Які українські ЗМІ лишаються у «Вконтакте» та користуються популярністю в Росії (інфографіка)

Які українські ЗМІ лишаються у «Вконтакте» та користуються популярністю в Росії (інфографіка)

09:01,
8 Лютого 2018
5183

Які українські ЗМІ лишаються у «Вконтакте» та користуються популярністю в Росії (інфографіка)

09:01,
8 Лютого 2018
5183
Які українські ЗМІ лишаються у «Вконтакте» та користуються популярністю в Росії (інфографіка)
Які українські ЗМІ лишаються у «Вконтакте» та користуються популярністю в Росії (інфографіка)
Кожен п’ятий читач деяких українських онлайн-ЗМІ — з Росії. Сім із тридцяти найпопулярніших українських новинних сайтів досі ведуть сторінки у «Вконтакте».

Із травня 2017 року українські провайдери більше на надають своїм користувачам доступ до «Вконтакте» та ще кількох російських сайтів. Тим не менше, деякі українські ЗМІ вирішили залишитися в цій соціальній мережі. Очевидно, що подібна позиція викликає запитання, адже журналісти продовжують працювати на платформі, що, принаймні офіційно, не доступна для українських читачів та підпадає під державні санкції.

Тож MediaSapiens вирішив перевірити, які популярні українські ЗМІ досі ведуть сторінки у «Вконтакте», й дізнатися, навіщо вони це роблять. Крім того, ми оглянули об’єм трафіку, що його отримують топові інтернет-видання із «Вконтакте» та з Росії.

Підґрунтям для аналізу стала топ-30 найпопулярніших українських новинних сайтів суспільно-політичної тематики (дані за грудень 2017 року від Інтернет-асоціації України) та сайти телеканалів, що входять до моніторингу щоденних теленовин MediaSapiens. Дані по трафіку з Росії та «Вконтакте» були взяті з ресурсу SimilarWeb (період із липня по грудень). На основі цього ми склали двадцятку «лідерів».

Загалом можна констатувати, що найпопулярніші українські інтернет-ЗМІ не надто часто читають у Росії. У середньому вони отримують звідти 7,7 % свого трафіку. Причому такі видання як «Укрінформ», «Експрес» та «Цензор.нет» взагалі не містять Росію серед п’ятірки країн-лідерів за переглядами. 13 сайтів із 20 проаналізованих мають показники активності з РФ нижчі середнього.

Найчастіше ж мешканці РФ із цього переліку переглядають «Корреспондент» (18 % трафіку) та російськомовну версію «Уніан» (17,8 % трафіку). Себто фактично, кожен п'яти-шостий читач цих ресурсів перебуває на території північного сусіда. У межах 10–12 % переглядів із Росії мають також сайти «Вестей», «КП в Украине», «Обозревателя», «Подробностей» та «Гордона». Далі з показниками в межах 6-7 % йдуть «112», «Сегодня», «Апостроф» та «Факти ICTV».

Серед 20 відібраних нами ЗМІ сім досі мають активні сторінки у російській соцмережі. Найбільше вигоди від цього отримує «Корреспондент»: «Вконтакте» складає 22 % його трафіку із соціальних мереж. Дещо менші показники в «Уніану», «ТСН» та «Вестей» (14-15 %). «Страна.ua» та «112» мають 6 % та 7 % трафіку саме із цієї соцмережі відповідно. «Гордон» у рази відстає від колег: його за допомогою «Вконтакте» читає всього 2 % «соцмережевої»  аудиторії.

Однак є ЗМІ, що хоч і не мають офіційних активних представництв у «Вконтакте», все одно отримують звідти великі обсяги трафіку. Наприклад, кожен десятий читач «КП в Украине» (10,8 %), що приходить на сайт через соціальні мережі,робить це саме зVK.   Видання досі містить посилання на «Вконтакте», хоча останній запис там датується ще серпнем минулого року. Відносно високі числа «соцмережевих» переглядів звідти  переглядів без власної сторінки мають також «Сегодня» (6.8%), СТБ (4.7%), «Подробности» (4.5%), NewsOne (4.1%).

Ми звернулися до всіх видань, що досі мають сторінки у «Вконтакте», із проханням відповісти на такі запитання:

1. Чому ваше ЗМІ продовжує вести сторінку у «Вконтакте»? Це пов'язано з економічними, ідеологічними, інформаційними причинами?

2. Як ваша активність у «Вконтакте» корелюється з тим, що там значно зменшилася кількість українських користувачів (сайт навіть вибув із десятки найпопулярніших в Україні [з часу опитування знову повернувся туди. — Mediasapiens])? Інакше кажучи, для кого ви ведете свою сторінку? Чи могли б ви поділитися даними статистики своєї спільноти: як змінилася аудиторія з часу заборони?

3. «Вконтакте» фактично недоступна в Україні через економічні санкції, себто дії, покликані вплинути на країну-агресора. Чи не вважаєте ви, що, лишаючись у «Вконтакте» і приваблюючи туди аудиторію, ви дієте не в інтересах держави?

На всі три запитання відповідь дало лише видання «Гордон». «Страна.ua» єдина не відповіла на запити взагалі.

«Корреспондент», що, нагадаємо, є лідером як за переглядами з Росії, так і за переглядами із «Вконтакте», відповів на наше запитання найлаконічніше: «После введения санкций мы не имеем доступа к соцсети "Вконтакте"», — Олександр Крамаренко, в. о. редактора. Можемо лише здогадуватися, що йдеться про те, що журналісти не можуть зайти у «Вконтакте», щоб видалити свою сторінку. Чи, принаймні, зупинити автоматичний експорт повідомлень із Facebook. На сайті «Корреспондент» немає посилання на цю соцмережу.

На аналогічну причину посилається й «112», Валентина Райчева, старша піар-менеджерка: «На сайті 112.ua немає посилання на нашу сторінку у "ВКонтакті". Маю здогадку, що публікація там здійснюється в автоматичному режимі, як це і було налаштовано раніше, до введення в дію відповідного указу Президента України. Оскільки указом Президента №133/2017 про введення в дію рішення Ради національної безпеки та оборони "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" інтернет-провайдерам забороняється надання послуг користувачам мережі інтернет з доступу до ресурсу "ВКонтакті" (www.vk.com), в нас немає можливості модерувати чи будь-яким чином вести нашу сторінку в цій соціальній мережі. Тим не менше, зазначимо, що наразі 112.ua зосередив свою увагу на посилені присутності в соціальній мережі Facebook (понад 120 тис. фоловерів) і месенджері Telegram (понад 3600)».

Усі інші ЗМІ посилаються загалом на свою користь для української / російської аудиторії.

«Вести», Юлія Павленко, керівниця прес-служби:  «Видання “Вести”, як і значна частина медіа в країні, представлене на тих платформах, де присутня українська аудиторія. Згідно з статистикою, оприлюдненою Інтернет Асоціацією України, у грудні 2017 року до топ-5 найпопулярніших доменів, які відвідують українські користувачі, увійшли: Google, Youtube, Facebook, "Вконтакте" і "Яндекс". Таким чином, у своїй журналістській діяльності, ми керуємось інтересами української аудиторії, і вважаємо це найбільш правильною і позитивною медіаполітикою».

УНІАН, Михайло Ганницький, шеф-редактор: «Сторінку у мережі “ВК” ми ведемо, переважно, для зовнішньої аудиторії, щоб, зокрема, у росіян була можливість прочитати правдиві новини (у тому числі, про події в Україні) — тому що маємо досить значну частку такої аудиторії серед наших читачів.

Крім того, мережа “ВК” залишається популярною у користувачів Білорусі, Молдови – наших країн-сусідів, яким теж вкрай важливо мати можливість отримувати у зручний спосіб альтернативу російській пропаганді про події в нашій державі. Також, нагадаю, УНІАН є єдиним українським ЗМІ, що має власного кореспондента у Москві, який об’єктивно висвітлює деякі події, що відбуваються в РФ — через це новини та тексти, які готує він, потрібні російській аудиторії (і аудиторії “ВК” в цілому) як спосіб час від часу “зустрітись з реальністю” після перегляду російського ТБ».

«ТСН», Катерина Коберник, заступниця директора департаменту з нових медіа:«Мы приняли решение оставаться во “ВКонтакте” по одной принципиально важной для нас причине: мы хотим рассказывать правду о событиях в Украине, России, российской власти на всех площадках, где нам не мешают это делать. Не секрет, что “ТСН” много внимания уделяет освещению темы войны в Украине, мы развеиваем пропагандистские мифы Кремля, рассказываем о нарушении прав украинцев и самих россиян в РФ. Для нас всегда было важно, чтобы наша аудитория получала эту информацию. “Вконтакте” — способ достучаться до той части наших читателей, которые, возможно, имеет иную позицию по этим вопросам, но готовы или хотят слышать альтернативные мнения. Мы не можем добраться до этой аудитории через сайт, приложения или Facebook, эти люди “живут” во “ВКонтакте”, поэтому мы остаемся там, но с одной принципиальной оговоркой. Если нас попытается цензурировать российская власть, мы уйдем из “ВКонтакта”, как ранее ушли из “Одноклассников” после требования удалить новость о Правом секторе. После введения санкций наша аудитория там упала в пять раз и падение медленно продолжается. Происходит перетекание читателей в Facebook».

І єдине видання, що відповіло на всі три наших запитання, — «Гордон», Тетяна Райда, засутпниця головного редактора:

«1. Після введення санкцій проти низки російських інтернет-ресурсів, зокрема “ВКонтакті”, в редакції видання ми обговорили, як діяти далі із цією соцмережею. Аргументи на користь того, аби продовжувати підтримувати сторінку видання, переважили. Головна причина — це значна кількість у сторінки “Гордон” “ВКонтакті” підписників із Росії, які отримують від нас достовірну та об’єктивну інформацію. Економічних причин залишати сторінку активною нема, адже на сьогодні присутність у цій мережі не монетизується, а навпаки — потребує від редакції витрачати ресурси на її ведення.

2. Наразі ми ведемо сторінку переважно для російської аудиторії. Вважаємо, що постачати якісну інформацію на противагу кремлівській пропаганді ми повинні будь-якими шляхами, які не є протизаконними. Закон сьогодні не забороняє користуватись “ВКонтакті”, тому ми використовуємо соцмережу як один з каналів інформування зацікавлених мешканців РФ (у тому числі українських громадян на території РФ) про події в Україні на світі. Статистика не є секретом, українська аудиторія значно впала. Російська — зростає. Також цікаво, що є сплески відвідуваності з інших країн.

3. Ми діємо в інтересах суспільства, як і мають, на наше переконання, діяти засоби масової інформації. На сьогодні ми не маємо підстав позбавляти вірних нам читачів з цієї соцмережі джерела правдивої інформації: за всіма стандартами поданих фактів, важливих коментарів від експертів, коректних перекладів зарубіжних джерел».

Висновки про доцільність такої політики залишаємо робити вам.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: habrastorage.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду