У Києві організовують концерт для збору коштів на фейкову хату Леонтовича — історик

У Києві організовують концерт для збору коштів на фейкову хату Леонтовича — історик

18:21,
21 Січня 2020
3641

У Києві організовують концерт для збору коштів на фейкову хату Леонтовича — історик

18:21,
21 Січня 2020
3641
У Києві організовують концерт для збору коштів на фейкову хату Леонтовича — історик
У Києві організовують концерт для збору коштів на фейкову хату Леонтовича — історик
Будинок, на відновлення якого 23 січня планує збирати гроші Фонд гуманітарного розвитку України, як виявилося, не має стосунку до українського композитора Миколи Леонтовича.

Фонд гуманітарного розвитку України вирішив організувати 23 січня благодійний концерт, щоб реставрувати начебто будинок українського композитора, автора всесвітньо відомої композиції «Щедрик» Миколи Леонтовича. Мова йшла про «будинок родини композитора Леонтовича у селі Шершні на Вінниччині». Саме у це село був переведений на служіння його батько — Дмитро Леонтович.

«Ми не можемо спостерігати осторонь, як десятиліттями ігнорується проблема будиночку дитинства Миколи Леонтовича, доведеного на сьогодні до аварійного стану. Ми маємо врятувати цю унікальну історичну пам’ятку заради майбутнього», — казала Наталія Заболотна.

Повідомляється, що гостями урочистого прийому та благодійного концерту стануть народні депутати, політики, громадські лідери, посли іноземних держав, представники українського та міжнародного бізнесу, діячі культури та мистецтва, представники медіа та всі небайдужі.

ЗМІ опертивно зробили матеріали і про концерт, і про порятунок будинку, де начебто жила сім'я Леонтовичів. 

Проте, як виявилося, будинок, який збирається відновлювати Фонд, ніколи не належав родині композитора. На це у фейсбуці звернув увагу генеалог Сергій Фазульянов. Він із 2008 року займається генеалогічними дослідженнями мешканців Подільської, Волинської, Київської та Полтавської губерній.

«Чергова кампанія, як і попередні, побудована на фейковій "хаті Леонтовича", бо справжній будинок священника в Шершнях був дерев'яним і проіснував тільки 18 років — з 1880 по 1898 роки», — пише історик. Такі відомості є у праці «Приходы и церкви Подольской епархии», автором якої є укладач багатьох історико-краєзнавчих праць та довідників Юхим Сіцінський.

Він додає: єдине, що маркує будівлю як хату Леонтовича, — це радянська табличка, яку свого часу почепили на будинок колгоспу.

Раніше про фейковий будинок Леонтовича також писали Катерина Висоцька, директорка Вінницького обласного краєзнавчого музею, та Марина Кошельник, завідувачка науково-методичного відділу музею. Вони наводять скан-копії з клірових відомостей шершнянської церкви, які зберігаються в Державному архіві Хмельницької області. У них вказується, що будинок батька Миколи Леонтовича був дерев’яний. А той, який хочуть відновлювати, — цегляний.

«Наразі, ґрунтуючись на сільських легендах, деякі активісти намагаються видати за автентичний будинок родини Леонтовичів кам’яну будівлю, вимагаючи перетворити її у меморіальний об’єкт. І навіть звинувачують науковців у небажанні одностайно погоджуватися з доволі сумнівними припущеннями. Що ж, подібні псевдо-історії завжди вирують навколо визначних подій або видатних постатей минулого», — пишуть Висоцька та Кошельник.

Додамо, що кошти на відновлення будинку у селі Шершні збирають вже не перший рік. Аналогічні починання були і в 2017 році. Тоді ініціативна група, щоб привернути увагу, організувала цілий фестиваль.

Фото: Історична правда

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду