Публікація тернопільської газети – гол у ворота України

00:00,
2 Лютого 2012
1619

Публікація тернопільської газети – гол у ворота України

00:00,
2 Лютого 2012
1619
Публікація тернопільської газети – гол у ворота України
Стаття «Нової тернопільської газети» не тільки демонструє порушення журналістських стандартів, але й погіршує імідж України напередодні Євро-2012.

Газета опублікувала статтю-вибачення у номері від 1 лютого, проте вже зрозуміло, що публікація «Біля “Орнави” лилась “чорна” кров… Араби з неграми бились за наших к…в» викликала резонанс серед іноземних ЗМІ та африканської діаспори в Україні.

Представники громадських організацій, які захищають права іноземців в Україні, налаштовані вимагати, аби редакція газети несла кримінальну відповідальність. Про це вони заявили на прес-конференції, яку організувала ГО «Африканська рада в Україні».

На зустрічі виступили Мохамед Сісей, президент Африканської ради, Мрідула Гош, голова правління Східноєвропейського інституту розвитку; Анікі Джонсон – представник Нігерійської діаспори в Україні; Людмила Гуменюк – директор Центру медіареформ; Яна Салахова – експерт представництва Міжнародної організації з міграції; Ілля Левітас – президент Ради національних товариств України.

На думку всіх учасників конференції, стаття не тільки ображає та принижує іноземців, але й становить ризик для міжнародного іміджу України, що особливо актуально напередодні Євро-2012. Присутній на конференції Валід Арфуш, заступник гендиректора НТКУ й активіст руху проти расизму, сказав, що останніми днями йому постійно телефонують колеги-журналісти з Франції, Бельгії, Голландії, Англії: «Вони переживають і запитують – як нам бути під час Євро, якщо я чорний, індус чи азіат, то чи варто взагалі приїжджати в Україну?».

Валід Арфуш також сказав, що в найближчі 2-3 тижні планується декілька поїздок в Україну іноземних журналістів, які збираються робити репортажі саме з цього приводу. «Раніше ми вмовляли іноземних колег приїхати і зробити репортаж про красиві церкви чи туризм в Україні, а зараз у них з’явився серйозний привід зовсім іншого характеру», – сказав Арфуш.

Президент Африканської ради в Україні Мохамед Сісей заявив, що вони підтримують прагнення України приєднатися до європейських цінностей. Але в основі цих цінностей – повага до гідності людини. «Нова Тернопільська газета», на думку Сісея, не тільки провокаційно перешкоджає процесу інтеграції, але й грубо порушує Конституцію України, зокрема статтю 3, в якій честь і гідність людини визнано найвищою соціальною цінністю.

Матеріал порушує європейські норми, яких Україна зобов’язана дотримуватися як член Ради Європи. Зокрема, за словами Людмили Гуменюк, цей журналістський матеріал можна кваліфікувати як ксенофобський. У Додатковому протоколі до Конвенції Ради Європи про кіберзлочинність дається визначення, що таке «расистські та ксенофобські матеріали» – це будь-який письмовий матеріал, будь-яке зображення чи будь-яке інше представлення ідей або теорій, які пропагують, сприяють або заохочують до ненависті, дискримінації або насильства проти будь-якої особистості або групи осіб, якщо в якості приводу для цього використано фактори, що базуються на расі, кольорі шкіри, національному або етнічному походженні, а також релігії.

Анікі Джонсон, представник Нігерійської діаспори в Україні, висловлював обурення та здивування пасивністю з боку владних інститутів: «Никто не проявил до сих пор никакой реакции – ни центральная власть, ни прокуратура, ни администрация президента, ни парламент. Никакой реакции, кроме обсуждений в интернете. Авторы материала уже попали под разные статьи законов, почему же до сих пор никого не арестовали, почему никого не допрашивали?».

У відповідь на цей інцидент тернопільська міська рада опублікувала на офіційному сайті звернення до ЗМІ, формального характеру. В ньому йдеться про те, що в усьому світі, незалежно від етнічної приналежності й раси, трапляються випадки міжособистісних та міжгрупових конфліктів. «Прикро, що публікація в місцевій пресі викликала резонанс, який несправедливо кидає тінь ксенофобії на наших співвітчизників», – сказано у зверненні.

Тернопільська обласна прокуратура розпочала перевірку газети. Перевірка проводиться в порядку статті 97 Кримінально-процесуального кодексу України щодо наявності або відсутності в діях представників даного ЗМІ ознак злочину, передбаченого статтею 161 Кримінального Кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності або ставлення до релігії).

У матеріалі газети – порушення за всіма ознаками, перерахованими у назві статті 161. Згадується і раса, і національність, і релігія («студенти-мусульмани», «жінки-немусульманки»).

Як сказала Мрідула Гош, матеріал є образливим і для українських жінок: він принижує їхню гідність, фактично називаючи їх жінками легкої поведінки. Тому українські організації, які захищають права жінок, теж мають відреагувати на цю публікацію, оскільки йдеться не лише про расову дискримінацію, а й про принизливий контекст, у якому згадуються українські жінки.

Крім того, у статті не вистачає підтвердження фактів щодо описаних випадків порушень: немає жодного коментаря чи посилання на дослідження. Натомість подача «фактів» заміняється фразами «кажуть», «за словами випускниці медичного університету», «моя знайома, яка викладає». «Треба робити поправку на те, що світ як ніколи змінюється, – сказала Людмила Гуменюк. – Інформаційна революція надає можливість будь-якому журналісту, в тому числі у Тернополі, зайти в інтернет і перевірити будь-яку інформацію».

Іншим порушенням з боку редакції є публікація фото студентів, які взагалі не мають стосунку до теми статті. Однак їхніми фотографіями проілюстровано статтю образливого змісту. На думку учасників конференції, цим студентам також потрібно відшкодувати моральну шкоду за приниження честі та гідності.

Варто сказати, що тема висвітлення міграційних процесів в Україні є насправді дуже складною. Для журналістів важливо завжди замислюватися, як уникати мови ворожнечі та ненависті, образливих формулювань стосовно людей з іншим кольором шкіри. За словами Людмили Гуменюк, весь текст матеріалу сповнений міфами та стереотипами, термін вжитку яких збіг уже двадцять років тому. «Зокрема, просто вражає фраза: “чорна навала означає загострення криміногенної ситуації, спалах проституції, поламані долі наших дівчат, невідомі хвороби’’, – каже Людмила Гуменюк. – Щільність расистської параної на дециметр квадратний газетної площі безпрецедентна. Ця публікація не демонструє світу, що ми європейська країна. Замість цього вона забиває фантастичний гол не тільки у ворота редакції тернопільської газети, а у ворота всієї України».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Телекритика
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду