Читачі завдають імперії удар у відповідь: Руперт Мердок закриває епатажний News of the World

00:00,
9 Липня 2011
2086

Читачі завдають імперії удар у відповідь: Руперт Мердок закриває епатажний News of the World

00:00,
9 Липня 2011
2086
Читачі завдають імперії удар у відповідь: Руперт Мердок закриває епатажний News of the World
Видання News of the World оголошено закритим через скандал із прослуховуванням теле­фонних розмов героїв його публікацій. Екс-радника та прес-секретаря прем’єр-міністра Ве­ликобританії Девіда Кемерона Енді Коулсона, колишнього головного редактора News of the World, заарештовано за підозрою в участі у прослуховуванні телефонів громадян – зокрема цей факт змусив медіа-магната Руперта Мердока, власника холдингу News Corporation, ку­ди разом з іншими медіа-гігантами входить і News of the World­, припинити випуск най­тиражнішої британської суботньої газетu.

News of the World не вперше притягується до відповідальності за прослуховування і «запозичення» даних чужих телефонів та голосової пошти. Численні заяви про подібне вручання журналістів таблоїду або найнятих з цією метою приватних детективів у особисте життя почали звучати ще декілька років тому. За декілька подібних позовів газета вже виплачувала матеріальну компенсацію. Енді Коулсон був головним редактором саме в той період, коли виданню приписують прослуховування рекордної кількості британців – зірок кіно, солдатів армії в Афганістані і навіть людей, наближених до королівської родини.

Сміливий стиль роботи News of the World, звісно ж, не є секретом – але саме ситуації останніх років наголошують, що журналістський азарт почав виходити за межі правового поля. «З найпершого номеру, що вийшов 1843 року, News of the World пишалася тим, що викликає скандали і хвилювання...», – повідомляє The Daily Telegraph.

У 1969 році Руперт Мердок придбав News of the World, і газета стала однозначно найприбутковішою складовою його медійної імперії під назвою News Corporation. За останнє десятиліття News of the World фактично було фінансово найуспішнішим англомовним виданням світу з тиражем близько 2,9 млн. примірників. The Daily Telegraph констатує, що під керівництвом Мердока і без того достатньо популярна серед британців епатажна газета продовжувала «задавати темп, спочатку запропонувавши ілюстративний матеріал, а далі – прийнявши формат таблоїда».

Фото: The Sun

Однією з найрезонансніших у Великобританії історій про втручання редакції News of the World у приватне життя громадян стала справа Міллі Даулер, тринадцятирічної дівчинки, яка 2002 року не повернулася додому зі школи. Її тіло було знайдено лише через півроку. Ще тоді, коли батьки дівчини звернулися до поліції, з голосової пошти її телефону зникло декілька повідомлень – це заплутало слідство і давало рідним оманливу надію, що Міллі жива і з певних причин не хоче, щоб її знайшли.

Нещодавно британські спецслужби оголосили про наявність непрямих доказів прослуховування телефону і голосової пошти Міллі Даулер приватними детективами, найнятими News of the World з метою отриманя матеріалу для статей. Наразі йде з’ясування урядовими органами достовірності цієї інформації – і якщо вона підтвердиться, родина Даулер також має намір подавати позов стосовно аморальної поведінки редакції тижневика.

«Поліція вивчає докази стосовно того, що керівництво News International (головний британський філіал News Corporation), можливо, видалило мілліони e-mail’ів із внутрішнього архіву в очевидній спробі заважати слідству Скотленд Ярда у справі телефонного скандалу», – прокоментувала ситуацію Guardian.

І хоча чи стануть втрати від закриття News of the World критичними для медіа-імперії Руперта Мердока покаже час – аналітики вже зараз припускають, що після всіх цих подій News Corporation буде достатньо важко отримати, наприклад, урядовий дозвіл на амбітно заплановане корпорацією придбання контрольного пакету акцій супутникового оператора BSkyB (British Sky Broadcasting).

News of the World позиціонувався як дочірній проект видання The Sun. До самого ж холдингу News Corporation зараз входять, зокрема, такі гіганти медійного бізнесу як телекомпанія 20th Century Fox, телеканал Fox News, газети The Wall Street Journal, New York Post, The Sun а також канонічна британська The Times.

Цієї неділі виходить останній номер News of the World, завершуючи власну 168-річну історію: без реклами, оскільки більшість рекламодавців вже розірвала контракти з виданням і без фінансової вигоди власникам – усі прибутки з продажу останнього номеру, за словами Мердока, підуть на благодійність. Вочевидь, як спроба компенсувати суспільству втрати від антиетичної поведінки подконтрольного видання і – звісно ж – зберегти власний бізнес-привабливий імідж.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
abcNEWS
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду