Іспанська RTVE звільнила групу нелояльних до влади журналістів

00:00,
8 Серпня 2012
1289

Іспанська RTVE звільнила групу нелояльних до влади журналістів

00:00,
8 Серпня 2012
1289
Іспанська RTVE звільнила групу нелояльних до влади журналістів
Групу журналістів, які  критично ставляться до правлячої консервативної  Народної партії (Partido Popular) звільнили з іспанської державної телерадіокорпорації RTVE, повідомляють «Репортери без кордонів» (RSF).

Роботи позбулася Ана Пастор (Ana Pastor) – відома ведуча ранкової програми Desayunos / «Сніданок» на TVE, хоча аудиторія її програми складала близько 5 млн. глядачів. 

Згідно з  офіційною версією,  Пастор залишила роботу, оскільки відхилила пропозицію керівництва перейти на  вечірні програми. Однак сама ведуча заявила, що їй не пропонували жодних конкретних варіантів і попросили «почекати декілька місяців». У своєму Twitter вона повідомила, що її «звільнили за те, що вона займалася журналістикою». Ана Пастор відома своїми безкомпромісними інтерв’ю та реакцією на звинувачення Народної партії у «лівій упередженості».

Її  усунення – одне із серії таких кроків стосовно співробітників RTVE, які  критикували політику уряду консервативного прем’єр-міністра Маріано Рахоя (Mariano Rajoy).

Першими звільнили тих, хто посідав керівні посади. За ними змушені були піти Алісія Монтано (Alicia Montano), яка очолювала інформаційно-аналітичну  програму Informe Semanal / «Тижневий  бюлетень» та журналіст Xaв’єр Фортес (Xavier Fortes) з Canal 24 Horas.

Франа Льоренте (Fran Llorente), який  очолював на TVE службу новин,  звинуватили у «політичній заангажованості». У  червні його замінив Хуліо Сомоано (Julio Somoano), який  керував місцевим  телеканалом Telemadrid, хоча під час голосування майже 70% співробітників висловили свою недовіру щодо його кандидатури.

«Усі звільнення, що відбуваються на RTVE, схоже, підтверджують найгірші побоювання відродження політичного контролю відколи у червні було озвучено зміну методу призначення керівників каналу, – заявляє RSF. – Cумно бачити, як державні медіа знову стають полем політичної битви на шкоду праву громадськості на  різноманітну та збалансовану  інформацію».

«RTVE, – наголошують «Репортери без кордонів», –  різко відвертається від прогресу, досягнутого в останні роки з погляду незалежності від уряду, прогресу, що  відображався у  збільшенні глядацької аудиторії».

Медіаорганізація пов’язує нову негативну тенденцію з тим, що раніше призначення голови RTVE затверджували дві третини депутатів парламенту. Згідно з новими правилами, тепер для цього достатньо простої більшості.

RSF додає: проблема незалежності державних ЗМІ гостро стоїть не тільки в Іспанії, а й в інших країнах ЄС – Словенії, Португалії та Франції.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Portada
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду