Telegram проводить інформатаку на Signal, щоб дискредитувати месенджер, — ЦЕДЕМ

Telegram проводить інформатаку на Signal, щоб дискредитувати месенджер, — ЦЕДЕМ

16:50,
21 Травня 2024
5713

Telegram проводить інформатаку на Signal, щоб дискредитувати месенджер, — ЦЕДЕМ

16:50,
21 Травня 2024
5713
Telegram проводить інформатаку на Signal, щоб дискредитувати месенджер, — ЦЕДЕМ
Telegram проводить інформатаку на Signal, щоб дискредитувати месенджер, — ЦЕДЕМ
Згідно з розслідуванням The Guardian, усе почалося з розгону конспірології в соцмережі X.

Нещодавно стало відомо про те, що російська компанія Telegram розпочала інформаційну дискредитаційну кампанію проти застосунку Signal, який багато хто розглядає як альтернативу продукту Павла Дурова та його команди, повідомив Центр демократії та верховенства права.

Сам власник російського застосунку у своєму каналі 8 травня заявив, що уряд США інвестував 3 млн доларів у розбудову криптографічного функціоналу сигналу. Також він зазначив, що у США жоден додаток не може бути справді незалежним і не зазнавати втручання у своє функціонування зі сторони уряду. З його слів, велика кількість людей, з якими йому вдалось поспілкуватися на тему сигналу, заявили, що дані з листувань у цьому застосунку використовуються проти них у судах. На завершення він додав, що телеграм — єдиний застосунок, який довів свою безпеку, зокрема акцентував на функції «Секретні чати» як повністю безпечному методі комунікації.

Доцент Університету Джона Хопкінса та відомий криптоексперт Метью Грін на своїй сторінці в соцмережі Х раніше поділився своїми думками стосовно акції, яку організував Telegram. Він зазначив, що, на відміну від телеграму, код якого є закритим і навряд чи піддавався незалежному аудиту, сигнал має відкритий та перевірений криптографічний протокол. Він неодноразово проходив перевірку в найкращих фахівців цієї сфери, що автоматично робить його набагато безпечнішим застосунком.

Журналісти видання The Register у своїй статті пояснили, що можливим приводом для критики Дурова стала публікація в City Journal, де розповідається про те, що Signal отримував грантові кошти від урядового «Фонду відкритих технологій США». У статті викладена гіпотеза, що існує тісний зв’язок між Signal та американською розвідкою. Зазначено, що нинішня керівниця фундації Signal, Кетрін Магер, у 2010–2011 роках працювала в Національному демократичному інституті — неурядовій організації, яку фінансує уряд США. Проте жодних доказів, які могли б якимось чином компрометувати Кетрін Магер, немає, а аргументи Дурова нагадують радше поширення теорії змови та абстрактні звинувачення.  

Журналісти видання Forbes, посилаючись на коментар від представників Signal, зійшлися на тому, що такі заяви та атаки є нічим іншим як «прикладом знайомої схеми небезпечної дезінформації, яка має на меті заплутати людей щодо безпеки та конфіденційності сигналу, які пропонує, як ми вважаємо, спрямувати їх на більш вразливі платформи».

У ЦЕДЕМ додали: «Хочемо наголосити на тому, що телеграм — незахищений застосунок, який не може гарантувати вам безпеки та збереженості ваших персональних даних. З високою ймовірністю він має тісні звʼязки з Росією та тісно співпрацює із спецслужбами цієї країни.

Якщо ви досі використовуєте цей додаток як основний канал комунікації, то рекомендуємо ознайомитись із основними його небезпеками у нашому матеріалі "Міфи про Telegram, у які ми віримо", а також розглянути для себе альтернативні додатки для спілкування онлайн».

Раніше журналіст The Guardian Рені Ді Реста дослідив, як розвивалася кампанія з дискредитації члена ради правління фундації Signal Кетрін Магер в соцмережі Х. Згодом кампанія проти неї перетікла в обговорення того, чи дійсно є безпечним Signal. 

Найбільше її підігрів сам власник Ілон Маск, який 6 травня опублікував повідомлення: «У сигналі є відомі вразливості, які не розглядаються. Здається це дивним…». Він не надав жодних доказів. Проте у відповідях до цього «здивування» приєднався і Telegram, а далі і Джек Дорсі, в якого нещодавно потеплішали стосунки з Маском після річної перерви і виходу з керівництва нової, створеної ним соцмережі Bluesky.

Фото: застосунок «Сигнал» / ЦПД

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду