74% українців підтримують бездимний закон - опитування КМІС

00:00,
4 Квітня 2013
424

74% українців підтримують бездимний закон - опитування КМІС

00:00,
4 Квітня 2013
424
74% українців підтримують бездимний закон - опитування КМІС
Це засвідчують результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у лютому 2013 р.

За даними цього опитування 74% респондентів (54% курців, 83% некурців) вважали, що в приміщеннях кафе і ресторанів курити має бути заборонено. Підтримка заборони куріння у приміщеннях ресторанів залишилася на стабільно високому рівні, який було зафіксовано в попередніх опитуваннях КМІС 2010 та 2011 років.

Серед осіб, які впродовж останнього місяця відвідували ресторани або кафе, лише 28% (34% курців та 24% некурців) повідомили, що бачили, коли хтось курив у  приміщеннях. Слід зазначити, отримані дані не свідчать про те, що 28% закладів порушують закон, бо респонденти могли протягом місяця відвідувати кілька закладів, але бачили куріння лише в одному з них. Також вони могли зазначити факти куріння на терасах і в інших місцях, які юридично не є приміщеннями, і де чинне законодавство дозволяє куріння.

«Головним результатом впровадження законодавчих заходів щодо звільнення від тютюнового диму, на який вказують дані дослідження, стало різке зменшення кількості мешканців України, які перебувають під впливом тютюнового диму в приміщеннях ресторанів, – каже Тетяна Андрєєва, доцент Школи охорони здоров’я Національного університету «Києво-Могилянська академія». - В опитуванні 2010 р. 64% респондентів (68% курців та 61% некурців) повідомили, що в приміщеннях ресторанів та кафе курять. Якщо раніш куріння було нормою для більшості ресторанів і кафе, то наразі, навпаки, переважна більшість ресторанів повністю позбавилася тютюнового диму».

За період 2010-2013 рр. в Україні відсоток респондентів, які повідомили про куріння в ресторанах, зменшився з 64% до 28%, або на 36 відсоткових пунктів. Аналогічне опитування, проведене у країнах Євросоюзу, показало, що за період 2009-2012 рр. більш високі темпи зменшення куріння в ресторанах були зафіксовані лише в Іспанії та Нідерландах. В країнах ЄС 14% відвідувачів ресторанів та 28% відвідувачів барів помічали  факти куріння в цих закладах. В жодній країні ЄС не зафіксовано 100-відсоткової відсутності куріння у приміщеннях ресторанів, тому не варто очікувати і в Україні 100% виконання чинного закону. Натомість закон явно зробив куріння неприйнятним для переважної більшості ресторанів, а рівень виконання в Україні за даними громадського моніторингу залишається доволі високим – на рівні 93%.

Серед інших результатів опитування слід відзначити, що за останні 3 роки відбулося значне зниження ризику натрапити на тютюновий дим у приватних компаніях (з 32% до 18%), але кількість тих, хто бачив куріння у державних установах, навпаки, трохи зросла: з 10% у 2010 році до 14% у 2013 році. Кількість некурців, які вимушені наражатися на тютюновий дим на власному робочому місці, зменшилася за три роки з 27% до 17%. Отримані дані переконливо свідчать про те, що тютюновий дим у робочих приміщеннях України поступово стає ненормальним явищем.

Щодо подальшого розвитку законодавства зі звільнення від тютюнового диму, треба зазначити, що ідею заборони куріння в автомобілях, якщо в них перебувають діти, підтримали 95% респондентів (серед курців - 90%). Депутатам Верховної Ради слід взяти до уваги такий високий рівень підтримки і подати відповідний законопроект.

* Київський міжнародний інститут соціології з 8 по 17 лютого 2013 року провів власне опитування громадської думки. Методом персонального (face-to-face)  інтерв'ю опитано 2032 респонденти, що мешкають в усіх областях України (включно з містом Києвом) та в Криму, за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0.95 і за дизайн-ефекту 1.5) не перевищує: 3.3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%.

Джерело: прес-реліз ГО «Життя»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
dibit.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду