Журналісти не готові брати на себе відповідальність у налагодженні діалогу - міжнародна конференція

Журналісти не готові брати на себе відповідальність у налагодженні діалогу - міжнародна конференція

11:27,
16 Травня 2016
7280

Журналісти не готові брати на себе відповідальність у налагодженні діалогу - міжнародна конференція

11:27,
16 Травня 2016
7280
Журналісти не готові брати на себе відповідальність у налагодженні діалогу - міжнародна конференція
Журналісти не готові брати на себе відповідальність у налагодженні діалогу - міжнародна конференція
Автори:
Сьогодні, 16 травня, у рамках міжнародної конференції «Участь ЗМІ у примиренні: уроки для України», метою якої є вирішення проблем української конфліктно-чутливої журналістики та підвищення обізнаності ЗМІ про роль, яку вони можуть грати у постконфліктному примиренні, координатор проектів ОБСЄ в Україні Джефрі Ерліх заявив, що «журналістам потрібно обирати сторону, але не сторону у конфлікті». Учасники конференції наголосили на неготовності журналістів брати на себе відповідальність у налагодженні діалогу.

У вітальному слові міжнародної конференції координатор проектів ОБСЄ в Україні Джефрі Ерліх сказав, що «журналістам потрібно обирати сторону, але не сторону у конфлікті». Тобто журналісти мають визначитися, чи вони підтримують війну, чи вони проти неї. 

У свою чергу, виконавчий директор ГО «Детектор медіа» Діана Дуцик наголосила на гострій необхідності налагодження діалогу. «Мені часом кажуть колеги, що ми не можемо говорити про примирення, поки йде війна. Але я переконана, що ми маємо говорити про примирення, якщо хочемо, щоби війна завершилася», - сказала вона. Разом з тим пані Дуцик зазначила: «Більшість опитаних журналістів говорили про те, що не готові брати на себе відповідальність у просуванні ідеї діалогу». 

Діана Дуцик

Координатор проектів ОБСЄ в Україні Марина Безкоровайна на початку свого виступу навела цитату співзасновника «Hromadske International» Максима Еріставі про те, що свобода слова зникає, коли журналісти стають «бійцями інформаційної війни». Вона розповіла, що результати моніторингу конфліктно-чутливого висвітлення груп, дотичних до конфлікту, центральними та регіональними телеканалами показали, що вимушено-переміщені особи ігноруються центральними телеканалами - про них згадується лише в 1% новинних повідомлень. Ток-шоу ігнорують їх також. Мешканці окупованих територій теж практично не згадуються ані центральними, ані регіональними каналами. Тож у медійний дискурс не потрапляють реальні проблеми та потреби цих громадян. У свою чергу, координаторка теж наголосила на тому, що розуміючи роль ЗМІ, журналісти все ж уникають брати на себе відповідальність вживати конкретні кроки щодо налагодження діалогу. На думку пані Безкоровайної, аби зарадити ситуації, «найліпше продовжувати освітню діяльність, працювати з журналістами, громадськими активістами, блогерами, навчати їх, пояснювати як їм бути ефективними та якісними».

Програмний директор ГО «Детектор медіа» Роман Шутов, презентуючи результати дослідження «Висвітлення конфлікту в українських медіа: установки, практики, пошук рішень», яке організація проводила у лютому березні 2016 року, пояснив, що більшість журналістів підтримують ідею діалогу, та не мають чіткого розуміння, з ким цей діалог можливий.

Роман Шутов

Він зауважив, що опитані журналісти переконані, що діалог не потрібно проводити з очільниками окупованих територій, але вважають, що він необхідний з мешканцями. «Разом з тим, вони не готові брати на себе відповідальність вести цей діалог, оскільки відсутня чітко артикульована державна політика щодо майбутнього цих окупованих територій та мешканців. Тож вони не знають, що їм говорити та що обіцяти», - сказав пан Шутов. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду