Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 17–19 серпня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 17–19 серпня 2024 року — резюме

09:00,
28 Серпня 2024
8291

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 17–19 серпня 2024 року — резюме

09:00,
28 Серпня 2024
8291
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 17–19 серпня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 17–19 серпня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Рада», «Ми — Україна», ICTV та СТБ, «Інтер» і «1+1», і про що розповідали в ефірі Першого каналу Суспільного — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною для денного слота: ефірні години починалися з 15-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була повністю гостьовою.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями або фільмами. Годинний тижневик цього дня виходив в ефір о 20-й годині.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин і продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «1+1» була звичною: ефірні години починалися з випусків новин (дуже різного хронометражу — від 15 до 45 хвилин), продовжувалися гостьовими студіями.

Структура вечірнього ефіру Першого каналу Суспільного змінилася: 30-хвилинні випуски новин були щодвігодини, решта ефіру — гостьові студії. Що не дуже добре як для інформаційного каналу, де усе ж випуски новин повинні бути щогодинними, особливо ж у праймтайм.

Основні теми дня

17 серпня

Бойові дії на Курщині та реакції на них. В новинах каналу «Рада» про це згадували лише короткими повідомленнями. У гостьових студіях обговорювали з майором запасу Олексієм Гетьманом. Гуманітарні аспекти обговорювали з істориком Сергієм Берендєєвим і з керівником Інституту конфліктології та аналізу Росії Олександром Шульгою. У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» був репортаж із прикордоння Сумщини та Курщини, оглядовий сюжет про бойові дії на Курщині, сюжет про російських військовополонених із Курщини й огляд пропагандистських фейків Росії щодо Курської операції. Тематику в студії обговорювали з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком і з засновником благодійної організації «Реактивна пошта» Павлом Нарожним.

В ефірі Першого каналу Суспільного був репортаж про ситуацію в контрольованій ЗСУ російській Суджі. Говорили з оглядачем видання «Апостроф» Денисом Поповичем і з правовою аналітикинею Центру прав людини Онисія Синюк (про гуманітарні зобов’язання України на окупованих російських територіях).

Бойові дії на різних ділянках фронту в Україні. В новинах на «Раді» згадували про події на фронті лише короткими повідомленнями. У гостьовій студії говорили з речником ОТУВ «Харків» Віталієм Саранцевим і з речницею 47-ї окремої механізованої бригади Анастасією Блищик. У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» був репортаж з прифронтового Покровська. У студії говорили з пресофіцером 26-ї артбригади Олегом Калашніковим, офіцером першого окремого загону Центру спецпризначення «Омега» «Самураєм» і з командиром підрозділу «Терра» 3-ї ОШБ Миколою Волоховими.

У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного був репортаж про бої спецпризначенців на Запоріжжі. Говорили з заступницею голови Покровської МВА Маргаритою Ідрісовою, речником ОТУВ «Харків» Віталієм Саранцевим і зі старшим офіцером реактивної артилерійської батареї 47-ї ОМБР Романом Бугайовим.

18 серпня

Бойові дії на Курщині та реакції на них. В ефірі каналів ICTV та СТБ був репортаж про ситуацію в контрольованій ЗСУ російській Суджі та два оглядових сюжети про бої на Курщині й реакції на них, у тижневику був сюжет про настрої у російських елітах на тлі Курської операції ЗСУ. У гостьовій студії говорили з військовослужбовцем і істориком Олександром Алфьоровим про історію української Курщини. У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був оглядовий сюжет. Говорили з воєнним оглядачем видання «Апостроф» Денисом Поповичем.

Бойові дії на різних ділянках фронту в Україні. У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ були лише короткі повідомлення в новинах, у гостьових студіях тематику не обговорювали. У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був репортаж про бої в Серебрянському лісництві й оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту. Говорили із заступником командира батальйону 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Богданом Янушем.

19 серпня

Бойові дії на Курщині та реакції на них. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» в новинах тему згадували лише короткими повідомленнями. Говорили з аналітикинею Інституту вивчення війни Катериною Степаненко.

Бойові дії на різних ділянках фронту в Україні. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» про бойові дії згадували лише в коротких повідомленнях.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин каналу «Рада» була ніякою в репортажній частині — єдиним репортажним сюжетом був більше нарисовий спецрепортаж із прифронтової Борової. Єдине пряме ввімкнення було нерепортажним. У гостьових студіях побувало 4 ньюзмейкери.

Новинна складова проаналізованих чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: 4 репортажні сюжети та 2 гості-ньюзмейкери. Репортажі були про те, що відбувається на прикордонні Сумщини й Курщини, про життя прифронтового Покровська, про життя прифронтового Оріхова і про відновлення роботи харківського видавництва «Фактор-друк» після травневої ракетної атаки ворога.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була дуже слабкою. Було 3 репортажні сюжети. Жодного прямого ввімкнення. Жодного гостя-ньюзмейкера. Репортажі були про ситуацію в контрольованій ЗСУ російській Суджі, про прощання із загиблим нацгвардійцем на Рівненщині та про виставку картин матерів і дружин загиблих військових у Львові.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 7 репортажних сюжетів і 5 прямих ввімкнень. У студії побували двоє гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бої в Серебрянському лісництві, про наслідки ворожого обстрілу Сум, про тренування у Вінниці екстрених служб на випадок хімічного забруднення, про захід для ветеранів війни та родин загиблих воїнів на Одещині, про благодійний забіг «За мову» у Києві, про благодійний книжковий фестиваль у Києві та про книжкову акцію з обміном книжок у Львові. Прямі ввімкнення були про підготовку з’їзду Деморатичної партії США, про наслідки ворожих обстрілів на Запоріжжі, Миколаївщини та Херсонщини, Харківщини та про спортивні змагання ветеранів у Хмельницькому.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 7 репортажних сюжетів і 2 прямих ввімкнення, у гостях побував лише один ньюзмейкер. Репортажі були про евакуацію людей з Селидового на Донеччині, про наслідки падіння уламків збитої ракети на Київщині, про ліквідацію наслідків ракетної атаки по Сумах, про гімнастичний дитячий фестиваль на Одещині, про фестиваль борщу на Житомирщині, про благодійний забіг «Біжу за мову» в Києві та про притулок для переселенців у прифронтовому Нікополі. Прямі ввімкнення були про евакуацію людей з Покровська, Мирнограда й Селидового і про наслідки ворожих обстрілів Сумщини.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 7 репортажних сюжетів і 3 гості-ньюзмейкери. Репортажі були про ситуацію в контрольованій ЗСУ російській Суджі, про бої спецпризначенців на Запоріжжі, про наслідки ракетного удару по Сумах, про прощання з медикинею «Госпітальєрів» Олександрою Мулькевич у Києві, про життя прифронтового Золочіва на Харківщині, про життя прифронтової Юнаківки на Сумщині та про змагання з приготування борщу на Житомирщині.

Гостьові студії

У гостях на каналі «Рада» за проаналізовані чотири години ефіру побувало 13 людей: 4 ньюзмейкерів, 4 речники, один радник і 4 експерти. З нардепом Сергієм Нагорняком говорили про провокації окупантів на ЗАЕС. З нардепкою Мариною Бардіною — про майбутній розгляд парламентом ратифікації Римського статуту. З нардепкою Євгенією Кравчук — про законопроєкт проти заборони російських церковних організацій. З міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком говорили про відсторонення керівника «Охматдиту» і про дії фонду, який відмовляється перераховувати «Охматдиту» гроші. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті в Україні та на фронті на Курщині, напад на прикордонників на Закарпатті, дозволи партнерів застосовувати далекобійну зброю по Росії, можливі сценарії завершення війни та майбутнього Росії та інші теми.

У гостях на каналі «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побували 10 людей: 2 ньюзмейкери, один речник і один радник, 4 експерти та 2 учасники подій. З головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком говорили про перспективи ухвали закону про заборону діяльності російських церков в Україні, ратифікацію Римського статуту тощо. З заступником міністра енергетики Миколою Колісником говорили про ситуацію в енергосистемі. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту в Україні та бої на Курщині, спроби Росії посилити залучення Білорусі до війни в Україні, майбутні дебати між кандидатами у віцепрезиденти США та інші теми.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ у розмовних студіях побувало лише 2 гості — один експерт і один учасник подій. Більшість же часу, в який мали би бути гостьові студії, займали традиційні абсолютно неформатні для телемарафону пропагандистські фільми про Росію. З двома гостями говорили про українську історію Курщини й Брянщини та про виклики волонтерів і стендап-коміків в умовах війни.

У гостях на каналі «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побували 11 людей: 2 ньюзмейкери, один речник, 3 експерти, один журналіст і 4 учасники подій. Із заступницею голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформполітики Євгенією Кравчук говорили про перспективи ухвалення парламентом законопроєкту щодо заборони російських церков в Україні. З головою Держагентства з енергоефективності та енергозбереження Ганною Замазєєвою говорили про державні програми з забезпечення бізнесів і споживачів відновлювальними джерелами енергії. З іншими гостями обговорювали бойові дії на Курщині та на різних ділянках фронту в Україні, наслідки ворожих обстрілів різних областей, російські фейки з приводу Курської операції ЗСУ, зростання кількості захворювань на ковід, перебіг передвиборчої кампанії в США, дозвіл Генштабу на пряму мобілізацію військовими частинами, кустарне виробництво FPV-дронів та інші теми.

У гостьових студіях «1+1» протягом чотирьох проаналізованих мною годин побувало лише 7 людей. Один ньюзмейкер, 4 експерти й 2 учасниці подій. Загалом в ефірах каналу стає дедалі менше гостей і, зокрема, дедалі менше ньюзмейкерів. З т.в.о. міністра у справах ветеранів Олександром Порхуном говорили про зміни в роботі Міністерства ветеранів. З іншими гостями обговорювали оцінку українського наступу на Курщині, перебіг передвиборчої кампанії в США, майбутній візит до України прем’єр-міністра Індії Моді, механізми появи та легалізації російських товарів на українському ринку, опанування жінками традиційно чоловічими професіями та інші теми.

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного побувало 17 людей: 3 ньюзмейкери, один речник, 7 експертів, журналіст і 5 учасників подій. З народним депутатом Михайлом Цимбалюком говорили про перспективи розгляду законопроєкту щодо виплат військовим, які воюють на території країни-агресорки. З народною депутаткою Наталією Піпою говорили про державні гранти для вступників на навчання у вишах. З заступницею голови Покровської МВА Маргаритою Ідрісовою говорили про безпекову та гуманітарну ситуацію в прифронтовому місті. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту і на Курщині, гуманітарні зобов’язання України на окупованих російських територіях, пропоновані урядом підвищення чинних податків та запровадження нових, зміни у військовому обліку, публікацію WP про нібито зрив переговорів про припинення вогню між Україною і Росією через Курський наступ, розблокування роботи парламенту і перспективи ухвали заборони церков, пов’язаних з РПЦ, воєнні злочини окупантів, захист культурних пам’яток під час бойових дій, набір абітурієнтів на військові спеціальності, знищення окупантами останньої церкви ПЦУ в Криму та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів цих днів) було таким: 4 представники фракції «Слуга народу» (Сергій Нагорняк, Марина Бардіна і Євгенія Кравчук на «Раді», Євгенія Кравчук на «Інтері») й один позафракційний (спікер Руслан Стефанчук на «Ми — Україна»). Інші фракції представлені не були. В ефірах ICTV та СТБ і «1+1» народних депутатів не було. До цього можна додати, що фракція «Слуга народу» абсолютно домінувала на каналі «Рада» і в традиційному опитуванні депутатів (двоє «слуг» із чотирьох) і в бюлетені «Парламентський тиждень у синхронах (сім «слуг» із десяти синхронів).

В ефірі Першого каналу Суспільного 17 серпня побували лише двоє депутатів: Наталія Піпа з «Голосу» і Михайло Цимбалюк із «Батьківщини». Анонсували ще Юрія Камельчука зі «Слуги народу», але не вдалося встановити з ним зв’язок.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 194 рази. Це по 48,5 порушення на годину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт достовірності — 74 рази. Більше половини з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували рекордно (як для каналу) мало — «лише» 56 разів. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Більшістю з 33 порушень стандарту повноти інформації була відсутність інтершуму на відео в БЗ. Більшістю з 26 порушень стандарту точності були невідповідності картинки й тексту за кадром у БЗ і сюжетах. 4 рази порушили також стандарт доступності подачі інформації. Крім того, одного разу було грубо порушено стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 357 разів. Це більш як по 89 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 221 раз. Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. 64 рази порушували стандарт достовірності. Найбільше було інформації та картинки з соцмереж і телеграм-каналів. З 29 порушень стандарту повноти інформації більшістю було відео без інтершуму. З 27 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності між картинкою і текстом у БЗ і сюжетах. Крім того, 18 разів порушували стандарт доступності подачі інформації, двічі — стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 384 рази. Це по 96 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 258 разів. Переважною більшістю з цих порушень традиційно були суб’єктивні думки журналістів у новинах, у тижневику традиційно було дуже багато не авторизованих належним чином міркувань журналістів. Стандарт достовірності порушували 79 разів. Найбільше було неперевіреної інформації та відео з телеграм-каналів і соцмереж. Усі 20 порушень стандарту точності були невідповідностями картинки й тексту в БЗ і сюжетах. 14 разів порушували стандарт доступності подачі інформації. По одному разу порушили також стандарт балансу думок і оперативності.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували 349 разів. Це більш як по 87 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 210 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 103 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. 22 рази було порушено стандарт точності, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом у сюжетах і БЗ. Крім того, 9 разів порушили стандарт доступності подачі інформації, 4 рази — стандарт повноти інформації й один раз порушили стандарт оперативності.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 501 раз. Це більш як по 125 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по два порушення щохвилини. Найчастіше порушували традиційно стандарт відокремлення фактів від думок — 291 раз, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 137 раз. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. З 46 порушень стандарту точності переважна більшість була невідповідностями між картинкою і текстом у БЗ і сюжетах. Стандарт повноти інформації порушили 18 разів, найбільше було синхронів без титрів. Крім того, 8 разів порушили стандарт доступності подачі інформації й одного разу — стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушили за чотири години ефіру 78 разів, це по 19,5 порушення на годину ефіру в середньому. Більше половини з них були порушеннями стандарту відокремлення фактів від думок. Їх було 40 і всі вони були суб’єктивними оцінками журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 25 разів, переважною більшістю з цих порушень була інформації, взята в телеграм-каналах і соцмережах. Крім того, 6 разів порушили стандарт доступності подачі інформації, 5 разів — стандарт точності та двічі — стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми:

17 серпня

«Монобанк» другу добу потерпає від масштабної кібератаки.

У Києві впали уламки безпілотника (повідомляли в ефірі Першого каналу Суспільного).

Берлін не зміг профінансувати систему IRIS-T, яку могли надати після удару по «Охматдиту».

Washington Post: Наступ України на Курщині зірвав таємні переговори з Росією про часткове припинення вогню (повідомляли в ефірі Першого каналу Суспільного).

18 серпня

Спецслужби запропонували допомогу «Монобанку», проти якого третій день триває масштабна кібератака.

DeepState: Ворог окупував Миколаївку на Донеччині

19 серпня

Усі основні теми дня були озвучені.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» було 4 прояви політичного піару. «Паркетний» матеріал про прем’єра Дениса Шмигаля на засіданні уряду і два «паркетних» матеріали про спікера парламенту Руслана Стефанчука. І незбалансована «комфортна» розмова з міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком про ситуацію навколо відбудови «Охматдиту».

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ був один прояв бізнесового піару — прорекламували в сюжеті курорт Бакота на Хмельниччині.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був один прояв політичного піару — в прямому ввімкненні про змагання ветеранів у Хмельницькому гіпертрофовану увагу кореспондентка приділила заступниці міністра й обласному керівництву.

У проаналізованому ефірі каналу «1+1» було 2 прояви політичного піару — неновинні цитати з інтерв’ю першої леді Олени Зеленської.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» проявів політичного піару не було.

У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного проявів політичного піару не було.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» російських пропагандистських наративів не було, новини вела токсична ведуча каналу.

У проаналізованому ефірі інших каналів російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів не було.

У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів не було.

Скриншот відео: «Факти» ICTV / ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду