Кількість сцен куріння в азіатських фільмах зростає – дослідження

00:00,
13 Червня 2013
539

Кількість сцен куріння в азіатських фільмах зростає – дослідження

00:00,
13 Червня 2013
539
Кількість сцен куріння в азіатських фільмах зростає – дослідження
Університет Аделаїди (University of Adelaide) в Австралії проаналізував азіатський кінематограф останніх років і з’ясував, що з кожним роком він починає все агресивніше  пропагувати куріння.

«Війна проти куріння в голлівудських фільмах фактично виграна. А ось азіатський кінематограф – це наступне поле битви», – сказав доктор Пітер Пагслі (Peter Pugsley), автор дослідження.

За його словами, в американських фільмах, особливо серіалах, сцени куріння зображують порівняно рідко і переважно у негативному світлі. Такий підхід є важливим, оскільки формує нову соціальну норму – байдуже або негативне ставлення до куріння, а сама звичка витискається з масової свідомості.

Натомість у кінематографі країн, які мають слабке антитютюнове законодавство і низький або середній рівень життя, подібних змін не відбулося. Більш того, оскільки у розвинених країнах дедалі більше людей відмовляються від куріння, а закони утруднюють ведення бізнесу, тютюнові компанії роблять ставку на країни Азії та Африки. Одним з найбільш ефективних і масових каналів пропаганди куріння там стає саме місцеве кіно.   

«Було написано дуже багато наукових робіт, які стосуються романтизації куріння в американських фільмах. Подібних робіт щодо азіатського кіно існує вкрай мало», – зазначив Пітер Пагслі.

Він дослідив стрічки, що виходили у Малайзії, Індії, Китаї. І виявив, що особливий акцент тютюнові компанії роблять на пропаганду куріння серед азійських жінок. Наразі серед них куріння є критично низьким (курцями є  лише 3-7% жінок), а отже тютюновий бізнес розглядає їх як величезну і поки незавойовану споживчу нішу.

«Дослідження показують, що в Азії все більше жінок починають курити. Тож ми хотіли встановити, яку роль у цьому грає місцевий кінематограф, який романтизує куріння і зображує більшість героїнь курцями», – пояснив доктор Пагслі.

Як приклад, він наводить малайзійський фільм Spinning Gasing, головна героїня якого починає курити вже на перших хвилинах стрічки і не розлучається з сигаретою до її завершення.

«Яті (ім’я головної героїні – Ред.) – це зідеалізований образ мусульманської жінки. Вона бунтівна і сексуальна. Веде нетрадиційний, але такий бажаний для місцевих жінок спосіб життя. І вона курить. Жінки, особливо дівчата, хочуть її наслідувати. Сигарета стає для них символом стилю, незалежності. Подібні прийоми тютюнові компанії використовували для реклами сигарет у США в середині минулого століття», - стверджує дослідник.

Яті, головна героїня фільму Spinning Gasing. Зображення - newswise.com

А в Китаї, приміром, зняли молодіжну романтичну комедію Love In A Puff, події якої розгортаються довкола куріння. У ній йдеться про закохану пару, яка познайомилася під час перекуру – їхня історія, мовляв, стала можливою завдяки забороні на куріння у громадських місцях, яку ввели у Китаї. Сам же фільм є такою собі одою культурі куріння.

Головні герої фільму Love In A Puff. Зображення - group.mtime.com

Джерело: www.adelaide.edu.au

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
wantchinatimes.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду