Дорватися до здорового вуха Трампа. Кремлеграм — про замах на експрезидента США

Дорватися до здорового вуха Трампа. Кремлеграм — про замах на експрезидента США

07:57,
20 Липня 2024
6215

Дорватися до здорового вуха Трампа. Кремлеграм — про замах на експрезидента США

07:57,
20 Липня 2024
6215
Дорватися до здорового вуха Трампа. Кремлеграм — про замах на експрезидента США
Дорватися до здорового вуха Трампа. Кремлеграм — про замах на експрезидента США
Як пропагандисти розповідали про замах на Трампа. Що неслось у кремлеграмі 13–19 липня 2024 року.

In English

13 липня на Дональда Трампа, колишнього президента США та нинішнього кандидата на цю ж посаду, було вчинено замах. 20-річний Томас Метью Крукс зробив декілька пострілів під час виступу кандидата на передвиборчому мітингу. Одна з куль зачепила вухо Трампа, якраз у той момент, коли він повернув голову, щоб подивитися на інфографіку з імміграційною статистикою. За словами самого Трампа, якби не цей поворот, куля влучила б йому просто в голову. Інші кулі влучили у випадкових відвідувачів мітингу, одного з них було вбито, ще двох — важко поранено. Стрілець був одразу ж убитий снайперами Секретної служби США, відомства, яке відповідальне за охорону президентів і кандидатів на посаду.

Майже вдала спроба вбивства одного з імовірних кандидатів на управління найпотужнішої країни світу не могла не привернути уваги всіх світових медіа. Очевидно, не лишилися осторонь і російські пропагандисти, які почали плести навколо події конспірологічні теорії та пророкувати найгірші її наслідки для України.

Хто замовив Дональда Трампа: українці чи deepstate

Одразу після замаху, коли ще не були відомі всі обставини того, що сталося, низка російських депутатів уже виступила зі звинуваченнями України. При цьому вони не шкодували компліментів для Трампа, висловлюючи сподівання на те, що він після замаху посприяє «наведенню ладу в частині світової безпеки». На думку депутата Держдуми Росії Султана Хамзаєва, саме через такі обіцянки Трампа хотіли вбити, а в справі «нескладно знайти український слід».

У тому ж дусі виступив і «сенатор» від окупованого Криму Сергій Цеков, який звернувся до влади США із закликом «розглянути версію причетності українських спецслужб до замаху». «Кримський сенатор» у своєму зверненні до Сполучених Штатів також пожалівся на українську владу, мовляв, та «не раз дуже несхвально висловлювалася щодо Трампа». Прикладів «несхвальних висловлень» Цеков не навів. Зате як доказ «українського сліду» в російських телеграм-каналах поширили скриншот сторінки в інстаграмі, підписаної ім’ям Метью Крукса, на якій є всього три дописи (один із підтримкою України) та посилання на онлайн-магазин.

Зображення екрана з інстаграм-сторінки з іменем Метью Крукса

Інший представник окупаційної влади Криму Михайло Шеремет навіть порівняв Дональда Трампа з Джоном Кеннеді, хоча він уже перейшов від звинувачень України до іншої версії: «Трамп, так само як і Кеннеді, виступає за те, щоб назавжди забезпечити мир на нашій планеті, але це, мабуть, комусь сильно не подобається, особливо військовим корпораціям, що стоять за режимом нинішнього президента США Байдена». Звинувачувати військові корпорації Росії, яким мир на планеті, очевидно, теж не подобається, Шеремет не став.

Найбільш повно і яскраво зі звинуваченнями України виступив обвинувачений у державній зраді екснардеп Віктор Медведчук, який опублікував цілий розлогий лист до Трампа. Медведчук розсипався неприхованими лестощами на адресу кандидата в президенти США, а також написав, що «у світі не існує більш нелюдського і жорстокого режиму, ніж нацистський режим українського диктатора Володимира Зеленського». Медведчук пише, що Трамп нібито став «особистим ворогом» Зеленського, і той «не зупиниться ні перед чим», щоб завадити йому виграти вибори. Нелюбов до Трампа від Зеленського пояснюється тим, що можливий новий-старий президент США хоче завадити «кривавому режиму» та «кураторам з адміністрації Байдена» вести війну. Про тих, хто справді почав війну і продовжує спроби захопити якомога більше української території, в листі згадується лише в тому контексті, що українці начебто намагалися вчинити замах на Володимира Путіна, а значить нібито цілком готові зробити те саме і відносно до Трампа. Чому саме українці не люблять Путіна і чому тривають бойові дії, Медведчук не згадує.

Весь характер листа добре висловлений у його шапці, де йдеться, що організація Медведчука «Інша Україна» має «свідоцтво про держреєстрацію від Міністерства Юстиції РФ». В останньому ж абзаці послання наведена головна мета всіх лестощів і звинувачень — якнайшвидший перехід «глобальних політичних гравців» до «переговорів про нову перебудову світу». Місця для України в таких переговорах, вочевидь, не передбачено, хіба що тільки для «іншої України», схваленої та затвердженої Росією.

Шапка листа проросійського руху Віктора Медведчука «Інша Україна» зі звинуваченнями України у замаху на Трампа

Про версію організації замаху на Трампа з боку нинішньої американської влади та міфічної американської «глибинної держави» (deepstate) багато писали анонімні пропагандистські телеграм-канали, які позиціюють себе як «українські». Про «український слід» у них майже не згадувалося, мабуть, тому, що намагатися «продати» таку версію власне українській аудиторії видається менш перспективним, ніж звичайна конспірологія, яка циркулює і в американському суспільстві.

Головна теза такої конспірології — замах на Трампа був або повністю організованим його противниками у владі, або напад свідомо «пропустили». «Секретна служба повністю провалила охорону кандидата в президенти США, дала зробити п’ять пострілів і тільки потім ліквідувала снайпера… Замах дали підготувати й реалізувати, але випадок, або осічка, або задум подарував Трампу життя і фактично перемогу в президентських виборах у США», — пише анонімний телеграм-канал із мільйоном підписників.

Те, що нападнику вдалося зі зброєю так близько підібратися до Трампа та виконати постріли, справді обговорюють у США як провал спецслужб. Проте пояснюють це не свідомим саботажем, а організаційними проблемами Секретної служби — браком співробітників, вимушеним залученням інших організацій, зокрема місцевих поліцейських, як наслідок — поганою координацією між різними учасниками забезпечення безпеки на заході. Але конспірологи не вірять у те, що щось може відбутися без чиєїсь злої волі. Замах на Трампа ставлять поруч із подібними атаками на президента Словаччини Роберта Фіцо та прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе (якого чомусь теж називають антиглобалістом): «Стрілець-одинак, який примудрився спрацювати за дикого потурання Секретної служби. Така ситуація просто кричить нам про те, що працює Deepstate (як зазвичай, чужими руками). Тренд на фізичне усунення (Абе, Фіцо, Трамп) лідерів антиглобалістів триває» (анонімний телеграм-канал із 400 тис. підписників).

«Трамп прийде, порядок наведе»

Іншою популярною темою в пропагандистських телеграм-каналах стали маніпуляції щодо можливих наслідків замаху на Дональда Трампа. Пишуть про те, що, по-перше, після невдалої атаки перемога Трампа на виборах уже гарантована. А по-друге, його повернення до Білого Дому стане великою проблемою для України, і ще більшою проблемою для її керівників.

В анонімних телеграм-каналах акцент роблять на тому, що українська влада нібито повністю зруйнувала відносини з Трампом і його оточенням, а той після повернення до влади буде мститися. Особливо в цьому контексті згадують голову Офісу Президента Андрія Єрмака, який нібито «кинув людей Трампа». «Саме Єрмак злив Трампа і зіграв на боці Байдена, знищивши всі справи про “Бурісму” та “напаскудив” Трампу. Відповідь Єрмаку може прилетіти “хороша”. 100% почнеться повний аудит виділених американських грошей Україні, а там дуже багато корупції та схем», — пише один із телеграм-каналів (1 мільйон підписників). Інший телеграм-канал зі схожою за розміром аудиторією намагається вписати можливу перемогу Трампа в загальний наратив «повного програшу зовнішньополітичного треку». Як пишуть пропагандисти, фіналом програної дипломатичної кампанії мають стати вибори в США, після яких «усі західні лідери перевзуються в польоті й забудуть про Україну».

Обговорюють пропагандисти не тільки замах на Трампа, але й загальні процеси в американській політиці, пов’язані зі збільшенням впливу трампістів. Так, в одному з анонімних телеграм-каналів звернули увагу на Мітча Макконелла, лідера республіканської меншості в Сенаті. Його освистали власні однопартійці на першому дні з’їзду, де було офіційно висунуто Дональда Трампа як кандидата від Республіканської партії. Макконеллу, схоже, не вибачили визнання перемоги Джо Байдена на виборах 2020 року та засудження Трампа за підбурення до штурму Капітолія. Пропагандисти в цій події бачать свій ракурс: «Головним лобістом Офісу Президента в Республіканській партії був лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл, завдяки 50 мільйонам доларів Андрій Єрмак зміг отримати підтримку в Конгресі».

Інша важлива подія республіканського з’їзду після замаху — обрання Трампом свого кандидата у віцепрезиденти, разом із яким кандидат у президенти буде балотуватися. Можливим віцепрезидентом від Республіканської партії став Джеймс Девід (Джей-Ді) Венс, представник консервативного крила, критик допомоги Україні (детальніше про нього і його слова читайте тут). Зрозуміло, що таке призначення не могло не викликати оптимізму у пропагандистів. Анонімні телеграм-канали пишуть, що Венс «виступав проти військової та фінансової допомоги Україні». Проте в тих же постах зауважуються деталі його позиції про те, що допомога Україні має бути прив’язана «до стратегії якнайшвидшого завершення російсько-української війни». Окремо звертають увагу на те, що Венс критикував законопроєкт про заборону УПЦ МП за порушення прав вірян і пропонував використати допомогу Україні як засіб для «забезпечення та гарантії реальної релігійної свободи». Звичайно, Джей-Ді Венс — вельми специфічний політик, деякі його тези занадто сильно збігаються з кремлівськими наративами та занадто мало — з реальністю. Проте вже наведені пропагандистами деталі його поглядів демонструють, що Венс не виступає проти підтримки України взагалі, а хоче її обмежити та прив’язати до певних вимог. Крім того, погляди та дії Венса-сенатора та Венса-віцепрезидента можуть відрізнятися один від одного. Зрештою, самого Трампа він колись публічно називав «ідіотом» і «Гітлером для Америки».

На що пропагандисти — як у телеграм-каналах, так і поза ними — звертають найбільше уваги, то це на те, що Путін чекає на потенційне повернення Трампа, щоб «завершити війну» та «розділити з ним сферу впливу», маючи на увазі примушення України не просто до мирних переговорів, а до капітуляції на вимогах Росії. Зі справді високими очікуваннями Кремля від Дональда Трампа сперечатися важко, враховуючи захват путінської пропаганди й ті обсяги лестощів, яких вони не жаліють на адресу республіканського кандидата в президенти США. Сумнівів у тому, що в Москві чекають на Трампа, дуже мало. Питання лише в тому, чи виправдає він їхні очікування.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду