Уряд Великої Британії змінить регулювання соцмереж на тлі ультраправих заворушень

Уряд Великої Британії змінить регулювання соцмереж на тлі ультраправих заворушень

12:45,
12 Серпня 2024
498

Уряд Великої Британії змінить регулювання соцмереж на тлі ультраправих заворушень

12:45,
12 Серпня 2024
498
Уряд Великої Британії змінить регулювання соцмереж на тлі ультраправих заворушень
Уряд Великої Британії змінить регулювання соцмереж на тлі ультраправих заворушень
В уряді пропонують зміни, за якими регулятор Ofcom зможе накладати санкції на компанії за бездіяльність щодо «законного, але шкідливого» контенту, зокрема дезінформації.

Уряд Великої Британії розглядає внесення змін до Акту про безпеку в мережі, покликаного регулювати діяльність соцмереж, після тижня антимігрантських протестів, спричинених дезінформацією в інтернеті. Про це повідомило агентство Reuters.

Акт, який дає уряду право штрафувати соцмережі на суму до 10% їхнього глобального прибутку в разі порушення правил, прийняли ще у жовтні 2023 року. Він набуде чинності лише на початку 2025-го. 

Наразі компаніям загрожує штраф у разі відсутності регулювання незаконного контенту, як-от заклики до насильства чи мова ненависті. Натомість запропоновані в уряді зміни передбачають, що регулятор Ofcom зможе накладати санкції на компанії за бездіяльність щодо «законного, але шкідливого» контенту, зокрема дезінформації.

9 серпня аналітична компанія YouGov опублікувала опитування понад 2000 дорослих, з яких 66% погодилися, що соцмережі мають відповідати за дописи, що провокують злочинну поведінку. На думку 70% респондентів, соцмережі недостатньо суворо регулюються, а 71% опитаних стверджують, що компанії не вжили задовільних заходів для боротьби з дезінформацією під час заворушень.

Голова офісу Кабінету міністрів Томас Сімондс 9 серпня заявив в інтервʼю Sky News, що уряд перегляне засади закону про соцмережі: «Авжеж, деякі аспекти Акту про безпеку в мережі ще не набули чинності. Ми готові за потреби вносити зміни».

Нещодавно Королівський суд Лідса ухвалив перший тюремний вирок за розпалювання расової ненависті у фейсбуку на тлі заворушень у Великій Британії. Британець Джордан Парлор був засуджений до 20 місяців ув'язнення за заклики до нападів на готель, де проживали біженці та шукачі притулку.

Ми також писали про те, що Ілона Маска можуть викликати до британського парламенту через роль X у заворушеннях.

Нагадаємо, 4 серпня після вбивства трьох дітей на північному заході Англії в кількох містах Великої Британії спалахнули масові заворушення, які стали найбільшими в країні за останні 13 років. Кілька поліцейських зазнали поранень. Заворушення, у яких взяли участь сотні антиімміграційних протестувальників, почалися після поширення в соціальних мережах неправдивої інформації про те, що підозрюваний у вбивстві дітей в Саутпорті є радикальним мусульманином-мігрантом.

Згодом уряд Британії повідомив, що аналізує роль іноземних держав у поширенні в інтернеті дезінформації, яка сприяла розпалюванню насильницьких протестів. Речник британського прем’єра сказав, що значну частину ботів в інтернеті, які розганяли дезінформацію про іммігрантів, могли задіяти певні «державні суб'єкти».

Національна спілка журналістів Британії (NUJ) заявила, що насильство проти журналістів, які висвітлюють протести по всій країні, посилюється. Як повідомляє NUJ, на вулицях на медійників нападали, залякували та нищили професійне обладнання обидві сторони протестів.

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду