовження про нащадків султана Сулеймана під назвою «Величне століття. Кьосем». 

В ефір уже вийшли 10 серій цього серіалу. Днями у турецьких ЗМІ з’явилася інформація про те, що канал, на якому відбувається його трансляція, був оштрафований Вищою Радою Радіо та Телебачення Туреччини (RTÜK).

Приводом для цього стала велика кількість скарг від глядачів на проект «Величне століття. Кьосем», головною героїнею якого є могутня султана Махпейкер Кьосем (акторка Берен Саат) – матір Мурада ІV, Ібрагіма І та регент малолітнього онука Мехмеда ІV. Глядачі висловлювали своє обурення після перегляду сцени страти 5-річного хлопчика.

Події відбувалися на початку 17 століття, коли після смерті Мехмеда ІІІ на трон зійшов його старший син Ахмед І – чоловік Махпейкер Кьосем. За османськими законами, він наказав знищити свого зведеного брата – маленького Мустафу. За сценарієм, його мати Халіме-султан втікає з ним з палацу, але в кінцевому результаті їх знаходять та кидають у темницю. 6-хвилинна сцена, коли кати заходять у камеру до маленького хлопчика-шехзаде з мотузкою для удушення, а поряд б’ється в істериці його мати, викликали низку гніву у глядачів.

Розглянувши їхні скарги, члени RTÜK, визнали такі сцени занадто драматичними. На їхню думку, враховуючи ще й час трансляції – 20-00, вони можуть нашкодити психіці дітей. «Дітям, які мешкають у сьогоднішньому столітті, не збагнути вбивство маленького хлопчика за наказом брата… Серіал не можуть транслювати, навіть якщо на початку показуються значки попередженні, наприклад +18 та ін.», - зазначається у звіті RTÜK.

Турецький канал Star.tv, який транслює «Величне століття. Кьосем», зобов’язали сплачувати 1% доходу з показу реклами під час серіалу.

Подати до суду на авторів проекту «Величне століття. Кьосем» погрожував й онук султана Абдулхаміда ІІ, Абдулхамід Кайин Османоглу. На його думку, події, які показані у цьому серіалі, не відповідають дійсності.

«Якщо вже вирішили зняти історичний серіал, то в ньому має бути максимум істини! Правління Османів протривало 700 років. Наша історія є однією з найбагатших і унікальних. А такі серіали як "Велична Ганьба" несуть в собі суцільну брехню, вводять в оману мільйони людей по всьому світу», - вважає Абдулхамід Кайин Османоглу.

Нагадаємо, що декілька років тому у Туреччині критикували також серіал «Величне століття. Роксолана», який нині транслюється в Україні на каналі «1+1». Своє невдоволення невідповідністю історичним фактам подій, зображених у ньому, а також поведінкою його героїв висловлював тоді ще прем’єр-міністр Туреччини Таїп Ердоган. Він погрожував його авторам судовими позовами. Але далі слів та емоцій справа не пішла.

 

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: ratingkurdu.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду