Польське видання Rzeczpospolita опублікувало інтерв’ю ватажка «ДНР» Пушиліна

Польське видання Rzeczpospolita опублікувало інтерв’ю ватажка «ДНР» Пушиліна

16:15,
4 Жовтня 2018
3667

Польське видання Rzeczpospolita опублікувало інтерв’ю ватажка «ДНР» Пушиліна

16:15,
4 Жовтня 2018
3667
Польське видання Rzeczpospolita опублікувало інтерв’ю ватажка «ДНР» Пушиліна
Польське видання Rzeczpospolita опублікувало інтерв’ю ватажка «ДНР» Пушиліна
Одна з найбільших газет Польщі Rzeczpospolita оприлюднила інтерв’ю одного з керівників організації «Донецька народна республіка», представника окупаційної влади в ОРДО Дениса Пушиліна.

Дениса Пушиліна тимчасово призначили керівником «ДНР» після вбивства Олександра Захарченка. На 11 жовтня так звана «народна рада ДНР» призначила вибори очільника самопроголошеної «республіки», що суперечить Мінським домовленостям. Про це, зокрема, заявила речниця ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Майя Косьянчич.

4 жовтня польська газета Rzeczpospolita опублікувала інтерв’ю з Пушиліним, де на початок винесли його сподівання, «що Мінські домовленості будуть дотримуватись». У матеріалі взагалі не подається позиція української сторони, не згадується про докази присутності на Донбасі російських військових і техніки, не подано ширшого контексту, який забезпечує повноту та збалансованість викладеної інформації.

Журналіста Руслана Сошина перш за все зацікавило, яка «атмосфера панує в Донецьку після вбивства Олександра Захарченка» та чи стало відомо, хто підклав вибухівку в місці, де підірвали Захарченка. Пушилін заявив, що це була операція українських спецслужб. Однак раніше СБУ опублікувала 4-годинний запис розмови між офіційним помічником Пушиліна Олександром Лаврентьєвим та двома невідомими людьми про усунення Захарченка.

Далі інтерв’юер запитав, чи не є керівники в «ДНР» чи «ЛНР» кремлівськими маріонетками та чи воює на Донбасі російська армія. Пушилін відповів, що зі зброєю стоять «працівники місцевих фабрик і шахт».

Хоча за останній рік на Донбасі ідентифікували 11 нових зразків російської зброї і техніки. Раніше були оприлюднені інші докази російської присутності на цій території: ранець десантника РФ, залишки боєприпасів, сухих пайків, медикаментів та військове спорядження російського виробництва. У 2015 році українські військовослужбовці у Луганській області затримали двох працівників російського ГРУ, які зізналися у тому, що виконували накази Військових сил РФ. Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука навесні цього року заявив, що Україні вдалося ідентифікувати 1,5 тисячі кадрових російських військових, які захоплювали Крим та ще декілька десятків тисяч кадрових російських військових, які воювали на Донбасі. Нещодавно спецпредставник США з питань України Курт Волкер повідомив, що у США також є докази перебування військових РФ на непідконтрольній Україні території, а «незаконні збройні формування, діють за контрактами».

Крім того, зв’язок бойовиків «ДНР» та Росії не приховує навіть «екс-міністр оборони ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков). Він нещодавно розповів, що Пушиліна «зараз усіма силами «проштовхують на посаду глави» бойовиків, тому що він абсолютно слухняний куратору «ДНР» в Кремлі, раднику президента РФ Володимира Путіна Владиславу Суркову».

Проте польський журналіст не звернув уваги на суперечності у словах Пушиліна. Натомість Руслана Сошина цікавило, що буде, якщо «раптом Мінські домовленості перестануть діяти». Пушилін заявив, що «це влада в Києві, яка не хоче політично регулювати цей конфлікт. Тим не менш, поки що ми припускаємо, що Мінські угоди будуть застосовуватися, і мирні переговори будуть продовжуватись».

При цьому Спеціальний центр з контролю та координації (СЦКК) дотримання Мінських домовленостей систематично фіксує порушення з боку бойовиків «ДНР». Журналіст у своїх запитаннях про це не згадує. Нагадаємо, що в підписаному в Мінську протоколі, зокрема, йшлося по повне припинення вогню, обмін всіма заручниками, роззброєння всіх незаконних груп, тощо.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Скриншот
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду