Представники Мінінформполітики називають суперечливі дані про українське мовлення на Донбасі

Представники Мінінформполітики називають суперечливі дані про українське мовлення на Донбасі

15:34,
17 Грудня 2015
1437

Представники Мінінформполітики називають суперечливі дані про українське мовлення на Донбасі

15:34,
17 Грудня 2015
1437
Представники Мінінформполітики називають суперечливі дані про українське мовлення на Донбасі
Представники Мінінформполітики називають суперечливі дані про українське мовлення на Донбасі
Автори:
Радник міністра інформаційної політики України Олександр Бригинець заявляє, що на всій звільненій і тимчасово окупованій сепаратистами території Донбасу доступний сигнал українського телебачення чи радіо. Заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова повідомляє, що до українського ТБ мають доступ близько 60% населення Донецької і близько 50% населення Луганської областей. Кількома днями раніше міністр інформаційної політики України Юрій Стець повідомив, що українське мовлення відновлено на звільнених від терористів «ДНР»-«ЛНР» територіях Донбасу на 70%.

Заяви Олександра Бригинця і Тетяни Попової наводить «Інтерфакс-Україна».

«Якщо брати покриття яким-небудь українським ЗМІ, то вся територія, в тому числі і окупована, покрита яким-небудь нашим сигналом: чи ТБ, або радіо - короткі або середні хвилі. Тобто при необхідності завжди є сигнал, який точно покриває поверхню території», - сказав пан Бригинець, відповідаючи на запитання агентства.

При цьому він зауважив, що покриття неоднорідне, оскільки в одних місцях відновити мовлення простіше, в інших - складніше. «Щоб покрити окуповану територію, необхідно ставити велику щоглу на лінії зіткнення. А навіть існуючі вежі відновити важко, оскільки вони постійно обстрілюються. Тому відновлення передавачів здійснюється на більш віддаленій відстані, і це ускладнює роботу», - сказав Олександр Бригинець .

У свою чергу заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова повідомила, що згідно з приблизними вимірам аудиторії, близько 60% населення Донецької і близько 50% населення Луганської областей мають доступ до українського телебачення.

«50% (населення Донецької області. – Ред.) гарантовано дивляться українські національні канали, в решту 50% включені і українські канали, припустимо ТРК "Донбас", і ДонТБ... Вони ще становлять близько 10%, а решта 40% - російські канали на окупованій території», - сказала заступник міністра.

Вона зазначила, що в Луганській області ситуація трохи гірша - українські канали там доступні для близько 50-55% населення.

Як повідомила MediaSapiens пізніше Тетяна Попова, порівняння її повідомлення із заявою Олександра Бригинця, не є коректним: «Я говорила про покриття щодо піпл-метричної панелі, а Олександр Бригинець – про покриття як мінімум одним радіо чи ТБ-каналом».

Тетяна Попова зазначила, що Мінінформполітики в наступному році продовжить роботу з поширення ТБ і радіосигналу в зоні АТО.

«Наступний транш допомоги по обладнанню - від США. Також ми запросили всі європейські країни - можливо, де проводиться заміна аналогового на цифрове мовлення, і є вивільнені передавачі», - сказала вона.

Нагадаємо, Юрій Стець оцінив масштаби робіт з відновлення українського мовлення на звільнених територіях Донецької і Луганської областей у 70 відсотків: «Це - те, що працює безпосередньо в епіцентрі конфлікту, тоді як периметр зіткнень «перекритий» українськими телеканалами, радіостанціями. Я особливо пишаюся тим, що сьогодні на Донбасі можна побачити програми «Громадського ТБ Донбасу», Сергія Гармаша».

Водночас він сказав про існування територій, на яких неможливо було забезпечити українське мовлення тільки за рахунок встановлення передавачів, які Україна отримала безкоштовно від Польщі, США та Литви.  «Але навіть в зонах «білих плям», де ми не можемо поставити передавачі або ж через перманентні обстріли, або через особливості рельєфу, або з іншої якоїсь причини - там проблема вирішена по-іншому. Там ми встановили близько 180 супутникових антен. На які теж держава не витратила жодної копійки», - стверджує міністр.

Читайте аналітику MediaSapiens щодо стану мовлення в Донецькій, Луганській, а також Чернігівській, Сумській та Харківській областях.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: ar25.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду