Верховний суд Бразилії заблокував рахунки Starlink і погрожує закрити X в країні

Верховний суд Бразилії заблокував рахунки Starlink і погрожує закрити X в країні

10:52,
30 Серпня 2024
2228

Верховний суд Бразилії заблокував рахунки Starlink і погрожує закрити X в країні

10:52,
30 Серпня 2024
2228
Верховний суд Бразилії заблокував рахунки Starlink і погрожує закрити X в країні
Верховний суд Бразилії заблокував рахунки Starlink і погрожує закрити X в країні
Це стало наслідком відсутності законних представників платформи X у Бразилії. Соцмережа Ілона Маска ризикує втратити один зі своїх головних ринків.

Верховний суд Бразилії в четвер заблокував банківські рахунки компанії Ілона Маска Starlink, після того як його соцмережа X не призначила у встановлений термін свого законного представника в країні. Про це пише Reuters.

За словами джерела, рішення підписав суддя Верховного суду Алешандре де Мораес.

Блокування рахунків Starlink стало наслідком відсутності законних представників платформи X у Бразилії, повідомив представник Верховного суду. Обидві компанії входять до бізнес-імперії американського бізнесмена Ілона Маска.

Також частиною спору є невиплачені штрафи, накладені на X за відмову передати певні документи, що можуть сягати щонайменше 20 млн реалів ($3,6 млн).

Згідно з бразильським законодавством, всі інтернет-компанії повинні мати офіційного представника в країні, який може отримувати судові накази та відповідати за діяльність компанії.

Напередодні, 28 серпня, Верховний суд Бразилії дав Ілону Маску 24 години, щоб призначити законного представника соцмережі Х в країні. В іншому разі платформа буде змушена припинити діяльність, повідомляє The New York Times.

Термін для визначення законного представника для X спливав 29 серпня о 20:07 (23:07 за Гринвічем).

NYT зазначає, що якщо Маск відмовиться назвати законного представника соцмережі у Бразилії, платформа Х втратить один із найбільших своїх ринків за межами США.

Маск відреагував на рішення, назвавши Мораеса «найгіршим злочинцем, який прикидається суддею». Starlink звинуватила суддю в прихованому винесенні рішення без належного процесу.

Протистояння Маска зі суддею Верховного суду Бразилії Алешандре де Мораесом триває вже кілька місяців. Маск звинуватив суддю в цензурі консервативних голосів в інтернеті. Перед тим Мораес наказав призупинити дію понад 100 облікових записів у соцмережі Х, стверджуючи, що це було зроблено в рамках боротьби з дезінформацією, ненавистю і нападами на демократію.

Більшість видалених акаунтів належали прихильникам колишнього президента Бразилії Жаїра Болсонару, якого Маск відкрито підтримав і з яким він працював над входженням супутникового зв'язку Starlink до Бразилії.

Нагадаємо, раніше соціальна медіаплатформа X оголосила про закриття своїх операцій у Бразилії. Попри це, сервіс залишатиметься доступним для користувачів у країні. Це рішення було прийнято на тлі юридичного конфлікту з Верховним судом Бразилії, де суддя Алешандре де Мораес вимагав блокування певних акаунтів у зв'язку з розслідуванням дезінформації щодо виборів.

На початку 2024 року Мораес розпочав кримінальне розслідування щодо Ілона Маска після того, як власник X заявив, що не підкориться судовому рішенню та відновить доступ до заблокованих акаунтів. Однак згодом компанія змінила свою позицію і погодилася блокувати ці акаунти.

Фото: Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду