Про квоти, заборони та реальні справи українського радіо

Про квоти, заборони та реальні справи українського радіо

10:17,
5 Лютого 2016
6152

Про квоти, заборони та реальні справи українського радіо

10:17,
5 Лютого 2016
6152
Про квоти, заборони та реальні справи українського радіо
Про квоти, заборони та реальні справи українського радіо
Радіогрупа «Тавр Медіа» закликає артистів, продюсерів і Міністерство культури до спокійного діалогу щодо квот і перемоги здорового сенсу та конструктивних ідей.

Тема квотування радіоефіру українськими піснями, українським продуктом та українською мовою у 2016 році набирає обертів. На початку січня віце-прем’єр - міністр культури В'ячеслав Кириленко закликав прийняти зміни до закону, які дозволять відбирати ліцензії у FM-радіостанцій, що не транслюють в ефірі пісні українською мовою. Наприкінці січня низка українських артистів і співаків (Олег Скрипка, Kozak System, «Кому вниз», «Мандри», «Українські барви» та інші) звернулася до Президента України Петра Порошенка з вимогою заборонити імпорт і трансляцію відео- й аудіопродукції Російської Федерації як такої, що несе елементи пропаганди.

Кілька заяв щодо панування російських виконавців і російської мови в ефірі українського радіо й ТБ зробив і музикант, громадський і культурний діяч Олег Скрипка. «Українцям невідкладно треба вчитися протистояти російському культурного колоніалізму. Адже зараз ми живемо з вами в країні, де заборонено українську мову! Для прикладу: при Кучмі в ефірах радіо та ТБ було 8% української музики, при Ющенку стало 4%, за Януковича — 4%, а зараз — всього 1,5%. Це жахливо. Я впевнений, є структури, які свідомо знищують українську мову в Україні», — вважає він.

У відповідь на останні заяви культурних діячів і політиків свою позицію щодо мовного та пісенного квотування вирішила висловити радіогрупа «Тавр Медіа», яка об’єднує радіомережі «Русское радио Україна», «Хіт ФМ», Kiss FM, Radio Roks, «Мелодія» і Relax. Публікуємо заяву радіохолдингу.

Українське радіо взагалі, і «Тавр Медіа» зокрема, звинувачують у тому, що оскільки ми проти квот, то ми за російську музику, а значить – ми проти України. А ми всього лише наполягаємо на тому, що квотування – це не метод розвивати українську культуру та українську пісню. Розвиток будь-якої сфери потребує послідовних кроків і конструктивних дій, а не квотування і заборон.

Наша команда прийшла в «Тавр Медіа» трохи більше 10 років тому. У той час радіогрупа представляла собою три радіостанції:

1. «Русское радио» – 100% російської музики, яка транслювалася з Москви.

2. «Хіт FM» – 50% російських виконавців, українських – менше 2%.

3. Kiss FM – клубна музика без слів, без російських виконавців.

Що ж зробили ми, «рашисти, що фінансуються ФСБ», як стверджує той же Олег Скрипка:

1. Насамперед українські засновники викупили частку в росіян у «Русском радио». Почали 100-відсоткове мовлення з Києва і стали поступово зменшувати частку російських виконавців. На даний момент 60% ефіру (в тому числі в прайм-тайм) – це музика українських виконавців (у тому числі й пісні українською). І цей відсоток щорічно зростає.

2. На «Хіт FM» російські виконавці прибрані з ефіру взагалі, їхнє місце зайняли українські виконавці.

3. Kiss FM - без змін.

4. Ми придбали збиткову непопулярну станцію Radio Roks і зробили з неї найбільшу національну мережу рок-музики в Європі. Російська музика – менше 1%. І це Макаревич, «Кіно» і «Ляпис Трубецкой». Майже всі пісні українських рокерів – українською або англійською мовами.

5. У 2011 році ми придбали радіо «Дача», яке транслювала 100% російський продукт. Перейменувавши радіостанцію на радіо «Мелодія», ми зменшили його частку до 17%, залишивши в ефірі тільки ті пісні, які були створені в СРСР. І маємо намір зменшувати їх кількість і далі.

6. У 2012 році ми придбали Music Radio, повністю прибрали звідти всіх російських виконавців і створили радіостанцію Relax, наповнивши ефір музикою в стилі лаунж і релакс.

7. Усі новини на всіх наших станціях виходять українською мовою і відображають нашу проукраїнську позицію і віру в Україну як єдину унітарну державу.

8. Наші засновники, а саме Микола Баграєв зробив стільки для розвитку української музики, скільки не зробили всі міністри культури, разом узяті. Досить згадати «Таврійські ігри», «Чорноморські ігри» (з яких з'явилися українські зірки Тіна Кароль, Настя Каменських та ін.). Канал М2 – єдиний в Україні музичний канал зі 100% українських виконавців.

9. І у фіналі не заради вихваляння, а просто факт. «Русское радио Україна» за свій рахунок, ризикуючи життями людей, встановило передавачі на окупованих територіях Донбасу саме для того, щоб там люди могли чути наші новини й українську музику.

10. Радіостанції холдингу підтримують будь-які починання українських артистів. У той час, як учасники групи Kozak System (назва чомусь англійською...) огульно звинувачують радіо в тому, що воно закриває шлях українським виконавцям, Radio Roks спокійно і без зайвого пафосу крутить рекламну кампанію концертного туру групи і їхні пісні. «Русское радио Україна» дає час в ефірі групі ВВ, тоді як Олег Скрипка, шановний нами громадянин і музикант, звинувачує нас у рашизмі... Щороку Radio Roks організовує величезний фестиваль «День Козака» за участю українських виконавців і для громадян України.

Колеги! Будьмо послідовними. Ми розуміємо, що за всіма законами життя здоровий глузд безсилий перед дешевим популізмом. А ви паразитуєте саме на ньому, тим паче на мовному питанні, яке в усі часи для всіх політиканів було найзручнішим інструментом для спекуляцій. Ми закликаємо й артистів, і продюсерів, і Міністерство культури до спокійного діалогу і все-таки перемоги здорового сенсу та конструктивних ідей.

Група «Тавр Медіа»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
peoplestar.today
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду