Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» та Першого каналу Суспільного 13–15 червня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» та Першого каналу Суспільного 13–15 червня 2024 року — резюме

10:00,
23 Червня 2024
967

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» та Першого каналу Суспільного 13–15 червня 2024 року — резюме

10:00,
23 Червня 2024
967
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» та Першого каналу Суспільного 13–15 червня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» та Першого каналу Суспільного 13–15 червня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Ми — Україна», «Інтер», ICTV та СТБ, «1+1» і «Рада», і в ефірі Першого каналу Суспільного — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була такою: до 10-ї ранку що пів години були 10-хвилинні випуски новин, решту часу займали гостьові студії. З 10-ї ефірні години починалися випусками новин (то 10-хвилинним, то 15-хвилинним), продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була гостьовою.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була майже звичною — 15-хвилинні новини чергувалися з 15-хвилинними розмовними студіями. Але в блоці з 10-ї години цей сталий порядок порушили задля розмови з гостем.

Структура ефіру каналу «1+1» була звичною для вечірнього слота: години починалися випусками новин (30- і 15-хвилинними), продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була гостьовою.

Структура ефіру каналу «Рада» в праймі була зміщеною через трансляцію. У першу годину було два випуски новин — 20 хвилин на початку години та 5 хвилин «посередині». Підсумковий випуск новин йшов після трансляції о 21:45 і був скорочений до 15 хвилин, далі була годинна гостьова, наступна година починалася з 15-хвилинного випуску новин і продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися з випусків новин (30- і 15-хвилинних), продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був підсумковий 40-хвилинний випуск новин і 20-хвилинні спортивні новини. У наступні півтори години було токшоу «Новий відлік».

Основні теми дня

13 червня

Ситуація на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Ми — Україна» був фронтовий репортаж про бойову роботу зенітників на Донеччині, оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту. Спілкувалися з речником Генштабу Андрієм Ковальовим, воєнним експертом Сергієм Грабським і зі співзасновником Deep State Романом Погорілим. В ефірі каналу «Інтер» був репортажний сюжет із Покровського напрямку, оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту. Говорили з офіцером секції планування бригади «Рубіж» НГУ Дмитром Кожубенком. В ефірі Першого каналу Суспільного фронтовій тематиці не приділили достатньої уваги, були лише короткі повідомлення у випусках новин.

Саміт Великої сімки та підписання безпекових угод України з США та Японією. В ефірі каналу «Ми — Україна» було пряме ввімкнення з Італії. Говорили на цю тему з радником керівника Офісу президента Владиславом Власюком, із колишнім послом України у Франції Олегом Шамшуром і з виконавчим директором Міжнародної асоціації малих громад Олексієм Буряченком. В ефірі каналу «Інтер» був репортажний сюжет і пряме ввімкнення з саміту в Італії. Обговорювали нові безпекові договори з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком. В ефірі Першого каналу Суспільного тему обговорювали з експертами — старшим економістом Центру економічної стратегії Юрієм Гайдаєм, із міністром закордонних справ у 2014–2019 роках Павлом Клімкіним і зі співзасновником Українського центру безпеки та співпраці Дмитром Жмайлом.

Пошуково-рятувальні роботи на місці влучання ворожої ракети в Кривому Розі. В ефірі каналу «Ми — Україна» робили два прямі ввімкнення з місця пошуково-рятувальних робіт. В ефірі каналу «Інтер» був репортажний сюжет із Кривого Рогу, в гостьовій студії тему не обговорювали. В ефірі Першого каналу Суспільного був репортажний сюжет із Кривого Рогу.

14 червня

Ситуація на різних ділянках фронту. В ефірі каналів ICTV та СТБ був репортаж про бої на Лиманському напрямку. Говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим і військовослужбовцем 45-ї окремої артбригади Маркіяном Лопачаком. У новинах каналу «1+1» події на фронті згадували лише короткими повідомленнями. Говорили з воєнним експертом Михайлом Самусем.

15 червня

Саміт миру у Швейцарії. У проаналізованому ефірі каналу «Рада» було два прямих ввімкнення зі Швейцарії, оглядовий сюжет. Говорили про Саміт із міністром захисту довкілля Русланом Стрільцем, уповноваженим ВР з прав людини Дмитром Лубінцем, радниками керівника Офісу президента Михайлом Подоляком і Олександром Бевзом, керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком і з офіцером відділення розвідки бригади «Рубіж» Віталієм Литвином.

Ситуація на різних ділянках фронту. У новинах на «Раді» про ситуацію на фронті згадували лише короткими повідомленнями. Говорили з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком, головним сержантом першого батальйону бригади «Азов» на позивний «Масло» і з офіцером відділення розвідки бригади «Рубіж» Віталієм Литвином.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: один репортажний сюжет і 4 прямі ввімкнення. У гостях побувало 3 ньюзмейкери. Репортаж був про бойову роботу зенітників на Донеччині, прямі ввімкнення були про вибух у будинку в Кропивницькому, два ввімкнення про аварійно-рятувальні роботи на місці влучання ракети у Кривому Розі, ввімкнення про саміт Великої сімки в Італії.

Новинна складова проаналізованих чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 7 репортажних сюжетів і 5 прямих ввімкнень. У гостях побувало 3 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про бої 110-ї окремої механізованої бригади на Покровському напрямку, про прибуття евакуаційного потягу з Донеччини до Рівного, про вибух газу в будинку у Кропивницькому, про рятувально-пошукові роботи на місці влучання ракети в Кривому Розі, про презентацію Сил безпілотних систем, про саміт Великої сімки в Італії та про життя прифронтового Гуляйполя. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Сумщини та Чернігівщини, про нові санкції США проти Росії (два), про наслідки обстрілів Запорізької області та про перебіг саміту Великої сімки в Італії.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 4 репортажні сюжети (єдине пряме ввімкнення було неподієвим). У гостьових студіях побувало 4 ньюзмейкери. Сюжети були про бойову роботу груп вогневої підтримки бригади «Рубіж» на Лиманському напрямку, про наслідки влучання ракети в житловий будинок у Кривому Розі, про прощання з загиблим на фронті військовим фотокореспондентом Арсеном Федосенком і про життя прикордонного Славгорода на Сумщині.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була слабкою в репортажній частині — лише один репортажний сюжет (про засідання міністрів оборони країн НАТО) і два прямі ввімкнення (про засідання у форматах «Рамштайн» і Ради Україна — НАТО й про затор на виїзді з Києва). Гостей-ньюзмейкерів було 4.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «Рада» цього дня була слабкою: жодного репортажного сюжету, лише 2 прямі ввімкнення (обидва — зі Швейцарії про перебіг Саміту миру) і 2 гості-ньюзмейкери.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 3 репортажні сюжети, 2 прямі ввімкнення, в гостях побувало 2 ньюзмейкери. Сюжети були про ліквідацію наслідків влучання ракети в будинок у Кривому Розі, про прощання з загиблим військовим і фотографом Арсеном Федосенком і про вибух газу в житловому будинку в Кропивницькому. Обидва прямі ввімкнення були з Брюсселя про засідання в форматі «Рамштайн» і Ради Україна — НАТО.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 13 людей: 3 ньюзмейкери, 2 речники, 2 радники та 6 експертів. З народним депутатом Олексієм Леоновим говорили про експортні спроможності України. З головою Держенергонагляду Русланом Слободяном говорили про ситуацію в енергосистемі. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про наслідки ворожих обстрілів і бомбардувань в області. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ситуацію на кордоні з Росією в Сумській області, новий пакет американських санкцій проти Росії, кредит Великої сімки під гарантії доходів заморожених російських активів, безпекові угоди України зі США та Японією, підготовку до Саміту миру й інші теми.

У гостях на каналі «Інтер» побувало 7 людей: 3 ньюзмейкери, один речник, два радники й один учасник подій. З заступником голови Харківської ОВА Євгеном Івановим говорили про ситуацію у прифронтових населених пунктах області. З заступницею міністра енергетики Світланою Гринчук говорили про поточну ситуацію в енергосистемі. З головою Комітету ВР з питань організації держвлади Оленою Шуляк говорили про підсумки конференції в Берліні. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті в районі Вовчанська, рішення саміту Великої сімки щодо російських активів, безпекові угоди України зі США та Японією, про українську збірну з футболу на чемпіонаті Європи та інші теми.

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ побувало 11 гостей: 4 ньюзмейкери, 2 речники, 2 експерти й 3 учасників подій. З директоркою Українського центру оцінювання якості освіти Тетяною Вакуленко говорили про цьогорічний національний мультипредметний тест. З в.о. гендиректора Українських розподільних мереж Артемом Мартинюком говорили про ситуацію в енергосистемі. З т.в.о. міністра культури та інформполітики Ростиславом Карандєєвим говорили про плани відбудови української культури. З керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком говорили про безпекові угоди України зі США та Японією. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, нічні ракетно-дронові атаки ворога, ворожий комплекс С-500 у Криму, перебіг мобілізації, цьогорічний фестиваль «Країна мрій» та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» побувало протягом чотирьох годин 11 людей. З них 4 ньюзмейкери, один речник, 3 експерти та 3 учасники подій. З міністеркою соціальної політики Оксаною Жолнович говорили про підсумки Берлінської конференції з відновлення України. З заступником керівника Офісу президента Миколою Точицьким говорили про майбутній Саміт миру в Швейцарії. З т.в.о. міністра в справах ветеранів Олександром Порхуном говорили про супроводження родин тяжко поранених ветеранів. З адміністраторкою Агенції США із міжнародного розвитку Самантою Пауер говорили про допомогу США у підтримці й відновленні української енергосистеми. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, перебіг мобілізації, конфлікти зі співробітниками ТЦК, безпекові угоди зі США та Японією, черговий ультиматум Путіна й інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» побувало 7 людей: 2 ньюзмейкери, 2 радники, один експерт і 2 учасники подій. З міністром захисту довкілля Русланом Стрільцем і уповноваженим ВР з прав людини Дмитром Лубінцем говорили про перший день і перспективи Саміту миру. Цю ж тему обговорювали й з іншими гостями, крім того говорили про ситуацію на різних ділянках фронту, про черговий ультиматум Путіна, про позицію Китаю щодо російсько-української війни, про ідею економічного бронювання від мобілізації працівників підприємств та про інші теми.

У гостях Першого каналу Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 11 людей — 2 ньюзмейкери та 9 експертів. З народними депутатами Олександром Качурою з фракції «Слуга народу» і Артуром Герасимовим з фракції «Європейська солідарність» говорили про очікувані й можливі результати майбутнього Саміту миру у Швейцарії. З іншими гостями обговорювали відсутність послів у важливих для України країнах, рішення Великої сімки надати Україні кредит під доходи від заморожених російських активів, підписання безпекових угод України зі США та Японією, зростання темпів інфляції, зміни Кабміном порядку проходження військово-лікарської комісії, новітні розробки української зброї, ситуацію в енергосистемі та відімкнення електрики й інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів) у проаналізовані дні як такого не було, бо всі 5 гостей-депутатів були з фракції «Слуга народу» (Олексій Леонов на «Ми — Україна», Олена Шуляк на «Інтері», Марія Мезенцева, Ірина Борзова і Євгенія Кравчук на «Раді»). В ефірах каналів «1+1», ICTV та СТБ народних депутатів не було.

Натомість в ефірі Першого каналу Суспільного у звітний день в гостях побувало по два депутати від фракцій «Слуга народу» (Олександр Качура і Євгенія Кравчук) і «Європейська солідарність» (Артур Герасимов і Олексій Гончаренко).

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 272 рази, це по 68 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 136 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 77 разів, майже половиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. З 29 порушень стандарту повноти інформації переважною більшістю була відсутність інтершуму на відео в сюжетах і БЗ. З 25 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності між картинкою і текстом. Крім того, 5 разів порушили стандарт доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти «Інтера» порушували рекордну для каналу кількість разів — 526. Це по 131,5 порушення на годину ефіру в середньому або ж більш як по два порушення щохвилини. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 353 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 107 разів. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації, майже стільки ж було й узагальнених псевдо на авторство суб’єктивних думок. Цього дня журналісти каналу встановили абсолютний рекорд марафону за кількістю порушень стандарту доступності подачі інформації — 33 порушення, більшістю з яких були незвичні для значної частини аудиторії терміни й жаргонізми. Крім того, 24 рази порушили стандарт точності інформації та 9 разів — стандарт повноти. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 374 рази, це по 93,5 порушення на годину ефіру в середньому або ж більш як по півтора порушення щохвилини. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 261 раз, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 78 разів. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. 25 разів порушували стандарт точності, переважною більшістю з цих порушень були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у сюжетах та БЗ. Крім того, по 5 разів порушували стандарти повноти інформації й доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 329 разів. Це більш як по 82 порушення на годину ефіру в середньому або ж майже по півтора порушення щохвилини. Найбільше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 209 разів. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації порушували 74 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. 28 разів порушували стандарт точності, більшістю з цих порушень були невідповідності між картинкою і текстом у БЗ і сюжетах. Стандарт доступності подачі інформації порушували 9 разів, стандарт повноти інформації — 6 разів. Крім того, двічі порушили стандарт оперативності подачі інформації й одного разу — стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 211 разів, це майже по 53 порушення на годину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 147 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 33 рази, майже половиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. 15 разів порушували стандарт повноти інформації, більшістю з цих порушень була відсутність інтершуму на відео. Крім того, 12 разів порушили стандарт точності й 4 рази — стандарт доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували 97 разів, це більш як по 24 порушення на годину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт достовірності — 38 разів, найбільше порушень були «посиланнями» на телеграм-канали. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 34 рази, все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Усі 17 порушень стандарту точності були некоректним використанням картинки. Крім того, 7 разів порушили стандарт доступності подачі інформації й одного разу — стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми:

13 червня

Трамп у Капітолії критикував пакет допомоги Україні.

Пентагон продовжив угоду з компанією Маска для використання «старлінків» в Україні.

Об’єднання «Медіарух» засудило тиск американських посадовців на Texty.org.ua.

Через атаку росіян на Дніпропетровщині 6 людей поранено, з них двоє — діти.

Видання Texty.org.ua каже про тиск і погрози після публікації дослідження про противників допомоги Україні в США.

Аргентина стала членом групи «Рамштайн».

Фігурант зливу з НАБУ Голик виїхав з України.

Підсумкове рішення Саміту миру, яке було невигідне для України, змінили.

Рух «Чесно»: в Раді більш як 70% всіх компенсацій за житло отримують депутати «Слуги народу».

14 червня

Росіяни обстріляли село Глушківка на Харківщині, загинула жінка.

«Укренерго»: Наступного тижня ситуація в енергосистемі буде відчутно складнішою.

Спецслужби Росії вербують підлітків за гроші палити автівки ЗСУ.

На Київщині третю добу не можуть погасити пожежу на промисловому об’єкті.

Ще понад 250 тіл захисників повернули в Україну.

Посольство США в Україні заперечило причетність Держдепу до публікації Texty.org.ua.

15 червня

На Саміт миру в Швейцарії організатори допустили російських пропагандистів, зокрема «РИА Новости», «ТАСС», і «опозиційні» російські медіа.

Сили оборони вибили росіян із позицій у Серебрянському лісництві.

За понад три доби погасили пожежу на промисловому об’єкті Київщини, враженому ворожою атакою.

ЦНС: Росіяни готуються вивозити музейні цінності з окупованого Криму.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ був один прояв політичного піару — відверто компліментарна розмова з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком, який щедро, з мовчазної згоди ведучого, роздавав позитивні оцінки президенту Зеленському, Офісу президента та й собі особисто.

У проаналізованому ефірі каналу «1+1» було 2 прояви політичного піару. Незбалансоване і в цілому маніпулятивне БЗ щодо справи Ігоря Коломойського, викладене повністю з позицій його захисту. І типове «паркетне» БЗ+СХ, позитивне про «Нафтогаз України» і його керівника Олексія Чернишова.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» було 4 прояви політичного піару — 4 рази давали синхрон керівника Офісу президента Андрія Єрмака, в якому він схвально відгукувався про президента Володимира Зеленського і критикував його попередників на посаді.

Проявів політичного піару у проаналізованих ефірах каналів «Ми — Україна» і «Інтер» не було.

Проявів політичного піару у проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного також не було.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» не було, гостьові студії вели двоє токсичних ведучих каналу.

Російських пропагандистських наративів і токсичних медійних персонажів у проаналізованих ефірах усіх інших учасників марафону не було.

Так само не було їх у проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного.

Скриншот відео: «ТСН» / ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду