Поняття першоджерела починає помирати – Максим Саваневський

18:25,
9 Грудня 2014
3416

Поняття першоджерела починає помирати – Максим Саваневський

18:25,
9 Грудня 2014
3416
Поняття першоджерела починає помирати – Максим Саваневський
Розвиток соціальних мереж та поширення фейків призводять до зникнення такого журналістського стандарту як перевірка першоджерела, вважає Максим Саваневський, керуючий партнер PlusOne DA, засновник Watcher.com.ua

Як інтернет змінює журналістику, обговорювали сьогодні на  конференції  «Трансформація журналістики: цифрові виклики професійним стандартам та медіаетиці». Захід організували Координатор проектів ОБСЄ в Україні та Національна спілка журналістів України (НСЖУ).  У конференції взяли участь українські і закордонні журналісти, медіаексперти, фахівці з цифрових технологій.

Учасники наголошували, що зараз сторінки  у соціальних мережах стали конкурентами традиційним ЗМІ – яскравий приклад тому Фейсбук-сторінка  «Євромайдан». В Україні за останній рік з’явився ще такий феномен як одноосібні медіа, тобто сторінки людей, на яких посилаються фактично як на авторитетний ЗМІ. Наприклад, це сторінки Арсенія Авакова чи Дмитра Тимчука.

Тим не менш, це не загально визнані експерти, наголосила Наталя Лигачова, шеф-редактор «Телекритики»: «Через прагнення до оперативності,  розмиваються не лише стандарти журналістики, але  й експертне середовище. Постає питання , чи можна довіряти тому, хто популярний завдяки соціальним мережам?». Зараз не журналісти обирають експертів, а кожен користувач сам це робить, в залежності від того, що він хоче почути – наголосила пані Лигачова.

Максим Саваневський погодився, що сьогодні збільшується попит на пропаганду, бо люди читають ту інформацію, яка збігається з їх поглядами.

Ще одним інструментом маніпуляції стали фейки, які легко поширювати у соціальних мережах. «Поняття першоджерела починає помирати, ЗМІ передруковують один одного, не перевіряючи інформацію», - зазначив пан Саваневський. Він нагадав експеримент Watcher’a із фейковою новиною про те, що український гімн визнано кращим у світі – її передрукували більше 100 видань.

 

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду