Американський проросійський блогер Патрік Ланкастер може мати зв’язок із ФСБ  — ЗМІ

Американський проросійський блогер Патрік Ланкастер може мати зв’язок із ФСБ — ЗМІ

16:57,
29 Червня 2022
2887

Американський проросійський блогер Патрік Ланкастер може мати зв’язок із ФСБ — ЗМІ

16:57,
29 Червня 2022
2887
Американський проросійський блогер Патрік Ланкастер може мати зв’язок із ФСБ  — ЗМІ
Американський проросійський блогер Патрік Ланкастер може мати зв’язок із ФСБ  — ЗМІ
Патрік Ланкастер — один з найвідоміших іноземних пропагандистів Кремля, чиї відео про «звірства укрофашистів» набирають тисяч переглядів. Його аудиторія за час війни зросла до пів мійльона підписників.

Спільно з аналітиками OSINT-компанії Molfar, що спеціалізується на конкурентній розвідці та веденні кібервійни проти російського агресора, видання «Заборона» дослідило життя та роботу одного з найпопулярніших проросійських пропагандистів з США та спробувала з’ясувати, хто може фінансувати Ланкастера і чому він підтримує російсько-українську війну. Як зазначає видання, отримати інформацію від самого Ланкастера неможливо – він відмовляється спілкуватися з журналістами.

Ветеран Воєнно-морських сил США, 40-річний Ланкастер займається «журналістикою» з 2011 року. Україною пропагандист зацікавився у 2014-му, на тлі анексії Криму. Згодом він оселився в окупованому Донецьку, прийняв православ’я, одружився і став батьком двох дітей.

Тож розслідувачі припускають, що погляди американця можуть бути особистими. «Я і мої колеги розмовляли з його старими друзями та колегами-репортерами, і всі вони сказали, що йому бракувало об’єктивної розсудливості, і він завжди симпатизував підтримуваним Росією силам в Східній Україні», - розповів «Забороні» журналіст GRID Джейсон Паладіно, який написав статтю про Ланкастера і його фейковий репортаж про трьох вбитих нібито українською вибухівкою людей в «ДНР».

Є і матеріальна сторона питання, адже пропагандистська діяльність прибуткова завдяки платформам фандрейзингу, якими користується Ланкастер. Аудиторія Ланкастера суттєво зросла після повномасштабного вторгнення РФ, тому можна припустити, що є чимало глядачів, які підтримують канал фінансово. Крім того, відомо, що з журналістами-фрілансерами на сході Україні росіяни розраховуються готівкою, і джерела такого фінансування відстежити важко.

Але розслідувачі припускають, що пропагандист може мати зв’язок із ФСБ. У своїх соцмережах Ланкастер зазначив, що збирає кошти для допомоги «постраждалим від війни мешканцям Донбасу». У грудні 2018 року на своїй Facebook-сторінці він зазначив, що чергову партію гуманітарної допомоги придбали на кошти спонсорів, які допоміг залучити громадянин Франції Ерік Краус.

«Як нам вдалося з’ясувати, Ерік Краус обертається в колах російських еліт. Він працював у компанії, власник якої наближений до Ніколая Патрушева — колишнього очільника ФСБ, а нині секретаря Ради національної безпеки РФ», — йдеться в матеріалі.

Компанія «Совлінк», де Краус обіймав посаду головного стратега, була дочірньою компанією російського комерційного банку «Альба Альянс», який належав росіянину Віктору Вексельбергу. Останній відомий тісними зв’язками з російською владою та — особливо — з Ніколаєм Патрушевим.

Раніше «Детектор Медіа» повідомляв, що  згідно з дослідженням Інституту стратегічного діалогу (ISD), після того, як технологічні платформи заблокували доступ до контенту російської пропаганди, у тому числі Sputnik та RT, з'явилася мережа блогерів, які створюють  пропагандистьский контент на користь Росії. Їхня аудиторія стримко зростає під час війни. Серед них ISD називав і  Ланкастера, кількість підписників якого зросла з 57 тисяч до повімільона за час війни.   

Інфографіка: Катерина Круглик / Заборона

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду