Грузинські журналісти нині позбавлені можливості робити репортажі із Сухумі чи Цхінвалі – Лаша Тугуші

Грузинські журналісти нині позбавлені можливості робити репортажі із Сухумі чи Цхінвалі – Лаша Тугуші

13:10,
16 Травня 2016
2425

Грузинські журналісти нині позбавлені можливості робити репортажі із Сухумі чи Цхінвалі – Лаша Тугуші

13:10,
16 Травня 2016
2425
Грузинські журналісти нині позбавлені можливості робити репортажі із Сухумі чи Цхінвалі – Лаша Тугуші
Грузинські журналісти нині позбавлені можливості робити репортажі із Сухумі чи Цхінвалі – Лаша Тугуші
Автори:
Однією з головних проблем грузинської медіаспільноти є відсутність у журналістів свободи пересування країною, зокрема, неможливість працювати на окупованих Росією територіях поблизу міст Сухумі та Цхінвалі.

Про це сказав керівник аналітичного центру European Initiative Liberal Academy – Tbilisi, професор Тбіліського державного університету, редактор газети Rezonansi та видавець онлайн-ресурсу Democracy and Freedom Watch Лаша Тугуші на конференції «Участь ЗМІ у примиренні: уроки для України», організованій 16 травня Офісом Координатора проектів ОБСЄ в Україні та громадською організацією «Детектор Медіа».

«На жаль, грузинський журналіст зараз не може зробити репортаж із Сухумі чи Цхінвалі. Це дуже болюча проблема, бо через неї наші медійники не можуть якісно подавати інформацію з обох боків, - зазначив він. – Крім того, якщо наша центральна влада надає журналістам інформацію, то протилежна сторона – не завжди».

Ще однією проблемою для журналістської спільноти Грузії Лаша Тугуші назвав недотримання медійниками стандартів журналістики та принципів журналістської етики, зокрема, уникання мови ворожнечі та недопустимість поширення ксенофобських, гомофобських меседжів.

Пан Тугуші наголосив, що більшість прецедентів активно обговорюється в медійному середовищі. За його словами, в Грузії є ЗМІ, які вважають риторику мови ворожнечі прийнятною, а інші дотримуються західних принципів у роботі.

«Звичайно, наш шлях від політики агресивного націоналізму до ліберальної демократії, до якої ми прямуємо, відображається в медіа», - констатував Лаша Тугуші.

Експерт також зазначив, що значну небезпеку для його країни становить російська пропаганда. «Вона ефективно працює на розчленування країни. Часом нам здається, що ми сидимо на пороховій бочці», - порівняв пан Тугуші.

Він розповів, що після війни у 2008 році тодішня влада на чолі з Михеілом Саакашвілі неофіційно заборонила російські канали в кабельних мережах. Але після зміни влади у 2012 році їх знову включили й тепер понад третина населення має до них доступ. «Тож більшість людей може чути агресивний державний погляд Росії. Це не журналістика, а пропаганда. У нас теж триває гібридна війна», - зазначив пан Тугуші.

Зокрема, за його словами, ця пропаганда має значний вплив на національні меншини Грузії – вірменську та азербайджанську, представники якої проживають компактно в певних регіонах і часто не знають грузинської мови, тому отримують інформацію зі ЗМІ своїми мовами та російською.

Пан Тугуші додав, що професійне середовище Грузії активно дискутує, що робити з викликами, викликаними російською пропагандою: чи ставати на шлях контрпропаганди, чи запроваджувати краще інформування населення.

Нагадаємо, координатор проектів ОБСЄ в Україні Джефрі Ерліх у вітальному слові на конференції «Участь ЗМІ у примиренні: уроки для України» наголосив, що «журналістам потрібно обирати сторону, але не сторону у конфлікті». Тобто журналісти мають визначитися, чи вони підтримують війну, чи вони проти неї. Водночас учасники конференції наголосили на неготовності журналістів брати на себе відповідальність у налагодженні діалогу.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду