Александр Чаленко: Freedom House умудрилась за 2013 год поставить Украине две разные оценки за свободу слова…

00:00,
19 Липня 2013
2173

Александр Чаленко: Freedom House умудрилась за 2013 год поставить Украине две разные оценки за свободу слова…

00:00,
19 Липня 2013
2173
Александр Чаленко: Freedom House умудрилась за 2013 год поставить Украине две разные оценки за свободу слова…
…в одном рейтинге мы выше, чем Румыния, а в другом – ниже! Какому теперь верить? (додано коментар Freedom House)

Freedom House опубликовала глобальный обзор свободы прессы GlobalPressFreedom 2013 и аналитический доклад NationsinTransit 2013.

Оба документа содержат якобы аналитические оценки состояния свободы слова на Украине. Почему якобы? Потому что они противоречат друг другу!

То, что Украина в этих двух рейтингах не на первых местах, понятно и без умозаключений этой организации. У нас действительно есть проблемы со свободой слова. Но, на мой взгляд, не такие огромные, как об этом заявляют во Freedom House, поставив нашу страну в конец списка. У многих из тех, кто оказался выше нас в рейтинге, проблем еще больше. Но их составители рейтинга не замечают.

В обзоре GlobalPressFreedom 2013 Украина оказалась на 132-м месте как государство, в котором СМИ частично свободные. Всего один балл она не дотянула, чтобы попасть в разряд стран, где средства массовой информации несвободны.

Мы оказались на одной ступени по свободе СМИ с Южным Суданом и Замбией. Это явно неадекватная оценка.

Два мнения от одной организации

Сравните аналитические обзоры Freedom House: Nations in Transit 2013 и Global Press Freedom 2013.

NationsinTransit 2013 также содержит оценки уровня свободы слова как составной части развития демократии наряду с развитием институтов гражданского общества, качеством проведения выборов и верховенством права.

В приведенной таблице графа IM (IndependentMedia) определяет уровень независимости СМИ.

Как видим, показатели Украины касательно СМИ точно такие же, как у Болгарии, Хорватии (недавно стала членом ЕС), Сербии и Албании. И лучше, чем у Румынии (-0,25 пунктов), Черногории (-0,25), Грузии (-0,25), Македонии (-0,75), Боснии и Герцеговины (-0,75), Косово (-1,75), Армении(-1,75) и тем более Кыргызстана (-2,25).

А теперь сопоставим эти показатели с обзором GlobalPressFreedom 2013 всё той же Freedom House, но уже в сравнении с указанными странами.

Все эти страны в рейтинге GlobalPressFreedom 2013 выше, чем Украина.

Черногория заняла 74-е место, Румыния – 86-е, Грузия – 96-е. Хуже, чем у нас (131-е), судя по этому рейтингу, только в Замбии.

Это неадекватно!

 

Выходит, что по рейтингу NationsinTransit 2013 Украина выше Румынии на 0,25 балла, а по рейтингу GlobalPressFreedom – ниже на 44 страны!

Freedom House в своем обзоре NationsinTransit 2013 признает, что ситуация со СМИ на Украине такая же, как и в Болгарии, Хорватии, Сербии и Албании.

А в рейтинге GlobalPressFreedom 2013 утверждает, что у нас хуже. Как им после этого верить?

Откуда разночтения?

Как такое может быть? Одна и та же организация использует разные методики? Исследованиями занимаются две независимых друг от друга группы псевдоаналитиков, которые не только не общаются между собой, а и откровенно игнорируют работу друг друга? Почему тогда я должен принимать во внимание их псевдоинтеллектуальный бред?

Возникают естественные вопросы к чистоте замеров.

Сами организации любят объяснять такое расхождение в цифрах «использованием разных методик».

Мое объяснение простое – такой заказ. Грантодатель «так видит», а то, что цифры не сходятся – проблемы исполнителей.

Интересно, в зарплатной ведомости у них тоже «разные методики», когда «правильный аналитик» получает «правильный гонорар»?

Предлагаю считать отчеты Freedom House джинсой и публиковать с таким баннером:

Отчеты Freedom House – не более чем пас гражданским активистам для похода за следующим грантом и результативная передача оппозиции, чтоб они могли попиариться на тему «как у нас всё плохо». Изучайте матчасть!

Від редакції MediaSapiens. Редакція не поділяє точки зору автора цієї публікації і вважає некоректними та маніпулятивними його нападки на представників громадянського суспільства. Проте ми завжди підтримуємо відкриту дискусію на актуальні медійні теми, саме тому надали автору можливість висловитися на наших сторінках.

Редакція MediaSapiens звернулася до згаданої у статті Freedom House із проханням пояснити відмінності в позиціях України у двох рейтингах, розповісти про методологію досліджень, розказати, чому не використовується одна методологія, та роз’яснити, як оперувати даними.

Ми отримали відповідь директора проекту Nations in Transit Сильвани Хабданк-Колачковської (Sylvana Habdank-Kolaczkowska):

– Ви маєте рацію, є деякі відмінності в позиціях України по відношенню до сусідніх країн у звітах Press Freedom («Свобода преси») і Nations in Transit (NIT; «Країни перехідного періоду»). У звіті NIT розташовані (в порядку представлення): Сербія, Болгарія, Албанія, Україна (4,00), Румунія (4,25) і потім Боснія (4,75). У звіті Press Freedom ті самі країни розташовані в іншому порядку: Сербія, Болгарія, Румунія, Албанія, Боснія й потім Україна.

Країни в дослідженні NIT оцінюються за шкалою від 1 до 7, із кроком у чверть пункту, тож доступні тільки 25 оцінок, і діапазон продуктивності в кожній більше, ніж якби потрібно було оцінити за 100-бальною шкалою. Це пояснює, чому низка країн мають однакові оцінки в NIT, що відрізняються в дослідженні Press Freedom.

Щодо порядку, в якому розташовані ці країни: він пов’язаний із методологією двох звітів. Методології наших звітів розроблялися окремо, вони призначені дати додаткові, але не ідентичні дані. Хоча ми й вивчаємо ті самі основні події в медійно орієнтованих розділах досліджень NIT і Freedom in the World («Свобода у світі»), що й у дослідженні Press Freedom, методологія питань і підпитань справді різняться.

Дослідження Press Freedom, наприклад, приділяє особливу увагу економічним міркуванням, що впливають на свободу медіа, – сфері, що отримує менше уваги в дослідженні NIT, яке наголошує на правовому середовищі і прямому політичному тиску на ЗМІ.

Коли справа доходить до України, тенденція в усіх звітах Freedom House у часи Януковича була однаковою: різке зниження. У звіті NIT оцінка демократії України (середня за сімома показниками: національне й місцеве демократичне управління, виборчий процес, громадянське суспільство, незалежність медіа, незалежність судової системи та корупція) знизилася за останні три роки чи не найшвидше порівняно з іншими країнами в історії цього звіту.

Сподіваюся, це дає відповідь на ваші запитання.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
www.antifashyst.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду