«Іспанський сором» — соцмережі про ДТП з Трухіним та видалення новин

«Іспанський сором» — соцмережі про ДТП з Трухіним та видалення новин

18:40,
30 Серпня 2021
3675

«Іспанський сором» — соцмережі про ДТП з Трухіним та видалення новин

18:40,
30 Серпня 2021
3675
«Іспанський сором» — соцмережі про ДТП з Трухіним та видалення новин
«Іспанський сором» — соцмережі про ДТП з Трухіним та видалення новин
Автори:
Соцмережі обговорюють аварію, поведінку ЗМІ, проводять лікбез щодо «Ефекту Стрейзанд» та жартують.

Народний депутат від «Слуги народу» Олександр Трухін потрапив у ДТП на Бориспільській трасі поблизу Києва 23 серпня. За даними ЗМІ, Трухін за кермом Audi не дотримався безпечної дистанції і на великій швидкості в’їхав в автомобіль Ford, який, своєю чергою, протаранив автомобіль Daewoo. Як кажуть свідки, Трухін був напідпитку, але офіційного підтвердження цьому немає.

Внаслідок ДТП травми отримали шестеро людей, серед яких двоє дітей. Також травми отримали голова комітету арбітрів федерації футболу України Лучано Лучі та його помічник Роман Лишень. 

Новину про аварію одразу опублікували десятки українських медіа, однак протягом наступних кількох днів без пояснень почали видаляти або ж змінювати публікації таким чином, що згадок про Трухіна не залишалося. Загалом новину про ДТП видалили або відредагували близько 30 українських медіа. 

Керівники низки ЗМІ повідомили, що після публікації новини про аварію на пошту прийшли з невідомої адреси пропозиції «на комерційних засадах» видалити матеріал про інцидент. За видалення новини про Трухіна сайтам пропонували щонайменше 200 доларів, сума залежала від «авторитетності видання».

Соцмережі протягом вихідних активно обговорювали як саму ДТП, так і поведінку ЗМІ. MediaSapiens зібрав деякі реакції медійників. 

Про ДТП та реакцію влади

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін:

Головний редактор «Економічної правди» Дмитро Дєнков:

Про видалення ЗМІ

Журналіст Андрій Качор: 

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк:

Інвестбанкір Dragon Capital, ведучий«Радіо НВ» Сергій Фурса:

Голова правління експертної організації StateWatch Олександр Лємєнов:

Український режисер Олег Сенцов:

Волонтер і активіст Роман Синіцин:

Шефредакторка «Бабеля» Катерина Коберник:

Журналіст Watchers.Media Станіслав Козлюк:

Дехто жартує з цієї, насправді,  печальної історії.

Один із засновників української політичної партії «Демократична Сокира», колишній журналіст Віктор Трегубов:

Активіст Сергій Стерненко:

Колишній нардеп, ведучий Борислав Береза:

Журналіст УП Роман Кравець:

Нагадаємо, деякі українські ЗМІ з посиланням на ресурс The Unfiltered Lens поширюють інформацію, що спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі нібито вважає недоречним включення до української делегації, яка вирушить до Вашингтонам на зустріч з американським президентом Джо Байденом, народного депутата від «Слуги народу» Олександра Трухіна.  

Сумнівним видається те, що ці слова опублікував лише ресурс The Unfiltered Lens. Інші американські видання цієї заяви не публікували. Немає нічого подібного й в соцмережах самої Ненсі Пелосі. У її Facebook та Twitter за останні декілька днів узагалі немає жодного посту про Україну. Малоймовірно, що зустріч Зеленського та Байдена пройшла повз її увагу, а ситуація з Трухіним — ні.

Фото: Facebook

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
12:57 / 31.08.2021
Бути порядним не патріотично. Патріотично бути продажним за 30 рублів агресора. Це одна з трьох популярних в банківський системі валют - валюти окупанта. Патріотично казати одне, а робити інше.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду