Президент і віце-президент Гватемали судяться з головним редактором незалежної  газети

Президент і віце-президент Гватемали судяться з головним редактором незалежної газети

00:00,
9 Січня 2014
548

Президент і віце-президент Гватемали судяться з головним редактором незалежної газети

00:00,
9 Січня 2014
548
Президент і віце-президент Гватемали судяться з головним редактором незалежної  газети
Президент і віце-президент Гватемали судяться з головним редактором незалежної  газети
Гватемальській суд заборонив головному  редактору щоденної газети elPeriódico Хосе Рубену Саморі  Маррокіну (José Rubén Zamora Marroquín) виїжджати з країни у зв'язку з судовим позовом президента Отто Переса  Моліни (Otto Pérez Molina). Про це повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ).

Комітет  має у своєму розпорядженні копію позову глави держави. В тексті документу стверджується,  що  elPeriódico завдала шкоди особистій  репутації президента та іміджу країни. За  його словами, видання почало регулярно публікувати критичні повідомлення проти уряду після того, як він відмовився заплатити головному редактору  готівку в обмін на позитивне висвітлення  його діяльності. Натомість головний редактор газети Хосе Рубен Самора неодноразово заперечував ці звинувачення.

У позові редактора звинувачують у «примусі,  шантажі, вимаганні,  порушенні конституції та  образі президента». Голова держави звернувся до суду з проханням заборонити редактору брати участь у  будь-яких залякуваннях та «усних чи письмових» погрозах, спрямованих проти "честі, безпеки та  свободи потерпілого». Йшлося також про те, щоб заборонити Саморі виїздити з країни та  заморозити його рахунки у банках. Щодо перших двох прохань суд погодився. В той час, як решту розглянуть 7 лютого під час наступного судового засідання.

У грудні суд вже ухвалив окрему заборону щодо Самори. Його зобов’язали не порушувати спокій та не залякувати віце-президента Роксану Балдетті  Еліас (Roxana Baldetti Elias). Ця заборона діятиме впродовж півроку. Водночас Комітет захисту журналістів зауважує: незрозуміло, що саме мається на увазі під забороною. Вона може стосуватися в тому числі написання критичних матеріалів про віце-президента. Сам Самора у передноворічній колонці зазначив, що за неповагу до суду йому загрожує штраф або в'язниця.

Торік elPeriódico опублікувало серію статей, зокрема  колонок головного редактора, зі звинуваченнями уряду в корупції та зв’язках з організованою злочинністю.

Президент подав судовий позов у листопаді минулого року. Цього тижня  гватемальська Феміда задовольнила  прохання  глави держави заборонити головреду видання  виїжджати з країни.      

Комітет  захисту журналістів засудив дії політиків, мета яких «покласти край критичним публікаціям elPeriódico та її головного редактора.


Старший координатор програми Комітету захисту журналістів з країн Америки Карлос Лауріа (Carlos Lauría)  назвав обурливим те, що два найбільші високопосадовці  Гватемали звернулися до суду, щоб запобігти публікації  критичних матеріалів про свою адміністрацію. «Президент Перес та віце-президент Балдетті    повинні відмовитися від позовів проти Самори, – наголошує речник організації. – Вони мусять  пам’ятати, що як державні  посадові особи підлягають більш високому рівневі  громадського контролю».

У 2013 році згідно з дослідженням КЗЖ, elPeriódico неодноразово ставала  об’єктом  погроз, залякувань, фізичних нападів і кібератак. «Причини більшості з них невідомі, однак вони відбувалися невдовзі  чи після того, як видання публікувало статті про корупцію в уряді та його зв’язки з організованою злочинністю. Сам Самора двічі  був мішенню шалених атак», - кажуть в організації.

ElPeriódico належить до провідних незалежних видань у Центральній Америці. Його засновник і  головний редактор Хосе Рубен Самора  Маррокін – відомий журналіст, відзначений міжнародними нагородами: the Maria Moors Cabot Prize Колумбійського університету (1994 р.),  International Press Freedom Award нью-йоркського Комітету захисту журналістів (1994 р.) і названий віденським Міжнародним інститутом преси (IPI)  одним із героїв за свободу світової преси ХХ сторіччя – World Press Freedom Heroes of the 20th century (2000). 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
facebook.com/joserubenzamora
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду