ІДІЛ запустив російськомовний пропагандистський канал

ІДІЛ запустив російськомовний пропагандистський канал

14:27,
14 Липня 2015
2865

ІДІЛ запустив російськомовний пропагандистський канал

14:27,
14 Липня 2015
2865
ІДІЛ запустив російськомовний пропагандистський канал
ІДІЛ запустив російськомовний пропагандистський канал
Автори:
«Ісламська держава» активізувала зусилля щодо соціальних медіа. Організація спрямувала дії в напрямі заохочення молоді до боротьби під чорним прапором.

Про це пише The Guardian із посиланням на Радіо Свобода.

Угрупування «Ісламська держава» активізувала спроби пропаганди російською мовою — ще один знак, що вона стає все більш потужною в пострадянських країнах.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повідомив, що нині 2000 російських громадян беруть участь у бойових діях в Сирії або Іраку. У червні голова Ради безпеки Микола Патрушев заявив, що «не було ніякої можливості» стримати хвилю бійців.

Хоча бойовики «Ісламської держави» вже деякий час здійснюють власну пропаганду російською мовою, протягом останніх декількох тижнів набрав популярності російськомовний портал «Фурат». Він має офіційний чи, принаймні, «напівофіційний» статус серед медіаресурсів бойовиків. Запуск порталу було оголошено 5 червня, тоді як перші повідомлення з’явилися 18.

«Фурат» має сторінки у Twitter, Facebook і «ВКонтакте», а також сайт, де організація розповсюджує різноманітні пропагандистські матеріали «Ісламської держави», у тому числі відеозвернення російськомовних бойовиків, а також відео англійською й арабською, перекладені на російську. Десятки таких записів доступні для скачування з сайту. Вважають, що саме цей портал став причиною оголошення створення провінції на Північному Кавказі, всередині самої Російської Федерації.

Перші відеовипуски російською мовою виходили частинами. Більшість відео або були без субтитрів, або поширювалися вже після трансляції версій арабською мовою. Більшість із них були створені на території непідконтрольній ІДІЛу.

Незважаючи на жорсткі заходи щодо про-ІДІЛівських аккаунтів у Twitter та Facebook, кількість трансляцій та поширень матеріалів про джихад є досить великою: наприкінці 2014 the Bookings Institute оцінив, що більше 46 000 аккаунтів з більш ніж тисячею підписників використовуються послідовниками ІДІЛу.

«Фурат» виявляє стійкість до офіційних протидій. Його сторінку у соцмережі ВКонтакте було закрито. Аккаунт у Facebook вже було заблоковано, але одразу відкрилася аналогічна група, що її закрили у липні. За тиждень після відкриття спільнота вже мала близько 250 членів.

У тому, що російськомовні бойовики в Сирії поширюють свою пропаганду, немає нічого нового, зауважує The Guardian. Різні угрупування мали свої власні веб-сайти і аккаунти в соціальних медіа майже з тих пір, як вони вперше з'явилися в Сирії наприкінці 2012. Але потому, як російськомовна фракція ІДІЛу набула популярності, а кількість її членів збільшувалася, їх діяльність в медіа стала більш спритною та професійною.

Основною передумовою для появи «Фурата», за версією The Wall Street Journal, став веб-сайт FiSyria початку 2013, керування яким здійснювала група чеченських бойовиків на чолі з уродженцем Грузії Омаром аль-Шішані. Спочатку FiSyria був фактично персональним сайтом Шішані, на якому пропонувалися новини про битви, в яких брав участь він та його чеченські бойовики. Але коли наприкінці 2013 Шішані приєднався до ІДІЛу, FiSyria стала російськомовним пропагандистським сайтом цієї організації. Тепер портал переадресовує користувачів на «Фурат», чим підтверджує оголошення, що все виробництво російською мовою здійснюватиметься під єдиним брендом.

Основною метою «Фурата» є залучення нових російськомовних бойовиків, як з Російської Федерації — зокрема з Північного Кавказу — так і з інших країнах колишнього Радянського Союзу, особливо в Центральній Азії. Медіа-група також поширює повідомлення серед дійсних російськомовних членів ІДІЛу через соціальні медіа та шляхом створення і розповсюдження дисків із пропагандистськими відео.

Іншою важливою ціллю є встановлення ідеологічних зв’язків між бойовиками Сірії та Іраку і їхніми прибічниками з Північного Кавказу. Останні повідомлення у Facebook містили фотографії партії компакт-дисків з поясненням, що вони призначені для «братів в Халіфаті», тобто для тих, хто знаходиться на непідконтрольній ІДІЛу території.

Незважаючи на популярність порталу в Росії, на думку експертів пропаганда «Ісламської держави» не матиме впливу в Україні, повідомляє Радіо Свобода.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
The Guardian
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду