Фейки про паризькі теракти у соціальних мережах, яким ви не повинні вірити

Фейки про паризькі теракти у соціальних мережах, яким ви не повинні вірити

17:01,
19 Листопада 2015
2463

Фейки про паризькі теракти у соціальних мережах, яким ви не повинні вірити

17:01,
19 Листопада 2015
2463
Фейки про паризькі теракти у соціальних мережах, яким ви не повинні вірити
Фейки про паризькі теракти у соціальних мережах, яким ви не повинні вірити
Автори:
Міфи та фейки поширюються мережею після терактів у Парижі.

Таку підбірку фейків зробив BuzzFeedNews.

1. Напади не були передбачені у пості на французькому сайті JeuxVideo. Цей скріншот - фейк. 

Скріншот, який поширювався у мережі після нападів терористів у Парижі, ймовірно показує пост за 5 листопада, передбачаючи напади, які вбили б більше 100 чоловік у Парижі через «декілька днів», але насправді скріншот був відредагований. Фактично допис не каже нічого про ймовірні атаки.

2. Ейфелеву вежу не вимикали в пам’ять про загиблих.

Відео The Sky News, на якому вогні Ейфелевої вежі вимикаються, активно поширили мережею. Однак воно було зняте у січні, після нападу терористів на редакцію французького сатиричного журналу Charlie Hebdo.

Більше того, так чи інакше вогні Ейфелевої вежі вимикаються щоночі о 1:00.

3. Це фото, як повідомили, зроблене на концерті в клубі Bataclan незадовго до нападу, насправді не показує цього.

#Paris. Жах. Фотографія в Bataclan перед стріляниною.:(

На фото дійсно Eagles of Death Metal - гурт, який виступав у клубі Bataclan. Але цей знімок не з п’ятниці, а з їх концерту в Дубліні, 10 листопада.

4. Полум’я дійсно спалахувало у таборі мігрантів «Джунглів» у Калі, але не зрозуміло, чи це був напад з метою помсти.

Причини вогню в таборі мігрантів в Калі на даний час не визначені: «Усіх деталей на даний момент невідомо», - розповів один із співробітників гуманітарної місії. На даний час немає жодних доказів, які би підтвердили чутки про те, що це був підпал з метою помсти за події у Парижі; це був не перший випадок за останні місяці, коли у таборі спалахував вогонь.  

5. Це фото не є свідченням маршу у Німеччині на знак солідарності з французами. Це одна з антиміграційних подій у січні.

Де-факто, це марш у Дрездені, проведений німецьким антиісламським рухом Pegida.

6. У мережі поширються фото зі зверненням ідентифікувати акаунти деяких терористів у соціальних мережах, але влада ще не встановила цих осіб.

«Влада Франції повинна все ж таки розпізнати котрогось з нападаючих, доти неможливо перевірити, чи є точними зображення», - йдеться у матеріалі. Після попередніх атак невинні люди регулярно були ідентифіковані як терористи як у соціальних мережах, так і в пресі.

7. Твіт Дональда Трампа щодо французьких законів про контроль над зброєю був опублікований у січні, а не у відповідь на поточні події.

Потенційний республіканський кандидат у президенти піддався критиці людей за це повідомлення у Twitter, оскільки, на думку користувачів, це була не зовсім тактовна відповідь на напади терористів у п’ятницю. Однак це була відповідь Трампа на напад на Charlie Hebdo у січні (тоді це також піддалося критиці з тієї ж причини).

Посол Франції у США був одним із тих, хто розкритикував Трампа у нині видаленому твіті.

А ось відповідь Трампа у Twitter на поточні напади.

8. Автором цього широко поширеного зображення Ейфелевої вежі, об’єднаного з символом миру, не був Banksy.

Акаунт «Banksy» в Twitter є фейковим, але там регулярно з’являються публікації робіт інших художників без їхньої ж згоди. Зображення Ейфелевої Вежі насправді створила Жан Жульєн.

9. The Empire State Building не змінювала свої кольори.

Велика кількість користувачів у своїх твітах стверджувала, що The Empire State Building у Нью-Йорку була висвітлена кольорами французького прапору в п’ятницю вночі. Насправді ці фото були зроблені ще у січні, коли кольори були змінені на знак солідарності з постраждалими внаслідок нападу на офіс Charlie Hebdo.

Цього разу вогні The Empire State Building були вимкнені зовсім.

10. Це зображення порожнього Парижа насправді з проекту ще 2008 року. 

Це зображення Площі Згоди в центральному Парижі датуються ще 2008 роком і є частиною художнього проекту, назва якого «Тихий свідок» («Silent Witness»), який зображає центр міста наприкінці світу з використанням довгої витримки.

11. Це фото парижан, які вийшли на вулиці внаслідок нападу на редакцію журналу Charlie Hebdo у січні.

На відміну від січня, паризькі чиновники перешкоджали загальним масовим зборам.

12. Uber не збільшував плату за проїзд в таксі під час нападів. 

«Я особисто вважаю це огидним, розмір плати Uber 5Х - це їх звичайні ставки. Вчора ввечері таксисти надавали людям можливість безкоштовного проїзду».

— Spurs (@Jamie __ Spurs)

Цінова система Uber розроблена таким чином, щоб збільшити плату за проїзд на таксі під час великої потреби. Під час терористичної атаки 2014 року на Сідней, компанія хизувалася підвищенням ціни, щоб залучити більше водіїв на вулиці, в результаті чого її звинуватили у спекуляціях.

Однак немає жодних доказів того, що Uber збільшив свою плату за проїзд під час нападів терористів у п’ятницю в Парижі. Компанія наголошує, що призупинила стрибок ціни.

Нагадуємо, що раніше російські ЗМІ поширювали фейкові новини про те, що українці тішаться падінню російського літака. 

Також раніше «РИА Новости» та RT видали допис у блозі за авторську статтю «німецького порталу».  

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
kor.ill.in.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду