РФ розганяє фейки в Естонії, щоб спровокувати конфлікти з українцями

РФ розганяє фейки в Естонії, щоб спровокувати конфлікти з українцями

18:13,
27 Серпня 2022
1901

РФ розганяє фейки в Естонії, щоб спровокувати конфлікти з українцями

18:13,
27 Серпня 2022
1901
РФ розганяє фейки в Естонії, щоб спровокувати конфлікти з українцями
РФ розганяє фейки в Естонії, щоб спровокувати конфлікти з українцями
Тим часом російські журналісти кажуть прикордонникам, що приїхали, як туристи, а натомість роздмухують гарячі теми – про обмеження видачі віз громадянам Росії чи про позбавлення танка Т-34 (на фото) статусу пам'ятника.

Після того, як до Естонії прибули перші українські біженці, неправдиві новини спричинили конфлікти між громадянами України та проросійськи налаштованими мешканцями, розповіла фахівчиня комунікаційного бюро Департаменту поліції та прикордонної охорони Маар'я Пунак. Про це з посиланням на естонський сайт ERR пише «Європейська правда».

«Фейків значно побільшало. Якщо озирнутися назад, то наприкінці лютого - на початку березня нам надходило дуже багато хибних відомостей про конфлікти, в яких фігурували воєнні біженці, українці та російськомовні жителі Естонії, що не відповідало дійсності», – сказала Маар'я Пунак.

В березні в Департаменті поліції зафіксували новини, яких раніше не бачили у соціальних мережах. «Коли було 9 травня, то у мережах почали поширювати інформацію, яка не відповідала дійсності, – розповіла Пунак. – Наразі ситуація аналогічна: якщо в Україні відбуваються зміни, це досягає і наших соціальних мереж – ми теж починаємо поширювати інформацію, яка впливає на емоційний стан людей».

Нагадаємо, в середині серпня з Естонії депортували двох журналістів «Известий» та заборонили їм в'їзд до ЄС на три роки. Ксенія Солдатова та Дмітрій Тімофєєв не доїхали потягом з Нарви до Таллінна, їх затримали у потягу через порушення візового режиму. 

Як стверджували в редакції «Известий», співробітники російського сайту поїхали до Естонії як туристи, і під час мандрівки «не змогли проігнорувати останні події, які відбувалися в Естонії». Тобто, російські кореспонденти планували підготувати матеріали про обмеження видачі віз громадянам Росії та позбавлення танка Т-34 (на фото) статусу пам'ятника. При перетині кордону Солдатова та Тімофєєв пред'явили шенгенські візи, видані Італією та Фінляндією, і заявили, що перебувають у туристичній поїздці.

Фото: Postimees

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Гост
21:20 / 27.08.2022
Українські журналісти гарно протистояти усяким фейкам, бо працюють чітко по стандартам. Самі стандартні журналісти!
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду