Згубний вплив соціальних медіа на журналістику

Згубний вплив соціальних медіа на журналістику

00:00,
28 Червня 2011
2562

Згубний вплив соціальних медіа на журналістику

00:00,
28 Червня 2011
2562
Згубний вплив соціальних медіа на журналістику
Згубний вплив соціальних медіа на журналістику
«Не можна просто так писати все, що заманеться, ‑ каже Рекс Еванс. – Проблема в тім, що люди часто навіть не замислюються, якої шкоди можуть у такий спосіб завдати іншим. Так, наше розслідування дуже сповільнилося, адже ми мусили буквально відбиватись від навали медіа. Всі наші зусилля зійшли нанівець».

Найзвичайнісінький рядовий четвер став для капітана Рекса Еванса одним із «тих самих днів». Ви розумієте, що я маю на увазі. Тих самих днів, коли ти виконуєш функцію прес-секретаря у відділку шерифа округа Ліберті, штат Техас. Про оперативну роботу в такі дні можна забути, бо тобі безперестанку дзвонять журналісти з усеможливих видань – їх, бачте, цікавлять сенсаційні подробиці щодо всіх тих розчленованих тіл, які відкопали твої заступники десь у місті Гардін.

Є привід розсердитись. Як і тоді, коли з’ясовується, що шерифа разом з усією поліцією штату й місцевим відділенням ФБР підняла на ноги жіночка, якій усього-на-всього «було видіння» з місця злочину. Ще й наостанок пошукові собаки знаходять пшик, а не трупи. Навіть жодної тобі ноги чи руки. Чорт.

Ну а одного найзвичайнісінького четверга чи не кожне слово, вимовлене з цього приводу капітаном Евансом, розтиражувалося на ввесь світ і безліч разів повторилося по всіх усюдах. CNN, The New York Times, The Guardian, BBC, SkyNews, Agence France Presse та Reuters – геть усі повідомили (хто видавши власний текст, а хто пославшись на чужий) сенсаційну новину про «десятки пошматованих трупів, здебільшого дитячих». За якихось півгодини ця качка розійшлася по шпальтах і редакціях – The Times у своїй публікації послалася на Reuters, що в свою чергу послалася на місцеву пресу, куди інформація надійшла взагалі казна-звідки.

Втім, капітан Рекс Еванс не вважає головних «обвинувачуваних» компетентними журналістами. Я це знаю безпосередньо від нього – ми дуже мило поспілкувалися, коли я спитав, чому австралійський «9 канал» повідомляє про якісь трупи, знайдені в його окрузі, тоді як у поліцейському звіті фігурує звичайний поламаний холодильник із протухлою свининою.

«Я вважаю, що значну роль відіграли в цьому не лише традиційні, а також і соціальні медіа, ‑ заявив Еванс. – Адже там ніхто не вважає за свій обов’язок перевіряти й узгоджувати інформацію. Уявляю, скільки неправильних даних було поширено через «Фейсбук» і «Твіттер». Ну, звісно, всі ті люди пишуть собі, що хочуть».

З цим не посперечаєшся – хоч до числа цих «людей» вочевидь належать і журналісти з солідних новинних редакцій. Коли в «Твіттері» місцевого телеканалу KPRC з’явилося повідомлення: «Десятки трупів знайдено в окрузі Ліберті. Детальніша інформація – в новинах на нашому каналі о пятій», увесь ресурс наче збожеволів. Олії у вогонь додала й агенція BreakingNews.com, яка своїм ретвітом забезпечила новині про техаські трупи аудиторію в 2,6 млн фоловерів.

«Не можна просто так писати все, що заманеться, ‑ каже Рекс Еванс. – Проблема в тім, що люди часто навіть не замислюються, якої шкоди можуть у такий спосіб завдати іншим. Так, наше розслідування дуже сповільнилося, адже ми мусили буквально відбиватись від навали медіа. Всі наші зусилля зійшли нанівець».

То що це, замкнуте коло?

«Після всіх перевірок, на які я лише спромігся за один вечір, ось моя відповідь – так, сер».

Капітан Еванс має навіть власну теорію щодо того, звідки можуть рости ноги в цього медіацирку – щойно якась божевільна заявила в поліцію навіть про ймовірне масове захоронення скалічених тіл, як туди для розслідування миттю відрядили оперативну групу.

«Люди бачать скупчення патрульних машин, - пояснює Еванс, - і тут-таки хапають айпеди чи що там у них є, і пишуть про це у свої «Фейсбуки» й «Твіттери», мовляв, народ, уявіть, тут зібрався цілий натовп копів. А тоді новина шириться зі швидкістю світла. Тому я прошу: люди, будь ласка, не забувайте, ви відповідальні за те, що пишете. Не висловлюйте у своїх постах припущень – надто щонайгірших. І не поширюйте неперевіреної чи неправдивої інформації».

І, ймовірно, капітан правий, хоча журналісти з KPRC мають на це свою точку зору.

«Ось як усе було, ‑ каже Дебора Келора, головний редактор новинної служби. ‑ Десь поміж 3:30 і 3:45 ночі нам подзвонили з відділку шерифа округа Ліберті й розповіли, що їм, буцім, надійшло повідомлення про трупи в кількості від 25 до 30, і що на вказане місце вже виїхав поліцейський загін».

Стривайте-но… о 3:30, тобто саме перед найпершим новинним випуском?! І хто ж вам розповів? Прес-секретар?

«Так».

Рекс Еванс?

«Так, Рекс Еванс».

 

Боб Ґарфілд, Mashable

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: flickr.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду