Медіа та гендер: джентльменам час  поступитися!

Медіа та гендер: джентльменам час поступитися!

00:00,
22 Лютого 2012
3255

Медіа та гендер: джентльменам час поступитися!

00:00,
22 Лютого 2012
3255
Медіа та гендер: джентльменам час  поступитися!
Медіа та гендер: джентльменам час  поступитися!
У США скорочується кількість жінок у сфері медіа – дослідження The Women’s Media Center.

Згідно доповіді, оприлюдненої минулого тижня The Womens Media Center («Жіночий медіацентр») – організації, спонсорами якої є Джейн Фонда (Jane Fonda), Робін Морган (Robin Morgan) і Глорія Стейнем (Gloria Steinem) – кількість жінок, задіяних у сфері медіа у США, скорочується. 

Ось деякі тези цієї доповіді.

З 2010 до 2011 року кількість жінок, які задіяні у роботі за лаштунками телебачення, зменшилася з 20% до 4%.

Співвідношення чоловіків та жінок у ранкових недільних новинних програмах, 2011

Відсоток жінок у професіях сфери телебачення, 2008.

Серед коментаторів недільних ранкових ток-шоу у NBC, CBS, ABC, CNN і Fox News  жінок лише 27,1%. А кількість жінок, які працюють на радіо, зменшилася за останній рік на 7,2%.

Схоже становище і в кіноіндустрії: серед режисерів жінок лише 5%, а жіночих персонажів у фільмах – лише третина.

Однак, доповідь фіксує й деякі оптимістичні тенденції.

Впродовж більше ніж 10 років кількість жінок у редакціях газет була стабільно нижчою 40%. Проте у 2011 році цей показник зріс з 36,6% до 40,5%.

Співвідношення чоловіків та жінок у ньюзрумах газет, 1999-2011

Дослідження наголошує: зменшення кількості жінок, задіяних в журналістиці, телебаченні, кіноіндустрії – зовсім не «гаряча» новина. Відсоток жінок у медіа не зростав, а у багатьох випадках – навіть скорочувався, починаючи з 1998 року.

Втім, ця тенденція аж ніяк не відображає відсутність жіночих зацікавлень до роботи у сфері медіа.  Серед випускників вищих учбових закладів за фахом «журналістика» та «масові комунікації» 73% – жінки.

В опублікованій нещодавно статті влучно висловився часопис Good: «Проблема гендерної рівності у сфері медіа вимагає уваги, зусиль і пильності. Нам потрібно протистояти некомфортній правді: якщо ми шукаємо дійсно найкращого професіонала – це означає, що ми думаємо про чоловіка».

Що потрібно робити? The Womens Media Center закликає «визнати гендерну рівність у сфері ЗМІ пріоритетом – і розробити чіткі та дієві плани для досягнення цієї мети».

Джерело: Time

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: UkraNews
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду