Яким був ефір телемарафону «Єдині новини» і Першого каналу Суспільного 9-11 серпня 2024 року — резюме

Яким був ефір телемарафону «Єдині новини» і Першого каналу Суспільного 9-11 серпня 2024 року — резюме

13:00,
18 Серпня 2024
754

Яким був ефір телемарафону «Єдині новини» і Першого каналу Суспільного 9-11 серпня 2024 року — резюме

13:00,
18 Серпня 2024
754
Яким був ефір телемарафону «Єдині новини» і Першого каналу Суспільного 9-11 серпня 2024 року — резюме
Яким був ефір телемарафону «Єдині новини» і Першого каналу Суспільного 9-11 серпня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Ми — Україна», «Інтер», ICTV та СТБ, «Рада» і «1+1», а також Першого каналу Суспільного — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними розмовними студіями, часом замість них були фільми.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «1+1» була такою: ефірні години починалися випусками новин (по 30 і по 15 хвилин) і продовжувалися гостьовими студіями. О 20:00 був підсумковий випуск новин, який тривав 1 годину 25 хвилин, далі була гостьова студія.

Структура ефіру каналу «Рада» була такою: ефірні години починалися з випусків новин (15-20-хвилинних), продовжувалися гостьовими студіями. О 20:00 був годинний підсумковий випуск. Наступна година була гостьовою.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною для денного слоту: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була такою: ефірні години починалися випусками новин (по 30 і по 15 хвилин хронометражем), продовжувалися гостьовими студіями.

Основні теми дня

9 серпня

Ракетний удар по супермаркету в Костянтинівці. Сама подія сталася під час ефірного блоку каналу «Ми — Україна». Перше повідомлення про це канал зробив о 12:20 (для порівняння, в ефірі Першого каналу Суспільного перше повідомлення було о 12:07). У перші дві години редакція ніяк не могла відмовитися від попереднього плану ефіру. Ведучі час від часу видавали вичитану з телеграм-каналів чергову новину з Костянтинівки, а далі відразу ж переходили «до інших тем». До економічного бронювання, до абстракцій на тему майбутнього знищення Керченського мосту тощо. Бо ж «інші теми» і гості під них були вже заздалегідь заплановані. А це був той самий випадок, коли слід було відкласти вбік попередній план і зосередитися на подіях у Костянтинівці.

Згодом (уже на третю годину ефіру) таки перелаштувалися і зробили два прямих ввімкнення з місця події кореспондента «Радіо Свобода», а в гостьових студіях говорили з головою Донецької ОВА Вадимом Філашкіним і з начальником відділу комунікацій Нацполіції Донеччини Павлом Дяченком. Так само повністю проваленим було й репортажне висвітлення події на каналі «1+1». Канал так і не спромігся до вечора відправити власних кореспондентів у Костянтинівку. Зробили просто на чужому відео оглядовий сюжет, який і повторювали у випусках новин. У гостьовій студії, щоправда, поспілкувалися з головою Донецької ОВА Вадимом Філашкіним. У денному ефірі Першого каналу Суспільного цього дня, з одного боку, були оперативнішими за телемарафон — стартово повідомили про подію о 12:07 уже з підтвердженням від голови Костянтинівської МВА Сергія Горбунова. І всі оновлення інформації про кількість загиблих і поранених давали оперативно, щоправда, лише з посиланнями на телеграм Вадима Філашкіна. З місця події організували два прямих ввімкнення колег з «Радіо Свобода». З гостями подію не обговорювали.

Бої на Курщині і реакції на них. У проаналізованому блоці каналів ICTV та СТБ було три оглядових сюжети. У розмовних студіях тему взагалі не обговорювали. У блоці каналу «Ми — Україна» були лише короткі повідомлення в новинах. Канал «1+1» зробив два оглядових сюжети. В гостьових студіях обговорювали тему з воєнним експертом Михайлом Самусем, аналітиком «Інтерньюз-Україна» Владиславом Фарапоновим, експертом Центру оборонних стратегій Олександром Харою і народним депутатом 6-го скликання Євгеном Добряком. В ефірі Першого каналу Суспільного був оглядовий сюжет. Обговорювали події на Курщині з експертом Центру стратегічних комунікацій Максимом Віхровим, керівником безпекових програм центру глобалістики «Стратегія-ХХІ» Павлом Лакійчуком, головою правління Асоціації «Нафта і газ України» Андрієм Закревським та експертом з нацбезпеки Іваном Варченком.

Бойові дії на різних ділянках фронту. В блоці каналів ICTV та СТБ фронтову тематику в новинах згадували лише короткими повідомленнями. Говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим і з військовослужбовцем 77-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ Віктором Петровичем. У блоці каналу «Ми — Україна» був репортаж про бої на Бахмутському напрямку. Говорили з офіцером секції планування бригади НГУ «Рубіж» Дмитром Кожубенком. На каналі «1+1» у новинах були лише короткі повідомлення. Трохи обговорювали ситуацію на фронті з воєнним експертом Михайлом Самусем. У новинах Першого каналу Суспільного були лише короткі зведення Генштабу. В гостьових студіях поговорили з командиром батальйону УБПАК «Ахіллес» 92-ї ОШБ Юрієм Федоренком.

10 серпня

Закінчення пошуково-рятувальних робіт у Костянтинівці. В ефірі каналу «Рада» був репортажний сюжет. Говорили з експертом з авіації Анатолієм Храпчинським.

Бойові дії в Курській області РФ і реакції на них. У новинах на каналі «Рада» про події згадували лише короткими повідомленнями. Обговорювали тему з головою делегації в Парламентській асамблеї НАТО Єгором Чернєвим, політологом Валентином Гладких, керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком і з експертом-міжнародником Богданом Ференсом.

Бойові дії на різних ділянках фронту. У проаналізованому ефірі каналу «Рада» були лише короткі повідомлення, в гостьових студіях ситуацію на фронті не обговорювали.

11 серпня

Бойові дії на Курщині і реакції на них. В ефірі каналу «Інтер» був оглядовий сюжет про самі бойові дії на Курщині й оглядовий сюжет про оцінки західною пресою цих подій. Як на мене, дивно, що в гостьових студіях тема ніяк не обговорювалася.

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі «Інтера» був оглядовий сюжет про бої на різних ділянках фронту. В гостьових студіях говорили з пресофіцеркою 47-ї окремої механізованої бригади Анастасією Блищик і з командиром роти УБПАК 58-ї ОМПБР «Армані».

 

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин каналів ICTV та СТБ була дуже слабкою: лише один репортажний сюжет (про роботу медиків стабілізаційного пункту на фронті на Донеччині), жодного прямого ввімкнення, в гостях побувало лише 3 ньюзмейкери.

Новинна складова проаналізованого блоку каналу «Ми — Україна» була такою: один репортажний сюжет, 3 прямі ввімкнення. У гостях побувало 4 ньюзмейкери. Сюжет був про бої на Бахмутському напрямку, два прямих ввімкнення були про рятувально-пошукові роботи в зруйнованому ракетним ударом супермаркеті в Костянтинівці, ще одне — про відкриття офісу підтримки малого бізнесу в Черкасах.

Новинна складова чотирьох годин блоку каналу «1+1» цього дня була надзвичайно слабкою — лише один репортажний сюжет і одне пряме ввімкнення (ще одне було не подієвим). У гостях за ці чотири години ефіру побувало 3 ньюзмейкери. Репортажний сюжет був про наслідки ворожих бомбувань на півночі Сумщини, пряме ввімкнення було про обов’язкову евакуацію з прикордонних населених пунктів Сумщини.

Новинна складова чотиригодинного блоку каналу «Рада» була відверто слабкою: лише один репортажний сюжет (про завершення розбору завалів супермаркету в Костянтинівці), жодного прямого ввімкнення, в гостях побувало 2 ньюзмейкери.

Новинна складова чотирьох годин каналу «Інтер» була дуже істотною в репортажній частині — 5 репортажних сюжетів і 7 прямих ввімкнень. І слабкою в ньюзмейкерській — лише одна ньюзмейкерка побувала в гостьових студіях каналу. Сюжети були про службу капелана ПЦУ на фронті в Донецькій області, про рекрутингову акцію на Кіровоградщині, про день меду і хліба у Вінниці, про розмінування на Миколаївщині і про перебіг евакуації на Запоріжжі. Прямі ввімкнення були про наслідки падіння уламків збитої ракети на Київщині (два), про спортивний благодійний фестиваль у Хмельницькому на честь загиблого майора ССО, про автопробіг «Поверніть героїв додому» у Хмельницькому, про зустріч у Києві золотої призерки Олімпіади Юлії Бакастової, про наслідки ворожих обстрілів Сумщини та Чернігівщини і про наслідки ворожих обстрілів Запоріжжя.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була дуже слабкою. Жодного (!) репортажного сюжету не було, було 3 прямі ввімкнення (два з Костянтинівки і ще одне з Олімпіади в Парижі). У гостьових студіях побувала лише одна ньюзмейкерка.

Гостьові студії

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 гостей: 3 ньюзмейкери, один речник і 5 учасників подій. З головою Сумської ОВА Володимиром Артюхом говорили про ситуацію в прикордонних населених пунктах області. З заступницею міністра оборони Катериною Черногоренко говорили про новий мобільний додаток для військових «Армія+». Із заступником міністра економіки Олексієм Соболєвим   про перебіг великої приватизації. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, тенденції розвитку дронів зі штучним інтелектом, рекрутинг для Сил оборони, вступну кампанію до вишів 2024 року, 30-річчя «Океану Ельзи» та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» побувало 14 людей: 4 ньюзмейкери, один речник, 6 експертів і 3 учасники подій. З головою Донецької ОВА Вадимом Філашкіним говорили про загиблих і поранених у Костянтинівці і про хід рятувальних робіт. З міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про ситуацію в місті. З головою Херсонської ОВА Олександром Прокудіним говорили про наслідки ворожих обстрілів Херсона та області. Із заступником міністра енергетики Миколою Колісником про стан енергетичної системи. З іншими гостями обговорювали події на окремих ділянках фронту, стратегію Сил оборони з витискання окупантів з Криму, атаки по ворожих аеродромах, ситуацію довкола можливого нападу на Ізраїль, майбутні дебати між Трампом і Гарріс, економічне бронювання, відкриття нових рекрутингових центрів та інші теми.

У гостях на каналі «1+1» за чотири години побувало 10 людей: 3 ньюзмейкери, 6 експертів і один учасник подій. З головою Донецької ОВА Вадимом Філашкіним говорили про хід рятувальної операції в Костянтинівці. З головою Сумської ОВА Володимиром Артюхом  про ситуацію в прикордонних громадах області. З призером Олімпіади-2024 Жаном Беленюком говорили про виступи українських спортсменів на Олімпіаді. З іншими гостями обговорювали ситуацію на східному фронті і наступ ЗСУ в Курській області, історію козацької Курщини, реакції партнерів на наступ на Курщині, ситуацію на Близькому Сході, поширення нового штаму ковіду, відновлену роботу лікарні «Охматдит» та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» загалом за чотири години блоку побувало 10 людей: 2 ньюзмейкери, 6 експертів і 2 учасники подій. З нардепом Єгором Чернєвим говорили про політичне і воєнне значення операції на Курщині. З т. в. о. міністра молоді та спорту Матвієм Бідним  про підсумки виступів української збірної на Олімпіаді в Парижі. З іншими гостями обговорювали спроможності ворога атакувати ракетами Україну, збиття українськими дронами російських гелікоптерів, можливості заколотів у Росії, реакції різних світових гравців на наступ України на Курщині, послаблення курсу гривні та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Інтер» протягом чотирьох годин побувало 9 гостей: одна ньюзмейкерка, 2 речники, 2 експерти і 4 учасники подій. Із заступницею голови Комітету ВР з питань інтеграції з ЄС Марією Мезенцевою говорили про виконання Україною всіх умов для отримання допомоги від ЄС. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, наслідки ворожих обстрілів прифронтових населених пунктів, стан енергетичної системи, працевлаштування українських біженців у різних країнах Заходу, проблематику протезування ветеранів та інші теми.

У розмовних студіях Першого каналу Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 10 гостей: одна ньюзмейкерка, один речник, 5 експертів і 3 учасники подій. Із заступницею голови Селидівської міськради Тетяною Брянцевою говорили про наслідки вчорашніх обстрілів Селидового. З іншими гостями обговорювали ситуацію на окремих ділянках фронту, бойові дії ЗСУ на Курщині, удари ЗСУ по окупованому Криму, значення захоплення ЗСУ газовимірювальної станції в російському місті Суджа, результати українського удару по аеродрому в Липецьку, розвиток українських дронів і ракет, утиски корінних народів Криму окупантами та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів) було таким: «Слугу народу» в телемарафоні представляли 5 гостей (Єгор Чернєв та Ірина Борзова на «Раді», Марія Мезенцева на «Інтері», Жан Беленюк побував в ефірах «1+1» і «Ради», але, справедливости заради, в якості спортсмена, а не політика). Представників інших фракцій у телемарафоні в ці дні не було. Не було народних депутатів в ефірах ICTV та СТБ і «Ми — Україна».

В ефірі Першого каналу Суспільного 9 серпня побували представник «Слуги народу» Володимир Крейденко і представник «Батьківщини» Іван Крулько.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 411 разів. Це майже по 103 порушення на годину ефіру в середньому або ж більш як по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 233 рази. Все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. 140 разів порушували стандарт достовірності. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. А ще надзвичайно багато було цього дня «посилань» на завідомо брехливі ворожі джерела. Усі 28 порушень стандарту точності цього разу були невідповідностями між картинкою і текстом у сюжетах і БЗ. Крім того, 5 разів порушили стандарт повноти інформації і 5 разів — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 317 разів. Це більш як по 79 порушень на годину ефіру в середньому або ж більше порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 145 разів. Більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 105 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. З 32 порушень стандарту повноти інформації переважною більшістю були матеріали, де на відео не було інтершуму. З 25 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 10 разів порушили стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 433 рази. Це більш як по 108 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по два порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 253 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. 130 разів порушували стандарт достовірності. Було дуже багато узагальнених розмитих псевдопосилань, як на джерела фактів, так і на авторство суб’єктивних думок. І багато було взято без перевірки з телеграм-каналів і соцмереж. З 29 порушень стандарту точності переважна більшість була невідповідністю картинки і тексту в БЗ і сюжетах. Крім того, 15 разів порушили стандарт доступності подачі інформації і 6 разів — стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 198 разів. Це по 49,5 порушень на годину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 84 рази, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 58 разів. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. 25 разів порушували стандарт повноти інформації, найбільше було відео без інтершуму. З 22 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності картинки і тексту за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 9 разів порушили стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували 424 рази. Це по 106 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по два порушення щохвилини. Найчастіше (271 раз) порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 116 разів. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. З 30 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності картинки і тексту за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, було 6 порушень стандарту доступності подачі інформації і одне порушення стандарту повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували 204 рази (це по 51 порушенню на годину ефіру в середньому). Цього дня встановили два «персональних» рекорди — за кількістю порушень стандарту достовірності — аж 125, з яких більше половини (68 порушень) були неверифікованими відео чи інформацією, взятими з телеграм-каналів та соцмереж. Усі 38 порушень стандарту відокремлення фактів від думок були суб’єктивними оцінками журналістів у новинах. З 17 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності між картинкою і текстом у БЗ та сюжетах. Крім того, 14 разів порушили стандарт повноти інформації, 8 разів — стандарт доступності її подачі, двічі порушили стандарт балансу думок.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми:

9 серпня

Бюро економічної безпеки додало Коломойському ще одну статтю у кримінальній справі.

Росіяни вдруге за день обстріляли Костянтинівку, цього разу зі «смерчів» (було повідомлено на Першому каналі Суспільного).

Держстат: інфляція в Україні в липні впала до нуля відсотків.

10 серпня

На Херсонщині розширили обов’язкову евакуацію, зокрема з двох мікрорайонів Херсона.

Росіяни атакували один з районів Херсона, п’ятеро поранених.

Росіяни атакували інфраструктурний об’єкт у Краматорську, є загиблий і поранені.

11 серпня

Росіяни артилерією атакувати Очаків: троє поранених.

На Харківщині ворог влучив ракетою в Будинок дитячої творчості.

У проаналізованому блоці телемарафону виробництва каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару — цитування зовнішньополітичних міркувань керівника Офісу президента Андрія Єрмака з інтерв’ю «Європейській правді», що не були реальною новиною.

У проаналізованому блоці каналу «1+1» був один прояв політичного піару — відверто рекламний сюжет з «трибуною» для голови правління «Нафтогазу України» Олексія Чернишова.

У проаналізованому блоці каналу «Рада» було 2 прояви політичного піару: синхрон нардепа-«слуги» Олексія Леонова, в якому він безпідставно вихваляв лідерку своєї партії Олену Шуляк; і цитування в якості «новини» порожньої (з новинної точки зору) думки керівника Офісу президента Андрія Єрмака, де той принагідно ще й вихваляв президента.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був один прояв політичного піару — недоречна згадка фракційної належності до «Слуги народу» гості Марії Мезенцевої.

У проаналізованих ефірах каналів ICTV та СТБ проявів політичного піару не було.

У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного проявів політичного піару не було.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» цього дня не було, гостьові студії вели двоє токсичних ведучих каналу.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» російських наративів не було, новини вела токсична ведуча каналу.

У проаналізованих ефірах каналів ICTV та СТБ, «Ми — Україна», «1+1», російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів не було.

У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів не було.

Скриншот відео: ТСН/ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду