Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 7—11 жовтня — коротко

Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 7—11 жовтня — коротко

11:00,
16 Жовтня 2024
427

Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 7—11 жовтня — коротко

11:00,
16 Жовтня 2024
427
Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 7—11 жовтня — коротко
Моніторинг телемарафону «Єдині новини» й ефіру Першого каналу Суспільного за 7—11 жовтня — коротко
Висвітлення основних тем тижня, представлення парламентських фракцій і груп у гостьових студіях, прояви політичного піару та російські наративи й токсичні медійні персонажі в телемарафоні — стисло.

Повну версію читайте тут.

Телемарафон «Єдині новини» стартував 24 лютого 2022 року. «Детектор медіа» почав моніторити телемарафон 21 березня того ж року за такою методологією. У січні цього року «Детектор медіа» уточнив і доповнив цю методологію, відповідно до зауважень і побажань від редакцій учасників телемарафону. Автор моніторингу — Ігор Куляс, медіатренер та автор основної методології моніторингових досліджень «Детектора медіа».

З березня 2022 до вересня 2024 року у фокусі уваги моніторингу були фіксація й аналіз ефірних сіток різних каналів, основний контент, який продукували редакції (сюжети, прямі ввімкнення, гостьові студії), порушення стандартів інформаційної журналістики учасниками телемарафону, прояви політичного піару, представлення в ефірі різних парламентських фракцій і депутатських груп, російські наративи й токсичні медійні персонажі в ефірі марафону, замовчані телемарафоном події та теми.

З жовтня 2024 року моніторинг телемарафону змінив формат. Тепер його основу становить аналіз висвітлення головних суспільно важливих тем у марафоні та для порівняння — на Першому каналі Суспільного. Відстежується висвітлення учасниками телемарафону головних тем кожного дня й тижня, представлення народних депутатів різних фракцій/депгруп в ефірі каналів, як і раніше, прояви політичного піару у формі сюжету або ж гостьової студії, наявність токсичних медіаперсонажів і російських наративів. Детальніше про новий формат моніторингів читайте тут.

21 травня 2024 року Перший канал Суспільного вийшов із телемарафону і вирушив у самостійне плавання 24/7. Для моніторингу ця зміна не є принциповою. Робота інформаційної редакції Суспільного мовника оцінюватиметься так само, як і раніше. Методологія оцінки ефірного продукту Суспільного мовника залишається тією ж самою.

Резюме моніторингових звітів читайте тут. У рубриці «Щоденні теленовини» щодня виходить короткий огляд марафону. А підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за липень — вересень 2024 року читайте тут (перша частина) і тут (друга).

1. Висвітлення основних тем тижня

7 жовтня (понеділок)

  • 17 поранених унаслідок бомбардування Херсона ворожими КАБами

Телемарафон:

На каналі «Рада» були лише усні повідомлення в новинах. На «1+1» був репортажний сюжет, у гостьовій студії говорили з головою Херсонської ОВА. В ефірі ICTV та СТБ був репортажний сюжет.

Перший канал Суспільного:

У новинах були усні повідомлення з відео з телеграм-каналу Херсонської ОВА. У гостьовій студії говорили з речником Херсонської ОВА.

  • Один загиблий і 7 поранених унаслідок ворожого обстрілу Слов’янська

Телемарафон:

На каналі «Рада» про подію не згадували. В ефірі «1+1» були усні згадки в блоці про наслідки обстрілів різних населених пунктів. Як і завжди, без посилань на джерела. В ефірі ICTV та СТБ було БЗ.

Перший канал Суспільного:

У новинах було БЗ.

  • Бойові дії на різних ділянках фронту

Телемарафон:

У марафоні в ефірі каналу «Рада» у новинах був репортажний сюжет про роботу військових водіїв на Покровському напрямку фронту й традиційне добове зведення Генштабу. В гостьових студіях з військовими й експертами ситуацію на фронті не обговорювали. В ефірі каналу «1+1» про події на фронті були лише усні повідомлення і БЗ в новинах. У гостьових студіях про фронт не говорили. В ефірі каналів ICTV та СТБ було пряме ввімкнення кореспондентки з Донеччини. Був репортажний сюжет про ситуацію на Покровському напрямку. Про бої на різних ділянках фронту говорили з чотирма гостями-військовими та речниками підрозділів. Обговорили ситуацію на Покровському, Торецькому, Краматорському, Лиманському, Сіверському і Харківському напрямках.

Перший канал Суспільного:

У новинах були лише короткі повідомлення. У гостьових студіях говорили про ситуацію на різних напрямках з сімома військовими та речниками підрозділів, головою МВА і з трьома експертами. Обговорювали ситуацію на фронті на Покровському, Краматорському, Торецькому, Курахівському, Сіверському, Запорізькому і Харківському напрямках, також у Курській області.

Загалом за тематикою бойових дій на фронті цього дня в марафоні активно стежили лише канали ICTV з СТБ, канал «1+1» по суті цього дня ігнорував головну тематику війни. Але значно ретельнішими й системнішими за телемарафон були на Першому каналі Суспільного.

8 жовтня (вівторок)

  • 2 загиблих і 35 поранених унаслідок ворожих ракетної атаки та бомбардування КАБами

Телемарафон:

У новинах на каналі «Рада» повідомляли про це усно. У гостьовій студії говорили з головою Харківської ОВА. В ефірі каналу «Ми — Україна» повідомляли усно, а в підсумковому випуску о 20-й був репортажний сюжет. У гостьовій студії говорили з директором департаменту надзвичайних ситуацій Харківської міськради.

Перший канал Суспільного:

У денних випусках новин були усні повідомлення, а в підсумковому випуску новин — пряме ввімкнення кореспондентки з Харкова, в наступних випусках — її репортажний сюжет. У гостьових студіях говорили з речником Харківської облпрокуратури та з головою Харківської РВА.

  • Бойові дії на різних ділянках фронту

Телемарафон:

У ефірі каналу «Інтер» був оглядовий сюжет за зведеннями Генштабу. У новинах о 8-й було традиційне добове зведення Генштабу. В гостьових студіях говорили з одним військовим і з журналістом (як експертом). По суті дізналися лише про ситуацію на Покровському напрямку. В ефірі каналу «Рада» в новинах усно подавали зведення від Генштабу. В гостьових студіях говорили з двома військовими. Дізналися про ситуацію лише на Харківському напрямку і на Курщині. В новинах каналу «Ми — Україна» подавали усно зведення Генштабу під динамічну мапу. Був також оглядовий сюжет. У гостьових студіях говорили з чотирма військовими та речниками підрозділів. Дізналися про ситуацію лише на Харківському, Покровському й Торецькому напрямках.

Перший канал Суспільного:

Був оглядовий сюжет про втрату Вугледара, ситуацію на Курахівському, Покровському і Лимано-Куп’янському напрямках. Говорили з чотирма військовими та речниками підрозділів про ситуацію на Харківському, Торецькому й Покровському напрямках, з головою Часовоярської МВА про ситуацію у фронтовому місті, з експертом і з журналістом (як експертом).

9 жовтня (середа)

  • Бойові дії на різних ділянках фронту

Телемарафон:

На каналі «1+1» крім усних повідомлень було добове зведення Генштабу. Крім того, робили два прямі ввімкнення про бої в Курській області. В ефірі каналу була традиційно ґрунтовна рубрика «Оперативний черговий», у якій був оглядовий сюжет про бої на Курахівському напрямку, говорили з військовими й експертами про ситуацію на Курахівському, Торецькому, Покровському і Запорізькому напрямках. В ефірі каналів ICTV та СТБ зведення Генштабу подавали спочатку усно, згодом — під якісну динамічну мапу. Зробили репортаж про бої під Торецьком і Нью-Йорком. У гостьових студіях говорили з чотирма військовими та речниками підрозділів про Сіверський, Запорізький і Харківський напрямки. В ефірі каналу «Рада» обмежилися лише короткими усними повідомленнями.

Перший канал Суспільного:

У новинах були усні повідомлення. У гостьових студіях говорили з шістьма військовими та речниками про Торецький, Сіверський, Харківський, Покровський і Курахівський напрямки, а ще — з двома експертами.

  • 5 поранених, пошкоджена 9-поверхівка в Чорноморську на Одещині внаслідок атаки ворожих БПЛА

Телемарафон:

На каналі «1+1» робили з Чорноморська репортажний сюжет і пряме ввімкнення. В ефірі ICTV та СТБ так само робили пряме ввімкнення і репортажний сюжет. В ефірі каналу «Рада» був репортажний сюжет.

Перший канал Суспільного:

Протягом дня робили БЗ+СХ, о 17-й годині — репортажний сюжет.

  • Перенесення «Рамштайну» через скасування поїздки президента США Байдена

Телемарафон:

В ефірі «1+1» робили БЗ на архівному відео. В гостьових студіях тему обговорили з двома експертами. В ефірі ICTV та СТБ повідомляли в БЗ, в гостьових студіях не обговорювали. На каналі «Рада» робили БЗ. У гостьовій студії обговорили тему з головою української делегації в ПА НАТО.

Перший канал Суспільного:

В ефірі Першого каналу Суспільного робили два прямі ввімкнення кореспондента «Голосу Америки» з Вашингтона. У гостьових студіях обговорювали тему з народною депутаткою, а також з п’ятьма експертами.

10 жовтня (четвер)

  • Верховна Рада ухвалила закон про підвищення податків

Телемарафон:

Канал «Ми — Україна» взагалі не згадував про розгляд парламентом законопроєкту в другому читанні, хоча слот був до 12-ї, а ухвалили закон близько 11-ї. В ефірі каналу «Інтер» про ключову новину дня говорили мало: вперше згадали о 15:15, о 18-й робили пряме ввімкнення з синхронами лише представників владної політсили. Згодом усе те ж саме оформили у вигляді сюжету. У гостьовій студії тему обговорили лише з депутаткою від «Слуги народу». У бюлетені телеканалу «Рада» «Парламентський день» (який вийшов у ефірі «Інтера») було коротке повідомлення з грубим порушенням стандарту балансу думок.

Перший канал Суспільного:

Робили анонсові повідомлення, потім — пряме ввімкнення, далі — сюжет. Крім того, зробили оглядовий сюжет новел закону з експертними синхронами. Обговорювали з представниками різних політсил — членами Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики. Обговорили з трьома кваліфікованими експертами та з трьома представниками бізнесу.

Глядачі телемарафону, на відміну від глядачів Першого каналу Суспільного, так і не почули критики закону за незіставність поповнення бюджету з ударом по економіці, за незаконність запровадження податку заднім числом, не почули фахових експертних оцінок і оцінок представників бізнесу.

  • Бойові дії на різних ділянках фронту

Телемарафон:

В ефірі каналу «Ми — Україна» ситуацію на фронті повідомляли під динамічну мапу. У випуску новин о 8-й ранку було традиційне зведення Генштабу. У гостьовій студії говорили лише про бої на Харківському напрямку. В ефірі каналу «Інтер» був репортажний сюжет про бої між Торецьком і Часовим Яром і оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту. У гостьових студіях говорили з двома військовими про бої на Торецькому і Куп’янському напрямках. І з двома експертами.

Перший канал Суспільного:

У новинах були лише усні повідомлення. В гостьових студіях говорили з шістьма військовими та речниками підрозділів. Обговорили ситуацію на Запорізькому, Торецькому, Краматорському, Сіверському, Харківському і Покровському напрямках, також ситуацію на Курщині. Ситуацію на фронті обговорювали також із двома експертами.

11 жовтня (п’ятниця)

  • Бойові дії на різних ділянках фронту

Телемарафон:

В ефірі каналів ICTV та СТБ у новинах були усні повідомлення та традиційне добове зведення Генштабу. Згодом був репортажний сюжет про бої на Харківщині та пряме ввімкнення з Донеччини. У гостьових студіях говорили про бої на Торецькому, Лиманському, Харківському й Сіверському напрямку з чотирма військовими. Загальну ситуацію на фронті обговорили з експертом. В ефірі каналу «Ми — Україна» в новинах ситуацію на фронті описували усно на динамічній мапі бойових дій. Говорили з чотирма військовими про Торецький, Харківський і ще один так і не названий напрямок. Як з експертом знову спілкувалися з журналістом. В ефірі «1+1» у новинах давали зведення Генштабу, два репортажних сюжети — про бої на Запорізькому напрямку і на Курщині. У гостьових студіях говорили з військовим про Краматорський напрямок. І говорили з експертом.

Перший канал Суспільного

У випусках новин повідомляли усно, робили пряме ввімкнення з Донеччини про бої за Часів Яр і Торецьк. У гостьових студіях говорили з шістьма військовими та речниками підрозділів. Обговорили ситуацію на Куп’янському, Покровському і Харківському напрямках. Крім того, обговорювали ситуацію на фронті з п’ятьма експертами.

  • Росіяни атакували балістикою Одещину, зруйновано будинок, під завалами загинуло 4 людей

Телемарафон:

В ефірі ICTV та СТБ робили два прямі ввімкнення з місця влучання. У студії говорили з головою Одеської ОВА. В ефірі каналу «Ми — Україна» було пряме ввімкнення. В ефірі каналу «1+1» був репортажний сюжет.

Перший канал Суспільного

У ранкових випусках новин робили БЗ. У гостьовій студії говорили з речницею ДСНС Одещини.

Найбільш важливі теми / події, які не згадувалися в ефірі телемарафону, але згадувалися в ефірі Першого каналу Суспільного

Мітинг родичів бійців 123 бригади ТРО в Миколаєві, вимоги або вивести бригаду з Донбасу або забезпечити необхідною зброєю (7 жовтня).

В апараті Верховної Ради обмежили користування телеграмом за рекомендацією РНБО (7 жовтня).

Про постачання у військо непридатної для вживання тушкованої свинини розповіли журналісти видання NGL.media (8 жовтня).

Редакція «Української правди» заявила про системний тиск із боку Офісу президента (9 жовтня).

Акція родичів військовополонених нацгвардійців у Києві (9 жовтня).

Державний оператор тилу почав приховувати ціни й постачальників харчів для Збройних Сил (9 жовтня).

«Українська правда» звинуватила радника президента Дмитра Литвина в заборонах чиновникам і силовикам спілкуватися з журналістами видання (10 жовтня).

Медіарух звернувся до Зеленського через тиск із боку влади на «Українську правду» (10 жовтня).

Мітинг родичів бійців 123-ї бригади ТРО в Миколаєві з вимогами вивести підрозділ з фронту або належно його озброїти (11 жовтня).

Відвідуваність засідань ВР народними депутатами знизилася з 90% у 2019 році до 76% у 2024, — аналітична платформа «VOX Україна» (11 жовтня).

Найбільш важливі теми / події про які не повідомляли ні в марафоні, ні в ефірі Першого каналу Суспільного:

Підрядник із фортифікації Покровського напрямку повідомив, що зупинив роботи через тиск поліції (8 жовтня).

Мер Дніпра Філатов після смерті заступника повідомив про тиск із боку правоохоронців (9 жовтня).

2. Представлення парламентських фракцій і груп у гостьових студіях 7—13 жовтня

Депутати в телемарафоні:

Протягом тижня в марафоні загалом побував у гостях 21 народний депутат. З них 16 або ж понад 76% були представники владної фракції партії «Слуга народу». Двічі запрошували в ефір представників фракції «Батьківщини» й по одному разу — представників двох маргінальних депутатських груп «Довіра» та «За майбутнє». Єдиною позафракційною була віцеспікерка парламенту Олена Кондратюк. Представників фракцій «Голосу» та «Європейської солідарності» в ефіри телемарафону протягом звітного тижня не запрошували.

На каналі «Рада» повне домінування «слуг народу» «розчинили» двома представниками фракції «Батьківщини» і двома представниками депутатських груп «Довіра» і «За майбутнє». На інших каналах кликали лише представників владної фракції, лише на ICTV та СТБ до них додали формально позафракційну віцеспікерку Олену Кондратюк.

Загалом звітний тиждень повністю підтвердив усі тенденції, зафіксовані підсумками моніторингу у третьому кварталі поточного року.

Депутати на Першому каналі Суспільного:

Протягом звітного тижня в ефірі побували 35 народних обранців і обраниць. Найбільше було представників владної фракції «Слуги народу» — майже половина (18), оскільки всі дискусійні питання канал воліє одночасно обговорювати з обранцями від влади та від опозиції, влада ж представлена лише «слугами», тоді як від опозиції кличуть представників різних фракцій. По 7 запрошень протягом тижня мали представники опозиційних фракцій «Європейської солідарності» та «Голосу». Менше запрошували представників «Батьківщини». Була одна позафракційна депутатка.

3. Прояви політичного піару в телемарафоні 7—11 жовтня

В ефірах каналу «1+1» було 4 прояви політичного піару: тричі показували «паркетне» БЗ з синхроном прем’єра Дениса Шмигаля. В студійній розмові з подачі ведучих радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк компліментарно оцінював президента Володимира Зеленського.

В ефірах каналів ICTV та СТБ було 5 проявів піару. «Паркетне» повідомлення про відвідини президентом Зеленським командного пункту. Традиційні БЗ про «Нафтогаз України» з синхроном очільника Олексія Чернишова. Компліментарна гостьова студія з народною депутаткою від «слуг» Оленою Шуляк. «Паркетне» повідомлення про фундацію першої леді Олени Зеленської.

В ефірах каналу «Інтер» було 4 прояви. Двічі не були виправдані контекстом розмови згадки про фракційну приналежність гостей-депутатів від «Слуг народу». «Паркетне» повідомлення про європейський тур президента Зеленського. І «паркет» про першу леді Олену Зеленську.

В ефірі каналу «Рада» було 30 проявів політичного піару. Більшість із них становили суто «паркетні» й без реальної новини повідомлення про президента Зеленського. Були також «паркети» про міністра оборони Рустема Умєрова, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, народну депутатку Олену Шуляк, міністра культури Миколу Точицького, міністра освіти Оксена Лісового. Була незбалансована різка критика опозиції нардепом Данилом Гетманцевим.

У ефірах каналу «Ми — Україна» було 7 проявів політичного піару. «Паркетне» повідомлення про першу леді Зеленську, цитування дописів у телеграмі радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, цитата думки першого заступника голови ВР Олександра Корнієнка та «паркети» з засідання уряду з синхронами Шмигаля. Так само як в ефірі колег, було і БЗ про «Нафтогаз України» з синхроном Чернишова.

В ефірі Першого каналу Суспільного проявів політичного піару протягом звітного тижня не було.

4. Російські наративи й токсичні медійні персонажі в телемарафоні 7—13 жовтня

Російських пропагандистських наративів в ефірах телемарафону і Першого каналу Суспільного протягом звітного тижня я не зафіксував (Примітка: це не означає, що їх не було, просто фізично неможливо повністю віддивитися весь ефір).

Як і завжди, ефіри вели токсичні ведучі каналів:

Анастасія Даугуле на «Інтері» (8 і 10 жовтня), яка раніше вела концерти до 9 травня.

Тетяна Гончарова (7, 8, 9 і 12 жовтня), Максим Зборовський (7, 8 і 12 жовтня) і Назар Довгий (8, 9 і 12 жовтня) на «Раді», усі вони раніше працювали на проросійських каналах Медведчука.

Скриншот відео: ТСН/ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду