«Репортери без кордонів» засудили безпрецедентну кампанію переслідування телеканалу «Дождь»

00:00,
3 Лютого 2014
1215

«Репортери без кордонів» засудили безпрецедентну кампанію переслідування телеканалу «Дождь»

00:00,
3 Лютого 2014
1215
«Репортери без кордонів» засудили безпрецедентну кампанію переслідування  телеканалу «Дождь»
«За декілька днів до початку зимових Олімпійських ігор у Сочі важливість цієї справи не можна недооцінювати. Зникнення каналу «Дождь» стало б сильним ударом по свободі інформації в Росії», – таку думку висловлює менеджер з питань Східної Європи та  Центральної Азії організації «Репортери без кордонів» (RSF) Йоган Бір (Johann Bihr).

Один із небагатьох справді незалежних мовників на російському федеральному телебаченні «Дождь», відомий своєю відвертістю й тим,  яке місце надає опозиції, відзначає медіа-організація. Незважаючи на те, що він доступний тільки через операторів мереж кабельного й супутникового  телебачення та через Інтернет, від часу свого заснування 2010 року «Дождь» здобув довіру численної аудиторії глядачів, особливо міського середнього класу.

Однак під тим приводом, що він поширював суперечливе опитування його передачі різко зникли з більшості телеекранів, а його діяльність розслідує прокуратура Санкт-Петербурга.

«Колосальна невідповідність між звинуваченнями, висунутими проти каналу «Дождь» і заходами, яких  вживають проти нього, чітко наводить  на думку, що знайдено зручний привід для того, щоб   змусити замовкнути  унікальний незалежний голос на російському телебаченні», – наголошує Йоганн Бір.

Якщо опитування, запропоноване телеканалом, викликає сумнів, то він  стосується журналістської етики та можливості вивчення недавньої історії, а не законів, додає він. Натомість правомірне розслідування свавільного призупинення ретрансляції передач каналу багатьма кабельними та супутниковими телекомпаніями.    

«Припинення мовлення компанії «Дождь» на більшості телеканалів створює ланцюговий ризик втрати багатьох рекламодавців і загрожує його економічнійї життєздатності»,  – застерігає Йоганн Бір.

26 січня 2014 , напередодні 70-ої річниці закінчення блокади Ленінграда німецькими військами під час Другої світової війни, «Дождь» запитав телеглядачів: «Чи повинні ми були здати Ленінград, щоб запобігти сотням тисяч смертей?».

Питання, яке порушив канал, підняло хвилю обурення в країні, де радянський опір нацизму сприймається як священний, а офіційна історія Другої світової війни майже не піддається сумніву. Під тиском емоцій «Дождь» швидко вибачився і припинив опитування на своєму сайті. Але наскоки на телеканал після цього не вичерпалися, вони набули масового характеру. Заклики до запровадження цензури посилилися, особливо з боку парламентарів.

«Репортери» так описують суперечливу ситуацію, що склалася. З 29 січня більшість операторів російських кабельних і супутникових мереж  поступово припинили  ретранслювати програми «Дождя». Роскомнадзор відмовився запроваджувати санкції,  обмежившись  «попереджуальним листом». Однак  суд Санкт-Петербурга приступив до розгляду справи і в  найближчі дні повинен визначити, чи порушив «Дождь» законодавство. Йдеться, зокрема, про «екстремізм» (стаття 282 Кримінального кодексу). Натомість Комісія з прав людини звернулася з проханням до  федерального прокурора перевірити законність переривання сигналу «Дождь»  операторами кабельного та супутникового телебачення.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
tvrain.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду